Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Döviz kurlarında son durum (14 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (14 Ekim 2026) Dünya büyüklüğündeki Star Wars benzeri gezegen yaşama elverişli olabilir Breaking Bad dizisinin yıldızı RJ Mitte 34 yaşında hayatını kaybetti Eğlence merkezindeki kazada 1 kişi hayatını kaybetti Döviz piyasalarında günün son rakamları (13 Ekim 2026) KIB-TEK Başkanı Uzun “Uzlaşı sağlandı, önceliğimiz halkımızın mağduriyetini gidermek” KTMMOB ve Gençlik Federasyonu Sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayı düzenledi Tuğcu “Dört talebimizin tamamında uzlaşı sağlandı, arızalar ek mesai talep edilmeden giderilecek" CTP, “Yerel Vizyon 2030” yol haritasını sundu; “Herkes İçin Hizmet” vizyonu her yere yayılacak Üstel “Yeni dönemde çocuklu ailelerimize yönelik üç yeni projeyi daha hayata geçireceğiz” Borsa günü yüzde 0,82 değer kazanarak tamamladı EL-SEN ile Kıb-Tek arasında uzlaşıya varıldı, grev sona erdi Gemi Faciasının Araştırılmasına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi bugün yeniden toplandı Hasipoğlu “Dokuz çalışanı işten çıkarma bildirimini bu haliyle kabul etmeyeceğiz” Dünya Bankası tarafından hazırlanan 2026 Makroekonomik İzleme Raporu açıklandı Güney Kıbrıs’ta birçok günlük tüketim ürününde fiyat artışı yapıldı Gönyeli'de iş kazası: Ağır yaralanan 62 yaşındaki işçi yoğun bakıma kaldırıldı  Liderler Pile Festivali'ne katılıyor Nöbetçi eczaneler (13 Ekim 2026) Döviz kurlarında son durum (14 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (14 Ekim 2026) Dünya büyüklüğündeki Star Wars benzeri gezegen yaşama elverişli olabilir Breaking Bad dizisinin yıldızı RJ Mitte 34 yaşında hayatını kaybetti Eğlence merkezindeki kazada 1 kişi hayatını kaybetti Döviz piyasalarında günün son rakamları (13 Ekim 2026) KIB-TEK Başkanı Uzun “Uzlaşı sağlandı, önceliğimiz halkımızın mağduriyetini gidermek” KTMMOB ve Gençlik Federasyonu Sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayı düzenledi Tuğcu “Dört talebimizin tamamında uzlaşı sağlandı, arızalar ek mesai talep edilmeden giderilecek" CTP, “Yerel Vizyon 2030” yol haritasını sundu; “Herkes İçin Hizmet” vizyonu her yere yayılacak Üstel “Yeni dönemde çocuklu ailelerimize yönelik üç yeni projeyi daha hayata geçireceğiz” Borsa günü yüzde 0,82 değer kazanarak tamamladı EL-SEN ile Kıb-Tek arasında uzlaşıya varıldı, grev sona erdi Gemi Faciasının Araştırılmasına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi bugün yeniden toplandı Hasipoğlu “Dokuz çalışanı işten çıkarma bildirimini bu haliyle kabul etmeyeceğiz” Dünya Bankası tarafından hazırlanan 2026 Makroekonomik İzleme Raporu açıklandı Güney Kıbrıs’ta birçok günlük tüketim ürününde fiyat artışı yapıldı Gönyeli'de iş kazası: Ağır yaralanan 62 yaşındaki işçi yoğun bakıma kaldırıldı  Liderler Pile Festivali'ne katılıyor Nöbetçi eczaneler (13 Ekim 2026)
Dolar —
Euro —
Sterlin —

Simülasyonlar doğruladı: Dünyaya yaklaşan asteroidi nükleer silahla vurmak güvenli olabilir

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Simülasyonlar doğruladı: Dünyaya yaklaşan asteroidi nükleer silahla vurmak güvenli olabilir
Reklam

Bilim kurgu filmlerindeki senaryolar gerçeğe dönüşebilir mi? Yeni bir çarpışma simülasyonu, Dünya'ya yönelmiş bir asteroidi nükleer seçenekle saptırmanın, kıyameti önlemek için geçerli bir son çare olabileceğini gösteriyor. Oxford Üniversitesi ve nükleer saptırma girişimi OuSoCo araştırmacıları tarafından yürütülen çalışma, uzay kayalarının sanılanın aksine yoğun stres altında daha da güçlendiğini ortaya koydu. Araştırmanın en şaşırtıcı bulgusu, nükleer bir patlamanın asteroidi parçalara ayırıp Dünya üzerine "taş yağdırmak" yerine, gök cismini tek parça halinde tutarak rotasını değiştirebileceği yönünde. Asteroidler darbe aldıkça güçleniyor Campo del Cielo demir göktaşından alınan numuneler üzerinde yapılan deneylerde, madde yapısının radyasyon ve yüksek enerji karşısındaki tepkisi ölçüldü. CERN'deki parçacık hızlandırıcı kullanılarak yapılan testler sonucunda şu veriler elde edildi: Dayanıklılık Artışı: Göktaşı numunesi, yoğun darbeye maruz kaldığında malzeme direncinin 2,5 kat arttığını gösterdi. Gerilme Hızı Bağımlılığı: Kayanın, darbe ne kadar sert olursa enerjiyi o kadar etkili bir şekilde dağıttığı (sönümlediği) tespit edildi. Yapısal Adaptasyon: Yüksek enerjili proton ışınlarıyla bombalanan numune önce esnedi, ardından şaşırtıcı bir şekilde yeniden sertleşerek yapısını korudu. DART görevinden nükleer seçeneğe 2022'de gerçekleştirilen DART misyonu, bir asteroidi fiziksel bir araçla (kinetik çarpma tertibatı) vurarak rotasını değiştirebileceğimizi kanıtlamıştı. Ancak her asteroidin aynı yöntemle durdurulması mümkün olmayabilir. Yanlış noktaya yapılan bir müdahale, göktaşının parçalanmasına veya beklenmedik bir momentum kazanmasına yol açabilir. Yeni araştırma, "nükleer seçenek" için filmlerdeki gibi asteroidin içine sondaj yapıp patlayıcı yerleştirilmesine gerek kalmayabileceğini savunuyor. Bunun yerine, asteroidin yakınında gerçekleştirilecek bir nükleer patlama (standoff detonation), gök cisminin yüzeyindeki bir katmanı buharlaştırarak itki oluşturacak ve yörüngesini Dünya'dan uzaklaştıracak. Gelecek planları ve farklı bileşenler Araştırmacılar bu testte homojen yapısı nedeniyle demir zengini bir numune kullandı. Bir sonraki aşamada ise daha heterojen (karışık) yapıdaki uzay kayalarının stres dağıtma kapasiteleri incelenecek. Gezegen savunma stratejileri için hayati önem taşıyan bu veriler, gerçek bir tehdit anında nükleer saptırma görevini yüksek güvenle gerçekleştirmemizi sağlayabilir.

Benzer haberler

Dünya
Dünya büyüklüğündeki Star Wars benzeri gezegen yaşama elverişli olabilir 13 Eki 2026 21:59 Breaking Bad dizisinin yıldızı RJ Mitte 34 yaşında hayatını kaybetti 13 Eki 2026 21:50 Eğlence merkezindeki kazada 1 kişi hayatını kaybetti 13 Eki 2026 21:45 Fransa'da süpermarket buzdolaplarına “benzeri görülmemiş” siber saldırı 13 Eki 2026 15:21 Trump eski gelinini görevden alabilir 13 Eki 2026 09:22 Rusya-Ukrayna enerji ateşkesi: Trump "Her iki taraf da ihlal etti" 13 Eki 2026 08:51 Panama'da 6,1 büyüklüğünde deprem 13 Eki 2026 08:42 Yeni rapora göre İngiltere Avrupa Birliği'ne hızlı giriş yapabilir 12 Eki 2026 22:05 Fransa'da süpermarketlere siber saldırı: Sıcaklıklara müdahale edildi, donmuş ürünler bozuldu 12 Eki 2026 21:59