Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
15 günlük turist vizesiyle girdiği ülkede 33 yıl yaşayan adam tutuklandı Döviz piyasalarında günün son rakamları (28 Ağustos 2026) Barçın "Maliye Bakanı suçu yasa değişikliği ile aklamaya çalışıyor" Brent petrolün varili 88,06 dolardan işlem görüyor Üstel “Çok daha güçlü bir spor organizasyonu girişimi başlattık" Dr. Fazıl Küçük Bulvarı pazar günü geçici olarak trafiğe kapatılacak Meteoroloji Dairesi'nden şiddetli fırtına ve yağış uyarısı! Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Kıbrıs Rum tarafının engelleme girişimlerine karşı üç ayrı mektup UBP'nin 18 belediye başkan adayı resmen duyuruldu Onalt “Üretici yok olursa ülke ithalata mahkum olur” Yılmaz “Üreticiyi mağdur etmeyecek yatırımlar çok kıymetli” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan olumsuz havaya karşı işveren ve çalışanlara uyarı Ertuğruloğlu “İki devletli çözüm politikasından geri dönüş söz konusu değil” Lefkoşa Belediye Tiyatrosu yeni sezonda perdeleri iki oyunla açıyor TMK 1986 mezunlarından TMK Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı’na bağış HAKSEN Başkanı Erşangil “Kamuya giriş, parası olanın ayrıcalığı olamaz” Erdoğan Pirhan için çok acil kan aranıyor Nöbetçi eczaneler (28 Ağustos 2026) Deniz içerisinde hareketsiz bulunan şahsın ölüm nedeni açıklandı UBP LTB Başkan adayı Aktunç “Lefkoşa’da yeni bir belediyecilik dönemi başlatacağız” 15 günlük turist vizesiyle girdiği ülkede 33 yıl yaşayan adam tutuklandı Döviz piyasalarında günün son rakamları (28 Ağustos 2026) Barçın "Maliye Bakanı suçu yasa değişikliği ile aklamaya çalışıyor" Brent petrolün varili 88,06 dolardan işlem görüyor Üstel “Çok daha güçlü bir spor organizasyonu girişimi başlattık" Dr. Fazıl Küçük Bulvarı pazar günü geçici olarak trafiğe kapatılacak Meteoroloji Dairesi'nden şiddetli fırtına ve yağış uyarısı! Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Kıbrıs Rum tarafının engelleme girişimlerine karşı üç ayrı mektup UBP'nin 18 belediye başkan adayı resmen duyuruldu Onalt “Üretici yok olursa ülke ithalata mahkum olur” Yılmaz “Üreticiyi mağdur etmeyecek yatırımlar çok kıymetli” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan olumsuz havaya karşı işveren ve çalışanlara uyarı Ertuğruloğlu “İki devletli çözüm politikasından geri dönüş söz konusu değil” Lefkoşa Belediye Tiyatrosu yeni sezonda perdeleri iki oyunla açıyor TMK 1986 mezunlarından TMK Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı’na bağış HAKSEN Başkanı Erşangil “Kamuya giriş, parası olanın ayrıcalığı olamaz” Erdoğan Pirhan için çok acil kan aranıyor Nöbetçi eczaneler (28 Ağustos 2026) Deniz içerisinde hareketsiz bulunan şahsın ölüm nedeni açıklandı UBP LTB Başkan adayı Aktunç “Lefkoşa’da yeni bir belediyecilik dönemi başlatacağız”
Dolar
Euro
Sterlin

“SAFE mahkemeye götürülse de Türkiye için durum değişmez”

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
“SAFE mahkemeye götürülse de Türkiye için durum değişmez”
Reklam

Avrupa Parlamentosu (AP) Hukuk Konuları Komitesi’nin (JURI) 23-24 Haziran’da Konsey’in yeni savunma ve güvenlik mimarisi ile ilgili SAFE Tüzüğü'nü onaylama kararını AB mahkemesine götürmeyi görüşeceği bildirildi.

Haftalık Kathimerini, JURI’nin, Türkiye de dahil üçüncü ülkelerin de katılımına olanak tanıyan tüzüğün Komisyon tarafından olağanüstü önlem kapsamında, üyelerin oybirliğine gerek duyulmayıp oy çokluğuyla geçirilerek diğer kurumların devre dışı bırakılmasını inceleyeceğini yazdı.

JURI’nin, meseleyi Avrupa Birliği Mahkemesi’ne götürme kararı üretmeyebileceğine de dikkat çeken gazete, 23-24 Haziran’da konuyu mahkemeye götürme kararı çıksa da Türkiye için durumun değişmeyeceğini, mahkemeden karar çıkana kadar Türkiye’nin, SAFE programı için ayrılan toplam 150 milyar euroluk ödenekten yıl sonuna kadar faydalanabileceğini yazdı.

Gazete “Her halükarda Türkiye artık AB’nin yeni savunma ve güvenlik mimarisinin içerisindedir ve Kıbrıs sorunu, bütün olumsuz perspektifleriyle çözümsüz duruyor.” ifadesine yer verdi.

Öte yandan Alithia Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın dün denizcilikle ilgili bir “Nautemboriki” isimli bir yayına verdiği söyleşide, Türkiye’nin AB’nin SAFE programına katılımı konusuna da değinerek “Avrupalılar nasıl bir Avrupa istediklerine karar vermeli." dediğini yazdı.

-“Dendias Avrupalılar nasıl bir Avrupa istediklerine karar vermeli”

Habere göre Dendias “İlkeler, değerler ve uluslararası hukuk kurallarına saygı olmadan Avrupa’nın bir mantığı yok. AB üye devletlerini tehdit eden veya tanımayanların ayırt edilmeden Avrupa’nın yeniden silahlanma argümanına girmesinin de bir mantığı yok. Bazı ülkeler, ekonomik çıkar adına Batı değerler kültürünün İfigenia’sı haline getirilmesi de talep edilemez.” dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki iyi atmosferin Türkiye tarafından kullanılan bir söylem olabileceğini, muteber görülemeyeceğini öne süren Dendias “Umarım (AB’deki ) ortaklar, Yunanistan’a yönelik savaş tehdidi devam etmekteyken, Türkiye-Libya mutabakatı yürürlükteyken, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olumsuz tavır devam ederken bunu öyle algılamazlar.” ifadesini kullandı.

-“Yunanistan Mısır’dan Türkiye-Libya mutabakatının onaylanmasını engellemek için diplomatik müdahale istedi”

Aynı gazete Türk kaynaklarının Middle East Eye’a 2019’da imzalanan Türkiye-Libya mutabakat zaptının bu aşamada onaylanmasının ya da reddedilmesinin söz konusu olmadığı açıklaması ve Libya’nın Batı’sında söz sahibi olan Hafter ile oğullarının, Türk hükümeti ile ilişkilerini derinleştirmeyi hedeflediği açıklamasının Yunanistan’ı “paniğe soktuğuna” dikkat çekti.

Gazete “Middle East Eye”in, Yunanistan’ın Mısır’a Türkiye-Libya mutabakatının onaylanmasını engellemek için diplomatik müdahale çağrısı yaptığını ve Yunanistan’ın Hafter hükümetinin Ankara ile yakınlaşmasından endişelenerek Türkiye’nin deniz zaferini Mısır’ı müdahil ederek engellemeye çalıştığını” yazdığını aktardı.

Benzer haberler

Featured
15 günlük turist vizesiyle girdiği ülkede 33 yıl yaşayan adam tutuklandı 28 Ağu 2026 22:05 Döviz piyasalarında günün son rakamları (28 Ağustos 2026) 28 Ağu 2026 21:53 Barçın "Maliye Bakanı suçu yasa değişikliği ile aklamaya çalışıyor" 28 Ağu 2026 21:16 Brent petrolün varili 88,06 dolardan işlem görüyor 28 Ağu 2026 20:58 Üstel “Çok daha güçlü bir spor organizasyonu girişimi başlattık" 28 Ağu 2026 20:47 Dr. Fazıl Küçük Bulvarı pazar günü geçici olarak trafiğe kapatılacak 28 Ağu 2026 20:39 Meteoroloji Dairesi'nden şiddetli fırtına ve yağış uyarısı! 28 Ağu 2026 20:28 Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Kıbrıs Rum tarafının engelleme girişimlerine karşı üç ayrı mektup 28 Ağu 2026 20:16 UBP'nin 18 belediye başkan adayı resmen duyuruldu 28 Ağu 2026 19:00