Oymen “Her belediyede tam zamanlı gıda mühendisi şart”

Voice Kıbrıs Haber
Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Başkanı Dr. Beste Oymen, gıda güvenliğinin zabıta kontrolleriyle sağlanamayacağını, uzmanlık gerektirdiğini belirterek, her belediyede tam zamanlı gıda mühendisi istihdam edilmesi çağrısında bulundu.
Oymen, yaptığı yazılı açıklamada, yerel yönetimlerde gıda güvenliği denetimlerinin yalnızca zabıta ekipleriyle yürütülmesinin halk sağlığını riske attığını iddia etti.
Hijyen koşulları, üretim süreçleri, çapraz kontaminasyon riskleri, katkı maddeleri, ekipman temizliği, raf ömrü ve alerjen yönetimi gibi kritik konuların uzmanlık gerektirdiğini ifade eden Oymen, bu nedenle gıda işletmelerine yönelik kararların bilimsel verilere dayanması ve yetkin personel tarafından alınması gerektiğini vurguladı.
Gıda mühendislerinin yokluğunun denetim süreçlerinde ciddi boşluklara yol açtığını, bunun da hijyen hataları, uygunsuz üretim koşulları ve gıda zehirlenmesi risklerini artırdığını kaydeden Oymen, mühürlenen fırın ve geçmişte yaşanan baharat skandalını örnek göstererek, gıda güvenliğinin uzmanı olmadan yürütülemeyeceğini hatırlattı.
“Gıda güvenliği bir tercih değil, sorumluluktur” ifadelerini kullanan Oymen, belediyelerin bilimsel zeminde güçlendirilmesi gerektiği ve halk sağlığının ancak bilimle korunabileceğini sözlerine ekledi.
Benzer haberler
Featured
Delta Airlines'a şiddetli türbülans davası
Uzun süre oturmak kanserden ölüm riskini artırıyor
Altın fiyatlarında %5 yükseliş
Havayolu şirketlerinden AB'ye Giriş-Çıkış Sistemi için "acil müdahale" çağrısı
Trump "İran sanırım ihtiyaç duyduğumuz şeylerin neredeyse hepsini kabul etti"
Döviz kurlarında son durum (3 Temmuz 2026)
Bugün hava nasıl olacak? (3 Temmuz 2026)
AB'den Rusya'ya yeni yaptırım hazırlığı
Genç yetenekler Eskişehir’de parladı



