Şap'ın Kıbrıs Rum Veteriner Dairesi çalışanları aracılığıyla yayıldığı iddia edildi

Voice Kıbrıs Haber
Şap hastalığıyla mücadele eden Güney Kıbrıs’ta virüsün Veteriner Dairesi çalışanları aracılığıyla yayıldığına dair şikayetler yapıldı. Veteriner Dairesi Müdürü iddiaları ne doğruladı; ne de yalanladı.
Alithia gazetesi, bir hayvan besicisinin “Omegalive”e yaptığı, şap hastalığının yönetimi ve Paliomedoş’taki mandırada itlaf edilen hayvanlarla ilgili şikayeti aktardı.
Gazete adı belirtilmeyen hayvan üreticisinin Kıbrıs Rum Veteriner Dairesi yetkililerini, "itlaf edilen yaklaşık 170 sığırı hastalığın tespit edildiği mandıraya 16 km mesafedeki bir yere taşıdığı" iddiasıyla şikayet ettiğini belirtti. Haberde bu uygulamanın, virüsün yayılmasını engellemeyi öngören protokollere ve AB kurallarına aykırı olduğuna da dikkat çekildi.
Haberde, besicinin itlaf edilen hayvanlar gömü yerine götürülürken, şap virüsü bulaşmamış mandıraların çok yakınından geçirildiği, bunun, virüsün yayılma riskini büyük ölçüde artırdığını vurguladığı da yer aldı. Kıbrıs Rum Veteriner Dairesi yetkililerinin öngörülen risk değerlendirmeleri ve Avrupa protokolleri hakkında bilgili olduklarını söyleyen hayvan üreticisi “şapın ülke geneline yayılmasına, aldığı kararlarla Kıbrıs Rum Veteriner Dairesi’nin katkıda bulunuyor olabileceğini" kaydetti.
Gazete Omegalive'in İtlaf edilen hayvanların gömülmesi planlanan alanın tam karşısında, şap hastalığı bulaşmamış büyük bir domuz çiftliği bulunduğuna ve bulaşma riskinin büyük olduğuna da dikkat çektiğine yer verdi. Haberde Omegalive'in hayvan üreticisinin şikayetlerini Kıbrıs Rum Veteriner Dairesi Müdür Hristodulos Pipis’e sorduğu ancak iddiaları ne doğrulayan ne de yalanlayan bir karşılık alabildiğini yazdı.
Benzer haberler
Featured
İran savaşı Japonya'da plastik poşet krizi başlattı
Atletizm sporcularının daha iyi şartlarda çalışması için destek tam gaz devam ediyor
İngiltere'de askeri helikopter düştü: Üç asker hayatını kaybetti
Altın fiyatları baskıdan kurtulamıyor
ABD Temsilciler Meclisi, Trump'a bir tepki olarak İran savaşını durdurma kararı aldı
İsrail ve Lübnan ateşkes konusunda anlaştı
Elon Musk dünyanın ilk trilyoneri oluyor: SpaceX tarihin en büyük halka arzına hazırlanıyor
Döviz kurlarında son durum (4 Haziran 2026)
Bugün hava nasıl olacak? (4 Haziran 2026)


