Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Erdoğan “Savaş suçlularının yeri BM kürsüsü değil, mahkeme salonlarıdır” Erhürman-Guterres görüşmesi başladı Breaking Bad'den etkilenip evine laboratuvar kurdu Kıyılar her sene milim milim batıyor: Deniz yükseliyor, kara çöküyor Arıklı hükümetten neden ayrıldıklarını açıkladı 33 gezegen sistemi tarandı: Birinden gelen sinyal dikkat çekti Netanyahu'nun “medya takip sistemi” ifşa oldu Bill Gates'ten yapay zeka uyarısı "Milyarca kişinin ölümüne yol açabilir" Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Erol Barçın oldu Sailun Racing Team İstanbul Park'ta piste çıkıyor Atina'da patlama sonucu yıkılan binada ölü sayısı altıya yükseldi Tayland'ın başkenti Bangkok'taki 50 bölgenin tamamı afet bölgesi ilan edildi İtalya'da Etna Yanardağı'nın kül püskürtmesi hava ulaşımını olumsuz etkiledi Türkiye’nin ilk yerli ve milli tarama gemisi suya indirildi Güney Kıbrıs’ta sera gazı salınımında artış Rusya ölü prensleri cepheye gönderiyor “600 yıllık kemikler savaşacak” Taçoy “Hal Yasası kısa sürede uygulamaya girecek” Avrupa Konseyi’nden Güney Kıbrıs’a resmi uyarı Üstel “CTP, çamur siyaseti yapıyor, toplumun siyasete olan inancını tüketmeye çalışıyor’’ Nöbetçi eczaneler (26 Eylül 2026) Erdoğan “Savaş suçlularının yeri BM kürsüsü değil, mahkeme salonlarıdır” Erhürman-Guterres görüşmesi başladı Breaking Bad'den etkilenip evine laboratuvar kurdu Kıyılar her sene milim milim batıyor: Deniz yükseliyor, kara çöküyor Arıklı hükümetten neden ayrıldıklarını açıkladı 33 gezegen sistemi tarandı: Birinden gelen sinyal dikkat çekti Netanyahu'nun “medya takip sistemi” ifşa oldu Bill Gates'ten yapay zeka uyarısı "Milyarca kişinin ölümüne yol açabilir" Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Erol Barçın oldu Sailun Racing Team İstanbul Park'ta piste çıkıyor Atina'da patlama sonucu yıkılan binada ölü sayısı altıya yükseldi Tayland'ın başkenti Bangkok'taki 50 bölgenin tamamı afet bölgesi ilan edildi İtalya'da Etna Yanardağı'nın kül püskürtmesi hava ulaşımını olumsuz etkiledi Türkiye’nin ilk yerli ve milli tarama gemisi suya indirildi Güney Kıbrıs’ta sera gazı salınımında artış Rusya ölü prensleri cepheye gönderiyor “600 yıllık kemikler savaşacak” Taçoy “Hal Yasası kısa sürede uygulamaya girecek” Avrupa Konseyi’nden Güney Kıbrıs’a resmi uyarı Üstel “CTP, çamur siyaseti yapıyor, toplumun siyasete olan inancını tüketmeye çalışıyor’’ Nöbetçi eczaneler (26 Eylül 2026)
Dolar —
Euro —
Sterlin —

RMMO’nun “ihtiyaç listesinin” başında helikopter ve sahil güvenlik gemileri var

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
RMMO’nun “ihtiyaç listesinin” başında helikopter ve sahil güvenlik gemileri var
Reklam

Eski ABD Başkanı Joe Biden’ın giderayak imzaladığı, Güney Kıbrıs’ı ABD’nin üç askeri programına ekleme kararı sonrasında Kıbrıs Rum yönetimi, başlangıç olarak, Amerikan deniz-hava silah sistemleri edinmeyi hedefliyor.

Fileleftheros haberi “ABD’ye Gönderilecek Listede Helikopter-Yüzer İmkanlar… Biden Emirnamesinden Sonra Lefkoşa’nın İlk Adımı Hava-Deniz Takviyesi… Kıbrıs’ın Jeostratejik Konumuyla İlintili Talepler Washington’a Gönderilecek” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Habere göre Kıbrıs Rum yetkililerin, çok yakında Washington’a gönderilmek üzere hazırladıkları ihtiyaç listesinin başında, hava ve deniz savunma imkanları bulunuyor.

Özellikle tek yanlı MEB ilan ettiği deniz bölgesindeki enerji açılımlarının ardından hava-deniz savunmasını güçlendirme ihtiyacı duyan Kıbrıs Rum yönetimi, askeri malzeme fiyatlarının yüksekliğinden dolayı bunu yapamamıştı.

Biden’ın başkanlık kararnamesi ile edinilen ABD askeri teçhizatına erişim olanağı, ihtiyaç fazlası ya da ikinci el askeri malzeme ile ilgili olsa da RMMO açısından çok kıymetli bulunuyor.

Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’daki coğrafik konum da dikkate alınarak hazırlanan listede öncelik hava ve deniz komutanlıklarının güçlendirilmesinde. Kıbrıs Rum yönetiminin “Mari”deki (Tatlısu) “Evangelos Florakis” Deniz Üssü ile Baf’taki “Andreas Papandreu”Hava Üssünü yükseltme yönündeki eylemleri de bununla ilintili.

Amerikan helikopterleri edinmek isteyen Kıbrıs Rum yönetiminin hedefinde Amerikan sahil güvenliği tarafından kullanılan ya da daha önce bu amaçla kullanılan helikopterler var. Bunun paralellinde yangın söndürme maksatlı da kullanılabilecek helikopterler edinmek istiyor. Kıbrıs Rum yönetimi ilk etapta hibe ya da çok düşük fiyata elde edebileceği sistemleri hedefleyecek.

Hazırlanan ihtiyaç listesine yüzer sahil güvenlik imkanları da giriyor. Kıbrıs Rum yönetimi ve ABD arasında geçmişte de tartışılan ve ambargo nedeniyle hayata geçirilemeyen bu konunun şimdi yeniden canlandırılması bekleniyor.

Listede RMMO’nun ihtiyaç duyduğu diğer birçok askeri sistem de var. Kıbrıs Rum askeri kaynakları, yapılacak değişimin RMMO’nun harekat kabiliyetini etkilemeyecek şekilde aşamalı ve nokta atışı olacağına dikkat çekti. Aynı kaynaklar silah sistemleri değişiminin basit bir süreç olmadığını, zamana ve RMMO’luların yeni silah sistemlerini kullanabilecek durumda olmasına gerek olduğunu vurguladı.

Kıbrıslı Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos televizyon kanallarına yaptığı açıklamada edinilecek silah sistemlerinin, Amerikan ordusunun, yeni teknolojiye geçiş prosedüründe, dost ülkelere vermek için seçtiği askeri malzeme olduğunu söyledi. Kombos “İhtiyacımız, seçme lüksüne sahip olmadığımız kadar fazladır, son teknolojiye erişim olanağımız da yoktur” ifadesini kullandı.

Benzer haberler

Featured
Erdoğan “Savaş suçlularının yeri BM kürsüsü değil, mahkeme salonlarıdır” 26 Eyl 2026 20:27 Erhürman-Guterres görüşmesi başladı 26 Eyl 2026 20:23 Breaking Bad'den etkilenip evine laboratuvar kurdu 26 Eyl 2026 20:20 Kıyılar her sene milim milim batıyor: Deniz yükseliyor, kara çöküyor 26 Eyl 2026 20:14 Arıklı hükümetten neden ayrıldıklarını açıkladı 26 Eyl 2026 19:51 33 gezegen sistemi tarandı: Birinden gelen sinyal dikkat çekti 26 Eyl 2026 18:55 Netanyahu'nun “medya takip sistemi” ifşa oldu 26 Eyl 2026 18:28 Bill Gates'ten yapay zeka uyarısı "Milyarca kişinin ölümüne yol açabilir" 26 Eyl 2026 18:04 Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Erol Barçın oldu 26 Eyl 2026 17:43