Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Fransa'da aşırı sıcaklar nedeniyle 7 bin 300'den fazla ölüm kaydedildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (19 Ağustos 2026) Hocanın Güzelyurt Meslek Lisesi'ndeki olaya ilişkin açıklama yaptı Yılmaz "Fiber Projesi, stratejik bir kalkınma hamlesidir" Kolombiya'daki depremde can kaybı 300'ü aştı Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon temmuzda yükseldi Özersay “Liyakate dayalı bir devleti yeniden inşa etmeliyiz” AJet'ten yurt dışı biletlerde 29 dolardan başlayan fiyatlarla indirim kampanyası İncirli “Kayıt dışı yaşamla mücadele önceliklerimizin başında” Borsa günü yüzde 2,34 değer kazanarak tamamladı İstanbul Adalar'da peş peşe depremler Üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi: 7 kişi tutuklandı, 48 araç trafikten men edildi GABFEST 2026’da 3x3 sokak basketbolu kayıtları başladı Fiber optik ek protokolü Ankara'da imzalandı Hava sıcaklığı iç kesimlerde 40 dereceye kadar çıkacak Akpınar “YÖDAK üniversiteleri sıralamak yerine yükseköğretimi planlamalıdır" "İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü" davasının 66. duruşması sona erdi Sağlık Bakanlığı HPV aşısı uygulamasının uzatıldığını duyurdu Nöbetçi eczaneler (19 Ağustos 2026) Gönendere-Geçitkale ana yolunda korkutan kaza: Motosiklet sürücüsü yaralandı! Fransa'da aşırı sıcaklar nedeniyle 7 bin 300'den fazla ölüm kaydedildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (19 Ağustos 2026) Hocanın Güzelyurt Meslek Lisesi'ndeki olaya ilişkin açıklama yaptı Yılmaz "Fiber Projesi, stratejik bir kalkınma hamlesidir" Kolombiya'daki depremde can kaybı 300'ü aştı Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon temmuzda yükseldi Özersay “Liyakate dayalı bir devleti yeniden inşa etmeliyiz” AJet'ten yurt dışı biletlerde 29 dolardan başlayan fiyatlarla indirim kampanyası İncirli “Kayıt dışı yaşamla mücadele önceliklerimizin başında” Borsa günü yüzde 2,34 değer kazanarak tamamladı İstanbul Adalar'da peş peşe depremler Üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi: 7 kişi tutuklandı, 48 araç trafikten men edildi GABFEST 2026’da 3x3 sokak basketbolu kayıtları başladı Fiber optik ek protokolü Ankara'da imzalandı Hava sıcaklığı iç kesimlerde 40 dereceye kadar çıkacak Akpınar “YÖDAK üniversiteleri sıralamak yerine yükseköğretimi planlamalıdır" "İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü" davasının 66. duruşması sona erdi Sağlık Bakanlığı HPV aşısı uygulamasının uzatıldığını duyurdu Nöbetçi eczaneler (19 Ağustos 2026) Gönendere-Geçitkale ana yolunda korkutan kaza: Motosiklet sürücüsü yaralandı!
Dolar
Euro
Sterlin

"Promithea"' için prensip anlaşması

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
"Promithea"' için prensip anlaşması
Reklam

Çinli konsorsiyum tarafından inşa edilen, yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi olarak bilinen FSRU “Promithea” gemisinin, Güney Kıbrıs tarafından teslim alınabilmesi için prensip anlaşmasına varıldığı belirtildi.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Vasiliko’da doğal gaz terminalini inşa etmeyi üstlenen Çinli konsorsiyumun iki teminatından birinin serbest bırakılmasıyla, Çin’deki limanda aylardır demirlemiş vaziyette bulunan FSRU “Promithea” gemisinin teslim alınmasının yolunun açıldığını belirttiler.

Haberi “İlke Anlaşması, Yüzer Tesisin Teslim Alınması İçin Yolu Açıyor-“Promithea” Karşılığında 35 Milyon Euro Teminat” başlığıyla veren gazete Kıbrıs Rum makamları ile Çinli konsorsiyumun, 60 gün içerisinde uygulanacak olan FSRU “Promithea” gemisinin teslimatı için prensip anlaşmasına vardığını belirtti.

Kıbrıs Rum Doğal Gaz Alt Yapı Şirketi ETİFA’nın ve Çinli konsorsiyumun ilke anlaşmasına vardığını belirten gazete “teminat” teriminin, ihaleyi kazanan firmanın projeyi gerçekleştireceğine dair garanti olarak verdiği para miktarını ifade etiğini yazdı.

Projeye ilişkin iki teminatın toplamının yaklaşık 70 milyon euro olduğunu yazan gazete gemiyle ilgili teminatın, uzmanlara göre, 35-40 milyon euro civarında olduğunu da belirtti.

Gazete Kıbrıs Rum Enerji Bakanlığının, kara projesi için değil, sadece “Promithea” ile ilgili teminatın serbest bırakılmasına olanak tanıdığını yazdı.

Habere göre Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgos Papanastasiu, Meclis Enerji Komitesi toplantısında yaptığı açıklamada anlaşmanın, finansal bir düzenleme karşılığında yapıldığını, bazı teminatların azaltıldığını, bununla birlikte Kıbrıs Rum tarafının, ek bir para vermediğine dikkati çekti.

Papanastasiu, 60 gün içerisinde geminin teslim alınacağını, her iki tarafın da, geminin Çin’den hareket edebilmesi gerekli sertifikasyonları tamamlaması gibi, bazı işlemleri yapması gerektiğini de söyledi.

Gemiyi, Çin’den Güney Kıbrıs’a getirecek olan personelin bulunabilmesi için 60 günlük zamanın tanındığını söyleyen Papanastasiu yüzer ve kara altyapılarına ilişkin olarak ise, ETİFA’nın uzmanlaşmış bir danışman bulmak için ihaleye çıktığını ve bunların önümüzdeki iki hafta içerisinde seçileceğini ifade etti.

Habere göre ETİFA’dan bir kaynak ise gazeteye yaptığı açıklamada doğal gazın Güney Kıbrıs’a 2025 sonunda gelmesinin beklendiğini söyledi.

Aynı kaynak ayrıca buna bağlı olarak elektrik üretim maksatlı doğal gazın, ETİFA’nın da Vasiliko’daki terminalin gerekli altyapılarını da tamamlayacağı önkoşuluyla, 2026 yılı başından önce beklenmediğini de ifade etti.

Benzer haberler

Featured
Fransa'da aşırı sıcaklar nedeniyle 7 bin 300'den fazla ölüm kaydedildi 19 Ağu 2026 21:35 Döviz piyasalarında günün son rakamları (19 Ağustos 2026) 19 Ağu 2026 21:23 Hocanın Güzelyurt Meslek Lisesi'ndeki olaya ilişkin açıklama yaptı 19 Ağu 2026 21:10 Yılmaz "Fiber Projesi, stratejik bir kalkınma hamlesidir" 19 Ağu 2026 21:05 Kolombiya'daki depremde can kaybı 300'ü aştı 19 Ağu 2026 20:39 Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon temmuzda yükseldi 19 Ağu 2026 20:31 Özersay “Liyakate dayalı bir devleti yeniden inşa etmeliyiz” 19 Ağu 2026 19:50 AJet'ten yurt dışı biletlerde 29 dolardan başlayan fiyatlarla indirim kampanyası 19 Ağu 2026 19:12 İncirli “Kayıt dışı yaşamla mücadele önceliklerimizin başında” 19 Ağu 2026 19:08