Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Kılıçdaroğlu “KKTC'nin resmi adının Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olması lazım” Kıb-Tek Perşembe günü hurda kablo satışı yapacak Borsa güne 0,74 düşüşle başladı Pediatri Kurumu “Çocukların korunması bireysel değil, ortak kamusal sorumluluktur” Salatadaki gizli tehlike: ABD'de binlerce kişi hastanelik oldu Kıb-Tek 25 bin led sokak aydınlatma armatürü için sözleşme imzaladı Piyasalar nefesini tuttu: ABD'den gelecek veri Bitcoin'i nasıl etkileyecek? Japonya’da taht krizi derinleşiyor: Kadınların imparator olmasına neden izin verilmiyor? Bakan Çavuş, Laguna Balıkçı Barınağı’nda bölge balıkçılarıyla görüştü ABD'de 12 eyalet Paramount'un Warner Bros. Discovery'yi satın alma girişimine karşı dava açtı Brent petrolün fiyatı ABD-İran geriliminin etkisiyle 80 doları aştı Trump'tan "İran'ı sert şekilde vuracağız" açıklaması Pilot uçakla gökyüzüne "sıkıldım" yazdı, izne çıkarıldı Trump'ın hamlesi piyasaları altüst etti: Altın fiyatlarında büyük çöküş Küba karanlığa gömüldü Döviz kurlarında son durum (14 Temmuz 2026) Bugün hava nasıl olacak? (14 Temmuz 2026) On Avrupa ülkesi, Anti-Balistik Füze Koalisyonu kurduklarını duyurdu Fransa'da 3 nükleer reaktörün faaliyeti askıya alındı Döviz piyasalarında günün son rakamları (13 Temmuz 2026) Kılıçdaroğlu “KKTC'nin resmi adının Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olması lazım” Kıb-Tek Perşembe günü hurda kablo satışı yapacak Borsa güne 0,74 düşüşle başladı Pediatri Kurumu “Çocukların korunması bireysel değil, ortak kamusal sorumluluktur” Salatadaki gizli tehlike: ABD'de binlerce kişi hastanelik oldu Kıb-Tek 25 bin led sokak aydınlatma armatürü için sözleşme imzaladı Piyasalar nefesini tuttu: ABD'den gelecek veri Bitcoin'i nasıl etkileyecek? Japonya’da taht krizi derinleşiyor: Kadınların imparator olmasına neden izin verilmiyor? Bakan Çavuş, Laguna Balıkçı Barınağı’nda bölge balıkçılarıyla görüştü ABD'de 12 eyalet Paramount'un Warner Bros. Discovery'yi satın alma girişimine karşı dava açtı Brent petrolün fiyatı ABD-İran geriliminin etkisiyle 80 doları aştı Trump'tan "İran'ı sert şekilde vuracağız" açıklaması Pilot uçakla gökyüzüne "sıkıldım" yazdı, izne çıkarıldı Trump'ın hamlesi piyasaları altüst etti: Altın fiyatlarında büyük çöküş Küba karanlığa gömüldü Döviz kurlarında son durum (14 Temmuz 2026) Bugün hava nasıl olacak? (14 Temmuz 2026) On Avrupa ülkesi, Anti-Balistik Füze Koalisyonu kurduklarını duyurdu Fransa'da 3 nükleer reaktörün faaliyeti askıya alındı Döviz piyasalarında günün son rakamları (13 Temmuz 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

"Sakinlik yetmez, olumlu diyalog ve eylem şart"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

"Sakinlik yetmez, olumlu diyalog ve eylem şart"

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, “AB’nin, Doğu Akdeniz’deki yasadışı eylemlerini ve üye ülkelere yönelik tehditlerini geçici olarak ertelemesine rağmen Türkiye’yle anlamlı bir diyaloğa girme noktasında olmadığını” iddia etti.

Rum haber kaynaklarına göre, Anastasiadis, Avrupa Konseyi’nin dün akşam telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantısında yaptığı konuşmada, “Türkiye’deki bu sakinlemenin devamlılık arz etmesi gerektiğini ve Türkiye’nin, tehdit ve şantajlardan uzak durarak, tüm ülkelerle olumlu bir diyalog kurmaktaki samimi niyetini eylemlerle de göstermesi gerektiğini” kaydetti.

Anastasiadis toplantıdaki konuşmasında, gerek daha önceki Avrupa Konseyi toplantılarının sonuçları, gerekse Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Yüksek Komiseri Josep Borrell’in hazırladığı raporlarda, “Kıbrıs Cumhuriyeti” ile Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal etmesi veya yeni “yasadışı eylemlerde” bulunması halinde Türkiye aleyhinde bir dizi tedbirden söz edildiğine işaret etti.

AB’nin, Türkiye’nin Maraş ile ilgili BM Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararlarını ihlal edecek icraatlarına kalmaması gerektiğini savunan Anastasiadis, böyle bir şeyin, Kıbrıs sorununun çözüm perspektifine ilişkin geri döndürülemeyecek sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafının, “BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtilmiş ve yıllardır uzlaşı konusu olmuş çözüm şekillerinden farklı olan söylemlerini” de eleştiren Anastasiadis, Cenevre’deki konferansa müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden ve 25 Kasım 2019 Ortak Açıklaması’na göre yeniden başlaması için yapıcı bir tutumla ve samimi niyetle katılacağını söyledi.

Anastasiadis, AB’nin müzakerelerdeki önemli rolüne de işaret ederek, müzakere sürecinde rol üstlenmeye niyet etmesinden dolayı teşekkürlerini sundu.

Konuşmasında mülteci sorununa da değinen Anastasiadis, her ne kadar mültecileri misafir etmek için önemli bir maddi katkı alsa da, Türkiye’nin üye ülkelerle işbirliğini reddedip “güvenilmez bir ortak” gibi hareket ettiğini ve Avrupa’ya yönelik yeni yasadışı göç yolları oluşturulmasını engellemek için gerekli tedbirleri almadığını iddia etti.

Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a doğru “tehlikeli bir mülteci akışı güzergahı” oluşturduğunu ileri süren den Anastasiadis, bunun sonucunda Güney Kıbrıs’ın son 4 yıl içerisinde AB ülkeleri arasında nüfusuna oranla en fazla siyasi sığınmacı başvurusu alan birinci ülke olduğunu belirtti.

Anastasiadis, Türkiye-AB Gümrük Birliği ilişkilerine de değinerek, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs ile olan ilişkilerinden dolayı birlikle sözleşmesinden doğan yükümlülüklerini ihlal ettiğini ileri sürerek, bunun, AB-Türkiye ilişkileri olumsuz etkilediğini söyledi.

Anastasiadis, “Türkiye’nin AB ülkeleri karşısındaki yükümlülüklerini bütünüyle yerine getirmesi, Türkiye-AB ilişkilerinin olmazsa olmazıdır” dedi.

Voice Kıbrıs Haber

Benzer haberler

Featured
Kılıçdaroğlu “KKTC'nin resmi adının Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olması lazım” 2026-07-14 11:00:56 Kıb-Tek Perşembe günü hurda kablo satışı yapacak 2026-07-14 10:57:56 Borsa güne 0,74 düşüşle başladı 2026-07-14 10:55:57 Pediatri Kurumu “Çocukların korunması bireysel değil, ortak kamusal sorumluluktur” 2026-07-14 10:53:38 Salatadaki gizli tehlike: ABD'de binlerce kişi hastanelik oldu 2026-07-14 10:50:22 Kıb-Tek 25 bin led sokak aydınlatma armatürü için sözleşme imzaladı 2026-07-14 10:42:02 Piyasalar nefesini tuttu: ABD'den gelecek veri Bitcoin'i nasıl etkileyecek? 2026-07-14 09:52:24 Japonya’da taht krizi derinleşiyor: Kadınların imparator olmasına neden izin verilmiyor? 2026-07-14 09:49:27 Bakan Çavuş, Laguna Balıkçı Barınağı’nda bölge balıkçılarıyla görüştü 2026-07-14 09:45:16