Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
TCMB faiz kararını açıklayacak Borak "Karpaz'da yapılacak projeler kontrollü ve planlı olmalı" Glapsides'te çevre temizliği ve farkındalık etkinliği düzenlenecek Nazım Kurumanastırlı için acil kan aranıyor! Hristodulidis "GSI projesi artık hayata geçirilmeye çok yakın “Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı” Meclis Genel Kurulu’nun gündemine sevk edildi UNFICYP yetkilileri Denya'daki çiftçilerle bir araya geldi Cumhuriyet Meclisi bugün olağanüstü toplanacak Instagram'dan algoritmayı kaldırma planına tepki: Kullanıcılar marka içeriklerine boğulur Akpınar “Deniz güvenliği kalıcı bir devlet politikası haline getirilmeli” Trump'ın uçağında acil durum kaydırağı kriz yarattı Anthropic araştırmacısı: Yapay zekanın tüm insanlığı yok etme ihtimali yüzde 10'dan fazla Kıbrıs Otizm Derneği'nden çocukların eşit eğitim hakkına erişebilmesi için çağrı “80’ler 90’lar Saklı Şarkılar Konseri” ertelendi Üretim durdu: Petrol 100 doların üzerine demir attı Çavuşoğlu “2026-2027 eğitim öğretim yılına hazırız” Dünya ağustosta en sıcak ayı yaşadı Altında sessiz fırtına: Piyasalarda rüzgar her an tersine dönebilir PGM "Güvenli Okul Projesi, bu yılda kararlılıkla sürdürülecektir" Döviz kurlarında son durum (10 Eylül 2026) TCMB faiz kararını açıklayacak Borak "Karpaz'da yapılacak projeler kontrollü ve planlı olmalı" Glapsides'te çevre temizliği ve farkındalık etkinliği düzenlenecek Nazım Kurumanastırlı için acil kan aranıyor! Hristodulidis "GSI projesi artık hayata geçirilmeye çok yakın “Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı” Meclis Genel Kurulu’nun gündemine sevk edildi UNFICYP yetkilileri Denya'daki çiftçilerle bir araya geldi Cumhuriyet Meclisi bugün olağanüstü toplanacak Instagram'dan algoritmayı kaldırma planına tepki: Kullanıcılar marka içeriklerine boğulur Akpınar “Deniz güvenliği kalıcı bir devlet politikası haline getirilmeli” Trump'ın uçağında acil durum kaydırağı kriz yarattı Anthropic araştırmacısı: Yapay zekanın tüm insanlığı yok etme ihtimali yüzde 10'dan fazla Kıbrıs Otizm Derneği'nden çocukların eşit eğitim hakkına erişebilmesi için çağrı “80’ler 90’lar Saklı Şarkılar Konseri” ertelendi Üretim durdu: Petrol 100 doların üzerine demir attı Çavuşoğlu “2026-2027 eğitim öğretim yılına hazırız” Dünya ağustosta en sıcak ayı yaşadı Altında sessiz fırtına: Piyasalarda rüzgar her an tersine dönebilir PGM "Güvenli Okul Projesi, bu yılda kararlılıkla sürdürülecektir" Döviz kurlarında son durum (10 Eylül 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

Sağlıklı sanılan vitamin ani kalp krizine neden oluyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Sağlıklı sanılan vitamin ani kalp krizine neden oluyor
Reklam

Avustralya merkezli bir araştırma, kalp sağlığı açısından faydalı olduğu düşünülen omega-3 yağlarının, iltihaplanma ve kronik hastalık riskini artırabileceğini ortaya koydu. DailyMail'de yer alan habere göre; Avustralyalı bilim insanlarının yürüttüğü yeni bir araştırma, uzun yıllardır sağlıklı yağ kaynakları olarak önerilen yağlı balık, kuruyemiş ve avokadonun düşündüğümüz kadar masum olmayabileceğini öne sürdü. Çalışmanın merkezinde, bu besinlerde yoğun olarak bulunan ve kalp sağlığını desteklediği kabul edilen omega-3 yağ asitleri yer alıyor. Queensland Üniversitesi’nden moleküler bilim uzmanı Profesör Daisy Crick’in başyazarlığını yaptığı çalışmada, omega-3’ün sanılanın aksine vücutta iltihaplanmayı tetikleyebileceği ve obezite, tip 2 diyabet ile kalp krizi riskini artırabileceği ileri sürüldü. Daha önce kalp sağlığını desteklediği düşünülen omega-6 yağlarının, bitkisel ve tohum yağlarında yüksek oranda bulunduğu biliniyor. Ancak araştırmacılar, genellikle sağlıklı kabul edilen omega-3 yağlarının da GlycA seviyelerini yükselttiğini saptadı. Chicago’daki RUSH Sağlıklı Yaşlanma Enstitüsü’nden Profesör Thomas Holland, Medical News Today'e yaptığı açıklamada sonuçları “beklenmedik” olarak nitelendirdi. “Çoğu insan omega-3'lerin bağışıklık sistemini sakinleştirdiğini düşünür. Ancak bu çalışmada, daha yüksek omega-3 seviyeleri daha fazla iltihapla ilişkilendirildi” ifadelerini kullandı. “YAĞ DENGESİNE ODAKLANMAK GEREKİR” Profesör Crick, sonuçların omega-3’ün iltihap önleyici ve omega-6’nın iltihap destekleyici olduğu yönündeki basit yaklaşımı sorgulattığını belirtti. “Sadece omega-3 alımını artırmak, iltihabı azaltmak ya da kalp hastalıklarına karşı korumak için yeterli olmayabilir. Daha sağlıklı sonuçlar için bu yağlar arasındaki dengeye odaklanmak gerekiyor,” dedi. Uluslararası Epidemiyoloji Dergisi’nde yayımlanan çalışma, yağ asitlerinin uzun vadeli sağlık üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak adına daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor. Öte yandan, ayçiçeği, soya ve kolza gibi tohum yağları da araştırmada dikkat çekiyor. Uzun süredir kalp sağlığına faydalı bir alternatif olarak sunulan bu yağların, obezite, kalp hastalığı, diyabet ve otoimmün hastalıklarla ilişkilendirilebileceği belirtiliyor.

Benzer haberler

Featured
TCMB faiz kararını açıklayacak 10 Eyl 2026 12:56 Borak "Karpaz'da yapılacak projeler kontrollü ve planlı olmalı" 10 Eyl 2026 12:54 Glapsides'te çevre temizliği ve farkındalık etkinliği düzenlenecek 10 Eyl 2026 12:41 Nazım Kurumanastırlı için acil kan aranıyor! 10 Eyl 2026 12:38 Hristodulidis "GSI projesi artık hayata geçirilmeye çok yakın 10 Eyl 2026 12:29 “Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı” Meclis Genel Kurulu’nun gündemine sevk edildi 10 Eyl 2026 12:23 UNFICYP yetkilileri Denya'daki çiftçilerle bir araya geldi 10 Eyl 2026 11:48 Cumhuriyet Meclisi bugün olağanüstü toplanacak 10 Eyl 2026 11:26 Instagram'dan algoritmayı kaldırma planına tepki: Kullanıcılar marka içeriklerine boğulur 10 Eyl 2026 11:20