Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Gazimağusa’daki İngiliz Yüksek Komiserlik binası restore ediliyor Öztürkler "Anavatan Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğü önemlidir” Cumhurbaşkanlığı’nda 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliği düzenlendi Kanatlı “Mağusa Limanı'nın özel mülkiyete geçişine dair her türlü girişimin derhal durdurulmasını talep ediyoruz” Haspolat'ta 12 bin ağaç ile endüstri ormanı oluşturuluyor Kamu-İş “Toplu İş Sözleşmesi Yasası ve Uygulamaları” panelinin ikincisini düzenledi Kıbrıs’ta hastalık riski taşıyan iki tür sivrisinek resmen ECDC haritasında Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Yasa’sı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi Annita Dimitru yeniden Meclis Başkanı oldu Lefkoşa'da bazı sokaklarda asfaltlama çalışması yapılacak! KKTC ile Türkiye arasında Sağlık Hizmet Desteği Protokolünün Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa’sı Resmi Gazete’de “Büyük Romulus” bu akşam Girne Amfi Tiyatro'da sahnelenecek “Küresel İklim Değişikliği ve İnsan Sağlığına Etkileri” başlıklı sempozyum düzenlenecek Şap hastalığıyla ilgili yasadaki cezalar artırıldı Öztürkler "Doğal gaz hattının 2028’de tamamlanması hedefleniyor" “Ben Fidel” isimli tiyatro oyunu Girne’de sahnelenecek İzmir uçağında alarm: Yolcular acil tahliye edildi! Türkiye'de Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı! Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevden alma ve atama yapıldı! Ceza Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasası yürürlükte! Gazimağusa’daki İngiliz Yüksek Komiserlik binası restore ediliyor Öztürkler "Anavatan Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğü önemlidir” Cumhurbaşkanlığı’nda 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliği düzenlendi Kanatlı “Mağusa Limanı'nın özel mülkiyete geçişine dair her türlü girişimin derhal durdurulmasını talep ediyoruz” Haspolat'ta 12 bin ağaç ile endüstri ormanı oluşturuluyor Kamu-İş “Toplu İş Sözleşmesi Yasası ve Uygulamaları” panelinin ikincisini düzenledi Kıbrıs’ta hastalık riski taşıyan iki tür sivrisinek resmen ECDC haritasında Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Yasa’sı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi Annita Dimitru yeniden Meclis Başkanı oldu Lefkoşa'da bazı sokaklarda asfaltlama çalışması yapılacak! KKTC ile Türkiye arasında Sağlık Hizmet Desteği Protokolünün Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa’sı Resmi Gazete’de “Büyük Romulus” bu akşam Girne Amfi Tiyatro'da sahnelenecek “Küresel İklim Değişikliği ve İnsan Sağlığına Etkileri” başlıklı sempozyum düzenlenecek Şap hastalığıyla ilgili yasadaki cezalar artırıldı Öztürkler "Doğal gaz hattının 2028’de tamamlanması hedefleniyor" “Ben Fidel” isimli tiyatro oyunu Girne’de sahnelenecek İzmir uçağında alarm: Yolcular acil tahliye edildi! Türkiye'de Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı! Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevden alma ve atama yapıldı! Ceza Muhakemeleri Usulü (Değişiklik) Yasası yürürlükte!
Dolar
Euro
Sterlin

Özersay: Anayasamız yaz döneminde Meclis çalışamaz mı diyor?

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Özersay: Anayasamız yaz döneminde Meclis çalışamaz mı diyor?

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, sosyal medya hesabı üzerinden daha önce yapmış olduğu “Meclis yaz aylarında da toplanacak, hükümet olarak bu yönde karar aldık” açıklamasına yapılan, anayasının buna izin vermediği iddialarına cevap verdi.

Voice of the Island 2018 Özersay'ın açıklaması şu şekilde; “Meclis yaz aylarında da toplanacak, hükümet olarak bu yönde karar aldık” diye açıklama yaptım. Bunun olamayacağını, Anayasamızın buna izin vermediğini iddia edenler oldu. Öyle mi acaba? Anayasamız yaz döneminde Meclis çalışamaz mı diyor? Bu yasaktır mı diyor? Gelin birlikte bakalım: Meclisimizin OLAĞAN toplantıları ne zaman ve nasıl olur? Anayasa Madde 81/3 düzenliyor:
“Cumhuriyet Meclisi, her yıl Ekim ayının ilk iş günü kendiliğinden toplanır ve OLAĞAN olarak Haziran ayı sonuna kadar çalışır.” Bu madde Meclis’in OLAĞAN toplantılarını tarif eder ve belirli aylar ile sınırlandırılmış durumdadır. Olağan toplantılar belirli bir zaman sınırına tabidir.Pek çok kurumda, kamu veya özel hukuk tüzel kişisinin karar organlarında ya da yürütme organlarında bir OLAĞAN toplantılar vardır, bir de OLAĞANÜSTÜ toplantılar. Olağanüstü toplantıların kimin çağrısıyla toplanabileceği de ayrıca düzenlenir.Peki Meclisimizin OLAĞANÜSTÜ toplantıları nasıl toplanır? Bunu da Anayasa Madde 81/6 düzenliyor: “Cumhuriyet Meclisi, Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı, Bakanlar Kurulu veya en az on milletvekilinin istemi üzerine OLAĞANÜSTÜ toplantıya çağrılabilir.” (İçtüzük Madde 60 da daha farklı değildir).1- Bu maddede, olağan toplantılarda olduğu ve yukarıda da aktardığım gibi ZAMAN, AY SINIRLAMASI var mı? Yani Haziran’dan sonra, Ekim’den önce toplanamaz diyor mu? HAYIR.2- Bu maddede, olağanüstü toplantı “SADECE ŞU ŞU HALLERDE YAPILABİLİR” diye bir kısıtlama, sınırlama var mı? HAYIR. Örneğin sadece “olağanüstü hal”, “kriz”, “kamu düzenini tehdit eden bir durum” vs benzeri hallerde toplantı yapılabilir gibi bir kısıtlama var mı? HAYIR.O Halde? Meclisimiz, Anayasamıza göre  1- HERHANGİ BİR ZAMANDA (yani kimilerinin TATİL dediği Haziran’dan sonraki ve Ekim’den önceki DÖNEMDE DE); 2- HER DURUMDA, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu veya en az 10 milletvekilinin GEREKLİ GÖRMESİ ve gerekçesini belirtmesi durumunda talep etmesiyle; OLAĞANÜSTÜ TOPLANABİLİR.Ülkemizde çok sayıda yasa tasarısı, hükümetlerin sürekli değişmesi nedeniyle kadük olduğu için ve üstelik YAZ TATİLİ denilen dönemde çalışma da yapılmadığı için yıllardır GEÇİRİLEMEMEKTE ve sıkıntılar aşılamamaktadır. Sadece bu durum bile siyasi iradenin olağanüstü toplantı çağrısı yapılmasını gerekli görmesine neden olabilir. Pek çok şeye şimdiden ÇOK GEÇ KALDI bu ülke, yetmedi mi?Özetle Haziran-Ekim arasında Meclisimizin olağanüstü toplanması mümkündür, buna herhangi bir anayasal engel yoktur.Siz geçin bunları da çalışmak istiyor musunuz, istemiyor musunuz? onu söyleyin!

Benzer haberler

Featured
Gazimağusa’daki İngiliz Yüksek Komiserlik binası restore ediliyor 2026-06-05 14:00:00 Öztürkler "Anavatan Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğü önemlidir” 2026-06-05 13:55:00 Cumhurbaşkanlığı’nda 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliği düzenlendi 2026-06-05 13:41:00 Kanatlı “Mağusa Limanı'nın özel mülkiyete geçişine dair her türlü girişimin derhal durdurulmasını talep ediyoruz” 2026-06-05 13:37:00 Haspolat'ta 12 bin ağaç ile endüstri ormanı oluşturuluyor 2026-06-05 13:07:00 Kamu-İş “Toplu İş Sözleşmesi Yasası ve Uygulamaları” panelinin ikincisini düzenledi 2026-06-05 12:58:00 Kıbrıs’ta hastalık riski taşıyan iki tür sivrisinek resmen ECDC haritasında 2026-06-05 12:47:00 Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Yasa’sı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi 2026-06-05 12:40:00 Annita Dimitru yeniden Meclis Başkanı oldu 2026-06-05 12:34:00