PEGA raporu Güney Kıbrıs'ı casus yazılımların dolaşım kavşağı gösterdi
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Avrupa Parlamentosu’nun (AP), AB ülkelerinde özel konuşmaları yasadışı dinleme sistemlerini araştırmak üzere oluşturduğu özel komitesinin (PEGA) hazırlayıp önceki gün, öneri metni eşliğinde onaylanan ve 12 Haziran’da AP genel kuruluna sunulacak raporunda, Güney Kıbrıs “dinleme sistemlerinin dolaşım kavşağı” olarak gösterildi.
Fileleftheros haberinde, “Kıbrıs artık uluslararasında, dinleme yazılımları ihraç kavşağı olarak görülüyor” vurgusunu yaptı. PEGA raporu ve ilişiğindeki öneri metninin içeriklerinin önceki gün PEGA komitesinde 30 olumlu, 5 karşı ve 2 çekimser oy ile resmiyet kazandığına dikkat çeken gazete, raporda Güney Kıbrıs’ın “yol geçen hanı olarak gösterildiğine”, tavsiye metninde de “insan haklarının ihlal edildiği ülkelere spywere gönderdiğinden söz edildiğine” dikkat çekti. Önceki günkü oylamanın Güney Kıbrıs’a “sert bir mesaj verdiğine” dikkat çekilen habere göre, öneri metninde “Kıbrıs’ta, AB’nin çifte kullanıma sahip (dual use / toplum yararına da kötü niyetle de kullanılabilecek) ürünlerle ilgili tüzüğünü kötü uyguladığına dair işaretler var” ifadesine yer verildi.
CASUS YAZILIM İHRACAT İZİNLERİNİ İNCELEME ÇAĞRISI YAPILDI Metnin bir başka noktasında Güney Kıbrıs’a “verdiği bütün casus yazılım ihracat izinlerini detaylıca inceleme, gerekli olanları iptal etme, AB piyasasındaki izleme yazılımı ihtiva eden malzeme gönderimini gözden geçirme, Güney Kıbrıs’ta kayıtlı olup bu tür faaliyetlere karışan İsrail şirketlerinin veya İsrail vatandaşlarının kontrolündeki şirketlerin haritalarını çıkarma” çağrısı yapıldı.
GÜNEY KIBRIS İHRACAT MERKEZİ Öneri metninin 23’üncü maddesinde Güney Kıbrıs “bu tür yazılımların hem ihracat merkezi hem de bütün dünyadaki baskıcı rejimlere bu yazılımların ihraç edildiği ülke” olarak gösteriliyor. Kıbrıs Rum makamlarına casus van davasıyla ilgili raporları basına verme, gazeteciler, avukatlar ve sıradan kişilere yönelik casus yazılım kullanımı ve ticaretine dair bütün iddiaları Interpol ile birlikte araştırma” çağrısı yapıldı. Hem Güney Kıbrıs’ın hem de İsarail’in Wassenaar (konvansiyonel silah ve çifte kullanıma sahip teknoloji ihracatının denetimi) anlaşmasına dahil olması gerektiğinden de söz edilen metinde, Avrupa Komisyonuna, Güney Kıbrıs ve Bulgaristan gibi halen çifte kullanıma sahip ürün ihraç eden ülkeleri denetlemeye veya ilgili tüzüğü, başka ülke rejimlerine ihracını engelleyecek şekilde düzenleme çağrısı yapıldı. Güney Kıbrıs “Pegasus (NSO) ve Predator (Intellexa) gibi yazılımların ticaretini yapan şirketlerin üssü” olarak tanımlandı. DİNLEMELERLE İLGİLŞ MÜDAHALELER DOĞRULANDI Haravgi de haberinde, PEGA raporu ve öneri metninde “Intellexa ve Predator yazılımı ile Güney Kıbrıs –bağlantısının kanıtlandığını, dinlemelerle ilgili siyasi, ekonomik ve kurumsal müdahalelerin doğrulandığını yazdı.
Benzer haberler
Featured
Kanada'daki orman yangınlarının dumanı ABD'nin kuzeydoğusuna ulaştı
Bangladeş'teki kızamık salgınında hayatını kaybeden çocuk sayısı 800'e yaklaştı
Döviz piyasalarında günün son rakamları (16 Temmuz 2026)
Alman milletvekili Krah “KKTC halkı devletinin tanınmasını hak ediyor”
ABD Adalet Bakan Vekili Epstein mağdurlarından özür diledi
AB, obezite tedavisinde ağızdan kullanılan ilk GLP-1 ilacına onay verdi
Akpınar "GAÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi projesi tamamlanma aşamasına geldi"
Grönland'ın güney kıyılarına doğru dev bir buzdağı sürüklenerek ilerliyor
Piyasalarda gün sonu...



