Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Beyrut'ta bir yolcunun şakası nedeniyle uçak tahliye edildi Etna Yanardağı'nın kül püskürtmesi hava ulaşımında aksaklıklara yol açtı Fransa'da yaklaşık 3,9 ton kokain ele geçirildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (14 Eylül 2026) Yarın birçok bölgede 4 saatlik elektrik kesintisi yapılacak Hava serinleyecek, önümüzdeki günlerde yağmur bekleniyor KTEZO “Öğrenci taşımacılığı sistemi kurulması için çalışmalar başlamalı” Gardiyanoğlu "İddialar geri çekilmeli ve kızımdan özür dilenmeli" Borsa günü yüzde 1,60 değer kaybederek tamamladı Zekai “Okullar yarın eksik kadrolarla açılacak” Topaloğlu “Taşımacıyı suçlayarak sorumluluktan kaçamazsınız” Türkiye’de üç madde içeren bitki koruma ürünleri yasaklanacak Sosyal medyadaki fotoğraf akımları biyometrik veri toplama riski taşıyor Siyah havuçlu şalgam suyundan izole edilen bakterinin kanser hücrelerini azalttığı belirlendi Ankara'da 66 milyon yıllık fosil bulundu Varol "Sağlık Bakanlığının herhangi bir idari hatası veya ihmali bulunmuyor" Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ülke genelinde fiyat denetimi başlattı Değerli ve baz metallerde fiyatlar Fed ve yapay zeka baskısıyla düştü Veteriner hekimler “Bilimsel ve sürdürülebilir sivrisinek mücadelesi büyük önem taşıyor” Alevi Kültür Merkezi Derneği’nden acılı ailelere dayanışma ziyareti Beyrut'ta bir yolcunun şakası nedeniyle uçak tahliye edildi Etna Yanardağı'nın kül püskürtmesi hava ulaşımında aksaklıklara yol açtı Fransa'da yaklaşık 3,9 ton kokain ele geçirildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (14 Eylül 2026) Yarın birçok bölgede 4 saatlik elektrik kesintisi yapılacak Hava serinleyecek, önümüzdeki günlerde yağmur bekleniyor KTEZO “Öğrenci taşımacılığı sistemi kurulması için çalışmalar başlamalı” Gardiyanoğlu "İddialar geri çekilmeli ve kızımdan özür dilenmeli" Borsa günü yüzde 1,60 değer kaybederek tamamladı Zekai “Okullar yarın eksik kadrolarla açılacak” Topaloğlu “Taşımacıyı suçlayarak sorumluluktan kaçamazsınız” Türkiye’de üç madde içeren bitki koruma ürünleri yasaklanacak Sosyal medyadaki fotoğraf akımları biyometrik veri toplama riski taşıyor Siyah havuçlu şalgam suyundan izole edilen bakterinin kanser hücrelerini azalttığı belirlendi Ankara'da 66 milyon yıllık fosil bulundu Varol "Sağlık Bakanlığının herhangi bir idari hatası veya ihmali bulunmuyor" Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ülke genelinde fiyat denetimi başlattı Değerli ve baz metallerde fiyatlar Fed ve yapay zeka baskısıyla düştü Veteriner hekimler “Bilimsel ve sürdürülebilir sivrisinek mücadelesi büyük önem taşıyor” Alevi Kültür Merkezi Derneği’nden acılı ailelere dayanışma ziyareti
Dolar
Euro
Sterlin

Pediatri Kurumu’ndan yeni eğitim yılı başında çocuk sağlığına ilişkin öneriler

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Pediatri Kurumu’ndan yeni eğitim yılı başında çocuk sağlığına ilişkin öneriler
Reklam

Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu, hasta çocukların okula gönderilmemesi, okul kayıtları öncesinde çocukların aşı kartlarının bir hekim tarafından kontrol edilerek eksik dozlarının tamamlanması ve uyku saatlerinin kademeli olarak düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu, yeni eğitim öğretim yılının başında çocukların bedensel ve ruhsal sağlığının korunmasına yönelik önerilerde bulundu.

Kurum Yönetim Kurulu adına Uzm. Dr. Kerime Can Ertürk yazılı açıklamasında, okul sağlığının sağlık çalışanları, aileler, öğretmenler, okul yönetimleri ve ilgili bakanlıkların ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.

Ertürk, okul kayıtları öncesinde çocukların aşı kartlarının hekim tarafından gözden geçirilmesini, eksik dozların tamamlanmasını, okul çağı rapel aşıları ile ergenlik döneminde uygulanan HPV aşısının ihmal edilmemesini önerdi.

Özellikle kronik hastalığı olan çocuklara sonbaharda mevsimsel grip aşısı yaptırılmasının ve toplumsal bağışıklığın korunmasının önemine işaret eden Ertürk, toplumsal bağışıklığın korunmasının yeniden yayılma potansiyeli taşıyan hastalıklara karşı en güçlü savunma olduğunu hatırlattı.

- “Hasta çocuk okula gönderilmemeli”

Ateş, kusma, ishal veya belirgin halsizliği bulunan çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini kaydeden Ertürk, ailelerin çocuklarını evde dinlendirebilmesi için işyerleri ve okul yönetimlerinden anlayışlı bir tutum benimsemelerini talep etti.

Dr. Ertürk, el hijyeni alışkanlığının okulun ilk gününden itibaren öğretilmesi, sınıfların düzenli havalandırılması ve lavabolarda sabun bulundurulması gerektiğini de belirtti.

Çocukların uyku saatlerinin okul açılmadan önce, her gün 15-30 dakika öne çekilerek kademeli biçimde düzenlenmesini isteyen Ertürk, yatak odalarında televizyon, tablet ve telefon bulundurulmamasını tavsiye etti.

- “Kahvaltı atlanılmamalı, okul kantinlerinde sağlıklı seçenekler bulundurulmalı”

Kahvaltının atlanmaması gerektiği vurgulayan Ertürk, şekerli içecekler, hazır atıştırmalıklar ve enerji içeceklerinin tüketiminin ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini kaydetti.

Uzm. Dr. Ertürk, okul kantinleri ile okul çevresindeki satış noktalarında sağlıklı seçeneklerin bulundurulması ve denetimlerin düzenli şekilde ve hassasiyetle yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Astım, tip 1 diyabet, epilepsi ve besin alerjisi bulunan öğrenciler için okul ile aile arasında yazılı bir bakım planı oluşturulması gerektiğini belirten Ertürk, anafilaksi riski taşıyan çocukların adrenalin otoenjektörlerinin okulda ulaşılabilir tutulması ve öğretmenlerin bunların kullanımı konusunda eğitilmesi çağrısı yaptı.

- “Karın, baş ağrısı gibi yakınmalar kaygı ifadesi olabilir”

Dr. Ertürk, okula başlama ve uyum sürecinde kaygı belirtileri görülebileceğini kaydederek, karın ve baş ağrısı gibi bedensel yakınmaların kaygının ifadesi olabileceğine dikkat çekti.

Okulların akran zorbalığı ve siber zorbalık konusunda açık bir politika benimsemesi, çocukların güvenle başvurabileceği bir muhatap bulabilmesi gerektiğini belirten Ertürk, ergenlerde sigara, nargile ve elektronik sigara kullanımındaki artışa ilişkin kaygıları da dile getirerek, ailelere ve öğrencilere riskler konusunda düzenli eğitim verilmesini talep etti.

Okul servislerinde emniyet kemeri kullanılması, yaya geçitlerinde trafik denetimi yapılması, bisiklet ve scooter kullanımında kask takılması konularında duyarlılık çağrısında da bulunan Ertürk, okul çantalarının çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10-15’ini aşmaması ve çift omuz askısıyla taşınmasını önerdi.

Benzer haberler

Featured
Beyrut'ta bir yolcunun şakası nedeniyle uçak tahliye edildi 14 Eyl 2026 21:55 Etna Yanardağı'nın kül püskürtmesi hava ulaşımında aksaklıklara yol açtı 14 Eyl 2026 21:45 Fransa'da yaklaşık 3,9 ton kokain ele geçirildi 14 Eyl 2026 21:40 Döviz piyasalarında günün son rakamları (14 Eylül 2026) 14 Eyl 2026 21:34 Yarın birçok bölgede 4 saatlik elektrik kesintisi yapılacak 14 Eyl 2026 21:07 Hava serinleyecek, önümüzdeki günlerde yağmur bekleniyor 14 Eyl 2026 21:01 KTEZO “Öğrenci taşımacılığı sistemi kurulması için çalışmalar başlamalı” 14 Eyl 2026 20:58 Gardiyanoğlu "İddialar geri çekilmeli ve kızımdan özür dilenmeli" 14 Eyl 2026 20:41 Borsa günü yüzde 1,60 değer kaybederek tamamladı 14 Eyl 2026 19:34