Oymen “Gıda güvenliği ihmale gelmez”

Voice Kıbrıs Haber
KTMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, gıda güvenliğinde en küçük ihmalin geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceğini, toplum sağlığını korumak için gıda mühendisi istihdamı yanında bilim temelli, uzman destekli ve sürdürülebilir bir denetim sisteminin "ertelenemez bir zorunluluk" olduğunu belirtti.
KTMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Oymen, Türkiye’de son dönemlerde yaşanan gıda zehirlenmeleri, kimyasal maddelerin gıdalara karışması ve ölümle sonuçlanan vakaların, gıda güvenliğinin kritik rolünü gösterdiğini kaydetti.
Türkiye’de bir kişinin kahvesine “kostik” madde karıştırılması ve kamuoyuna yansıyan diğer zehirlenme olaylarının toplumda "endişe yarattığını" ifade eden Oymen, KKTC’de de geçmişte benzer acı olaylar yaşandığını; bir otelde içme suyu şişesine konulan temizlik malzemesi sonucu bir turistin hayatını kaybetmesi, hastanede yeni doğan bebeklere su yerine saf alkol verilmesini örnek gösterdi.
Gıda güvenliği süreçlerindeki en küçük ihmalin geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Oymen, bu olayları, “kaza” değil, sistemdeki uzman eksikliğinin, yetersiz denetimlerin ve gıda mühendislerinin sahadan uzak tutulmasının göstergesi olarak değerlendirdi.
Sorunun özünün; denetim mekanizmalarının yetersizliği olduğunu belirten Oymen, gıda güvenliğini sağlamak için uzman ve düzenli denetimlere ihtiyaç olduğunu, bu yüzden toplum sağlığını korumak için gıda mühendisi istihdamı yanında bilim temelli, uzman destekli ve sürdürülebilir bir denetim sisteminin artık ertelenemez bir zorunluluk olduğunu kaydetti.
Benzer haberler
Featured
LTB ile Kıbrıs Türk Gençlik Federasyonu Gençlik Meclisi ile ilgili iş birliği protokolü imzaladı
31 Ekim'e kadar ateş yakmak yasak
Güney Kıbrıs’ta itfaiyeye 24 saatte 38 olay ihbarı yapıldı
Tarım Bakanlığı sebze üreticilerine fide desteği verecek
Polis Memuru Münhali için son başvuru tarihi yarın
LTB, 1500 adet mekanik su sayacının ihale sürecini tamamladı
AB devletleri arasında en yüksek üçüncü elektrik fiyatı artışı yapan ülke Güney Kıbrıs
Bir haftada 13 yangın
Vakıflar Spor Kulübü başkanı Mehmet Kanan oldu



