Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Gemi faciasında kayıp olan 1 kişinin daha naaşına ulaşıldı Son 24 saatte en çok yağış 47 kilogram olarak kaydedildi Toprak sete çarpıp takla atan araçta bulunan 3 genç yaralandı Gazimağusa Polis Müdürlüğü'ne ait telefon hattı devre dışı kaldı Seyir halindeki otobüste yangın meydana geldi! Avrupa Hareketlilik Haftası Gazimağusa’da başladı Gazimağusa'da trafik kazası: Motosiklet sürücüsü ve yolcu yaralandı! Kıbrıs Rum yönetimi Guterres’in “Ankara’dan yeşil ışık beklediği” görüşünde Savaşan “CTP’nin tutumu samimiyet ve tutarlılık bakımından sorgulanmalı” Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu'nun bir bölümü trafiğe kapatıldı “Anadolu’nun İzleri Sergisi” Lefkoşa’da sanatseverlerle buluşacak Erhürman "Kıbrıs Türk halkının verdiği varoluş mücadelesi ve yaşadığı acılar görmezden gelinemez, yok sayılamaz" Pentagon, UFO'lar hakkında yeni belgeler yayınladı İran'da İsrail adına casuslukla suçlanan bir kişi idam edildi Trump, Rusya'ya yönelik yaptırımlar içeren tasarıyı imzaladı Güney Afrika’da son 5 haftada 13 M çiçeği vakası kaydedildi Yapay zeka hatası ABD’yi Çin’le savaşa sürüklüyordu ABD'de felçli hastaların iletişim kurmasını sağlayan yeni bir sistem geliştirildi TİKA Başkanı Eren “Bizleri çok duygulandıran bir proje oldu” Bugün hava nasıl olacak? (19 Eylül 2026) Gemi faciasında kayıp olan 1 kişinin daha naaşına ulaşıldı Son 24 saatte en çok yağış 47 kilogram olarak kaydedildi Toprak sete çarpıp takla atan araçta bulunan 3 genç yaralandı Gazimağusa Polis Müdürlüğü'ne ait telefon hattı devre dışı kaldı Seyir halindeki otobüste yangın meydana geldi! Avrupa Hareketlilik Haftası Gazimağusa’da başladı Gazimağusa'da trafik kazası: Motosiklet sürücüsü ve yolcu yaralandı! Kıbrıs Rum yönetimi Guterres’in “Ankara’dan yeşil ışık beklediği” görüşünde Savaşan “CTP’nin tutumu samimiyet ve tutarlılık bakımından sorgulanmalı” Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu'nun bir bölümü trafiğe kapatıldı “Anadolu’nun İzleri Sergisi” Lefkoşa’da sanatseverlerle buluşacak Erhürman "Kıbrıs Türk halkının verdiği varoluş mücadelesi ve yaşadığı acılar görmezden gelinemez, yok sayılamaz" Pentagon, UFO'lar hakkında yeni belgeler yayınladı İran'da İsrail adına casuslukla suçlanan bir kişi idam edildi Trump, Rusya'ya yönelik yaptırımlar içeren tasarıyı imzaladı Güney Afrika’da son 5 haftada 13 M çiçeği vakası kaydedildi Yapay zeka hatası ABD’yi Çin’le savaşa sürüklüyordu ABD'de felçli hastaların iletişim kurmasını sağlayan yeni bir sistem geliştirildi TİKA Başkanı Eren “Bizleri çok duygulandıran bir proje oldu” Bugün hava nasıl olacak? (19 Eylül 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

Putin ve Şi hedeflerini belirledi: Şanghay İşbirliği Örgütü büyüyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Putin ve Şi hedeflerini belirledi: Şanghay İşbirliği Örgütü büyüyor
Reklam

Putin ve Şi, Rusya, Çin ve Orta Asya ülkelerinin katılımıyla kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü için hedeflerini belirledi. Astana'da devam eden zirvede, Belarus'un da örgüte dahil olduğu açıklandı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rus lider Vladimir Putin, Avrasya güvenlik sistemi için hedeflerini belirledi.

İki lider Şangay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) toplantıları için Kazakistan'ın Astana kentine bulunuyor.

Putin ve Şi, 2001 yılında Rusya, Çin ve Orta Asya ülkelerinin katılımıyla kurulan ŞİÖ'nün, Batı'ya karşı bir denge unsuru olarak Hindistan, İran ve Pakistan'ı da kapsayacak şekilde genişletti.

Bugün yapılan açıklamada, Belarus'un da ŞİÖ'ye dahil olduğu duyuruldu.

Belarus örgütün 10. üye ülkesi oldu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Tokayev, Astana'daki ŞİÖ oturumlarının ikinci gününü açarken yaptığı açıklamada, Belarus'un tüm prosedürleri kısa sürede tamamladığını bildirdi.

Belarus 2010 yılında ŞİÖ'nün diyalog ortağı, 2015 yılında ise gözlemci devlet olmuştu.

"İÇ FARKLILIKLARA BARIŞÇIL ZEMİN" VURGUSU

Çin devlet televizyonu CCTV'nin aktardığına göre Şi, Astana'daki toplantıda "Yüksek çitlerle çevrili küçük bahçelerin gerçek riskleri karşısında, kalkınma hakkını korumalıyız" dedi.

Şi, bloğun "iç farklılıkları" barışçıl bir şekilde ele alması, ortak zemin araması ve işbirliği zorluklarını çözmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ana toplantı kapalı kapılar ardında gerçekleşti ancak RIA haber ajansının aktardığına göre Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, bugünkü açıklamasında, Putin'in grupla yeni bir "Avrasya kolektif güvenlik anlaşmaları seti" oluşturma fikrini tartışacağını söyledi.

Putin, geçen ay yaptığı açıklamada, yeni bir bölgesel güvenlik sisteminin gerekli olduğunu ve bu sistemin NATO üyeleri de dahil olmak üzere kıtadaki tüm ülkelere açık olması gerektiğini belirtmişti.

Ancak Rus lider, ABD'ye açık bir gönderme yaparak, bu sistemin amacının, Avrasya'dan tüm dış askeri varlığı kademeli olarak kaldırmak olması gerektiğini söylemişti.

Benzer haberler

Dünya
Pentagon, UFO'lar hakkında yeni belgeler yayınladı 19 Eyl 2026 10:26 İran'da İsrail adına casuslukla suçlanan bir kişi idam edildi 19 Eyl 2026 10:21 Trump, Rusya'ya yönelik yaptırımlar içeren tasarıyı imzaladı 19 Eyl 2026 09:18 Güney Afrika’da son 5 haftada 13 M çiçeği vakası kaydedildi 19 Eyl 2026 09:09 Yapay zeka hatası ABD’yi Çin’le savaşa sürüklüyordu 19 Eyl 2026 08:43 ABD'de felçli hastaların iletişim kurmasını sağlayan yeni bir sistem geliştirildi 19 Eyl 2026 08:38 Volkswagen 208 binden fazla aracını geri çağırıyor 18 Eyl 2026 21:55 Bolivya'da yeni bir kedi türü keşfedildi 18 Eyl 2026 21:42 İsveç'te seçimleri merkez sol kazandı: Başbakan Kristersson istifa etti, koalisyon pazarlıkları başlıyor 18 Eyl 2026 10:38