Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Fransa'da liselerde cep telefonu yeni eğitim yılından itibaren yasaklandı Brüksel'de son 4 günde 5 silahlı saldırı düzenlendi Sosyal medya çocukların beden algısını ve öz saygısını olumsuz etkileyebiliyor ABD Hazine Bakanı Bessent "İran'da şimdi son oyuna giriyoruz" Nevada eyaletindeki orman yangınında 42 bin kişiye tahliye emri verildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (24 Ağustos 2026) Çavuşoğlu "Okullarda topyekün seferberlik başlattık" En çok kullanılan emoji belli oldu: Ancak yanlış kullanılıyor Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Oygar görevden alındı! Gürhan "Dijital gelecek kapalı kapılar ardında yapılan düzenlemelere bırakılamayacak kadar önemli" Yarın dört bölgede 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak KTTK’nın I. Uluslararası Kurultayı için başvurular devam ediyor Kıbrıs Türk Kültür Derneği "BM izolasyonlara son verecek bağlayıcı bir karar üretmeli" Yeniden inşa edilen Çayırova İlkokulu hizmete girdi Sabah saatlerinde sis bekleniyor, hava sıcaklığı 40 derece olacak 14. Uluslararası Göçmenköy Taşkınköy Kültür Sanat Festivali 7 Eylül’de başlayacak RMMO’da küçük insansız hava sistemleri laboratuvarı kuruldu İlhan Çinkayalar için acil trombosit ihtiyacı devam ediyor! Nöbetçi eczaneler (24 Ağustos 2026) KTMMOB ve DAÜ arasında “Kurumsal İş Birliği Protokolü” imzalandı Fransa'da liselerde cep telefonu yeni eğitim yılından itibaren yasaklandı Brüksel'de son 4 günde 5 silahlı saldırı düzenlendi Sosyal medya çocukların beden algısını ve öz saygısını olumsuz etkileyebiliyor ABD Hazine Bakanı Bessent "İran'da şimdi son oyuna giriyoruz" Nevada eyaletindeki orman yangınında 42 bin kişiye tahliye emri verildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (24 Ağustos 2026) Çavuşoğlu "Okullarda topyekün seferberlik başlattık" En çok kullanılan emoji belli oldu: Ancak yanlış kullanılıyor Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Oygar görevden alındı! Gürhan "Dijital gelecek kapalı kapılar ardında yapılan düzenlemelere bırakılamayacak kadar önemli" Yarın dört bölgede 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak KTTK’nın I. Uluslararası Kurultayı için başvurular devam ediyor Kıbrıs Türk Kültür Derneği "BM izolasyonlara son verecek bağlayıcı bir karar üretmeli" Yeniden inşa edilen Çayırova İlkokulu hizmete girdi Sabah saatlerinde sis bekleniyor, hava sıcaklığı 40 derece olacak 14. Uluslararası Göçmenköy Taşkınköy Kültür Sanat Festivali 7 Eylül’de başlayacak RMMO’da küçük insansız hava sistemleri laboratuvarı kuruldu İlhan Çinkayalar için acil trombosit ihtiyacı devam ediyor! Nöbetçi eczaneler (24 Ağustos 2026) KTMMOB ve DAÜ arasında “Kurumsal İş Birliği Protokolü” imzalandı
Dolar
Euro
Sterlin

Prof. Dr. Dalkan "Grip kaynaklı komplikasyonlar nedeniyle ölümler bile yaşanabilir"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Prof. Dr. Dalkan "Grip kaynaklı komplikasyonlar nedeniyle ölümler bile yaşanabilir"
Reklam

Kış ayları ile birlikte gribal enfeksiyonların yaygınlığı da artmaya başladı. Özellikle 2 yaşından küçük çocukların, griple ilişkili ciddi komplikasyonlara yakalanma açısından yüksek risk altında olduğunu söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı ve Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, grip kaynaklı komplikasyonlar nedeniyle ölümler bile yaşanabileceğini söyleyerek uyardı.

Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, çocuklarda grip kaynaklı komplikasyonlarla ilgili olarak pnömoni, sıvı kaybı, kalp hastalığı veya astım gibi kronik hastalıkların ağırlaşması, sinüzit ve kulak enfeksiyonları ve beyin fonksiyonlarında bozulma ile nadiren de olsa bu komplikasyonlar nedeniyle ölümler olabileceğini söylüyor.

En yüksek risk grubunu 6 aydan küçük çocuklar oluşturuyor

6 aylıktan küçük çocukların, diğer yaşlardaki çocuklara kıyasla grip nedeniyle hastaneye yatma riskleri daha yüksek. Grip aşılarının 6 aylıktan küçük çocuklarda kullanımının sağlık otoritelerince onaylanmadığını ifade eden Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, özellikle bu yaş grubundaki çocukları gripten korumanın önemine dikkat çekiyor.

Gripten koruyucu öneriler

“Sadece çocukların aşılanması yeterli değil. Bakıcılarının ve tüm aile bireylerinin hem kendilerini hem de çocukları gripten korumak için aşılanması gerekiyor.” diyen Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, gribe karşı korunmanın ilk ve en iyi yolunun yıllık grip aşısı olduğunu söylüyor. Grip aşısı çocuklarda grip hastalığını, hastaneye yatış ve ölüm riskini azaltıyor.

Gripten korunmak için günlük önleyici eylemlere de dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, yetişkin bireylerin hem kendilerini hem de çocuklarını hasta kişilerden olabildiğince uzak tutması gerektiğini söylüyor.

Grip semptomları taşıyan kişilerin, mümkün olduğunca, bakımındaki çocuk dahil diğer insanlarla temastan kaçınması gerekiyor. Öksürük veya hapşırma durumunda burun ve ağzın bir mendille kapatılması, mendilin kullanıldıktan sonra atılıp, ellerin sık sık sabun ve suyla yıkanması ya da alkol bazlı bir el temizleyici ile temizlenmesi öneriliyor. Mikropların yayılmasını önlemek için göz, burun ve ağıza dokunulmaması, sık dokunulan yüzeylerin dezenfekte edilmesi gerekiyor.

Çocuklarda ve yetişkinlerde grip tedavisinde kullanılan antiviral ilaçların hastalığı hafifletip, hastalık süresini kısalttığını söyleyen Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, ciddi grip komplikasyonlarının da önüne geçtiğini ifade ediyor. Antiviral ilaç tedavisi, hastalandıktan sonraki 2 gün içinde başlandığında en iyi sonucu veriyor.

5 yaşından küçük tüm çocukların grip komplikasyonları açısından yüksek risk altında olduğu düşünülse de, en yüksek riski 2 yaşından küçük çocuklar taşıyor. En yüksek hastaneye yatış ve ölüm oranları ise 6 aylıktan küçük bebeklerde görülüyor.

Gribal semptomlar

Grip; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı/tıkanıklığı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme ve yorgunluğa neden olabiliyor. Küçük çocuklarda ayrıca grip semptomları ile birlikte kusma veya ishal görülebiliyor.

Grip semptomları ile karşı karşıyaysanız doktorunuza başvurun

“Solunum yolu hastalığının belirti ve semptomları için bakımınızdaki çocukları yakından izleyin. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, kas veya vücut ağrıları, baş ağrısı, yorgunluk veya kusma/ishal gelişirse doktorunuza başvurun.” diyen Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, grip tedavisinde etkili olan antiviral ilaçların kullanımına geciktirmeden başlatılmasının tedavinin etkinliğini artıracağını hatırlatıyor.

Acil durum belirtileri

Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, acil servise başvurmayı gerektiren gribe bağlı komplikasyonları ise şöyle sıralıyor; Hızlı nefes alma veya nefes almada zorluk, mor dudaklar veya yüz, her nefeste içeri giren kaburga, göğüs ağrısı, yürümeyi reddedecek kadar şiddetli kas ağrısı, 8 saat boyunca idrar yokluğu, ağız kuruluğu, ve ağlarken gözyaşı yokluğu içeren vücudun aşırı sıvı kaybetmesi hali, uyanıkken etkileşimde bulunmamak, havale geçirmek, 40 derecenin üzerinde ateş, 12 haftadan küçük çocuklarda ateş, iyileşen ancak sonra geri dönen veya kötüleşen ateş veya öksürük, kronik tıbbi durumlarda kötüleşme.

Voice Kıbrıs Haber

Benzer haberler

Featured
Fransa'da liselerde cep telefonu yeni eğitim yılından itibaren yasaklandı 24 Ağu 2026 21:58 Brüksel'de son 4 günde 5 silahlı saldırı düzenlendi 24 Ağu 2026 21:52 Sosyal medya çocukların beden algısını ve öz saygısını olumsuz etkileyebiliyor 24 Ağu 2026 21:43 ABD Hazine Bakanı Bessent "İran'da şimdi son oyuna giriyoruz" 24 Ağu 2026 21:38 Nevada eyaletindeki orman yangınında 42 bin kişiye tahliye emri verildi 24 Ağu 2026 21:33 Döviz piyasalarında günün son rakamları (24 Ağustos 2026) 24 Ağu 2026 21:28 Çavuşoğlu "Okullarda topyekün seferberlik başlattık" 24 Ağu 2026 21:24 En çok kullanılan emoji belli oldu: Ancak yanlış kullanılıyor 24 Ağu 2026 21:16 Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Oygar görevden alındı! 24 Ağu 2026 21:04