Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
KTEMB “Elektrik sektörü stratejik bir konuma taşındı, nitelikli elektrik iş gücü ihtiyacı fazla” Eski Air Canada pilotu, 16 yıl boyunca uygun lisans olmadan uçtuğu gerekçesiyle suçlandı Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile görüştü “Yangınlarla mücadelede çevre temizliğinin önemi” etkinliği yapıldı Narenciye Üreticileri Birliği “Ürün ödemeleri bir an önce başlamalı, hükümet kaynak yaratmalı” Şap hastalığıyla mücadelede yeni aşılar teslim alındı Erhürman “Siyasetimizin dayanağı halkımızın birliği ve iradesidir” Palmas “Güney Kıbrıs herhangi bir güvenlik tehdidiyle karşı karşıya değil” Öztürkler, Türkiye İçişleri Bakanı Çiftçi’yi kabul etti Küresel piyasalar jeopolitik sarkaç kıskacında Erhürman yarın, “Cumhurbaşkanlığı’nda 200 Gün” toplantısı düzenleyecek Bir Yaz Gecesi Rüyası Girne Amfi Tiyatro’da sahnelendi İzinsiz ateş yakan şahıs yangına neden oldu! Yeniboğaziçi’nde bağımsız güç: Atalay Talaykurt neden aday olduğunu açıkladı Bitcoin 8 ayda 1 trilyon dolardan fazla değer kaybetti Geleceğin Veteriner Hekimleri Kıbrıs’ta bir araya geldi Petrolün varili 90 doların altına geriledi NASA Artemis III görevinin yeni astronotlarını açıkladı Kuzey İrlanda'daki göçmen karşıtı eylemlerde çok sayıda ev ve araç yakıldı Altın fiyatlarında gerilim düşüşü KTEMB “Elektrik sektörü stratejik bir konuma taşındı, nitelikli elektrik iş gücü ihtiyacı fazla” Eski Air Canada pilotu, 16 yıl boyunca uygun lisans olmadan uçtuğu gerekçesiyle suçlandı Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile görüştü “Yangınlarla mücadelede çevre temizliğinin önemi” etkinliği yapıldı Narenciye Üreticileri Birliği “Ürün ödemeleri bir an önce başlamalı, hükümet kaynak yaratmalı” Şap hastalığıyla mücadelede yeni aşılar teslim alındı Erhürman “Siyasetimizin dayanağı halkımızın birliği ve iradesidir” Palmas “Güney Kıbrıs herhangi bir güvenlik tehdidiyle karşı karşıya değil” Öztürkler, Türkiye İçişleri Bakanı Çiftçi’yi kabul etti Küresel piyasalar jeopolitik sarkaç kıskacında Erhürman yarın, “Cumhurbaşkanlığı’nda 200 Gün” toplantısı düzenleyecek Bir Yaz Gecesi Rüyası Girne Amfi Tiyatro’da sahnelendi İzinsiz ateş yakan şahıs yangına neden oldu! Yeniboğaziçi’nde bağımsız güç: Atalay Talaykurt neden aday olduğunu açıkladı Bitcoin 8 ayda 1 trilyon dolardan fazla değer kaybetti Geleceğin Veteriner Hekimleri Kıbrıs’ta bir araya geldi Petrolün varili 90 doların altına geriledi NASA Artemis III görevinin yeni astronotlarını açıkladı Kuzey İrlanda'daki göçmen karşıtı eylemlerde çok sayıda ev ve araç yakıldı Altın fiyatlarında gerilim düşüşü
Dolar
Euro
Sterlin

Orkun "Teknik değerlendirme yapamam"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Orkun "Teknik değerlendirme yapamam"

Başbakanlık Denetleme Kurulu Başkanı Meftun Orkun, Teknecik Elektrik Santralinden alınan yakıt numunelerine ilişkin test sonucunu açıkladı.

Orkun, yakıt numunelerinde yapılan uluslararası analiz değerlerine göre, bütün değerlerin limit altında çıktığını, yakıtta yağ katkısı, yağ bulunmadığını kaydetti.

“TEKNİK DEĞERLENDİRME YAPAMAM”

Teknik olarak bir değerlendirme yapamayacağını ifade eden Orkun, Başbakanlık Denetleme Kurulu olarak aldıkları görevi yerine getirdiklerini ve sonucu kamuoyunun bilgisine sunduklarını, testlere göre sonuçların limit altında olduğunu söyledi.

Bölge halkının, çevre örgütlerinin ve El-Sen’in son zamanlarda Teknecik Elektrik Santralı’na getirilen yakıtın insan sağlığına zararlı içerikte olduğu kaygıları üzerine Başbakan Ersan Saner’in talimatıyla bu konuda çalışmalar yapan Başbakanlık Denetleme Kurulu, Türkiye’de yapılan analiz sonuçlarını Başbakanlık Toplantı Odası’nda bugün saat 17.30’da düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı.

Toplantıya Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu ile Esentepe Belediyesi Asbaşkanı Lütfi Güneş de katıldı.

Orkun, Teknecik’ten alınan yakıt numunelerine ilişkin test sonucu hakkında bilgi vermek üzere bu toplantıyı düzenlediklerini ifade ederek, sonuçların bugün ellerine ulaştığını söyledi.

Teknecik’e alınan yakıt konusunda ortaya çıkan tepkiler üzerine sivil toplum, belediyeler, vatandaşlar ve Ombudsman’ın konuya ilgi gösterdiğini ifade eden Orkun, Ombudsman, ilgili belediye temsilcileri, Başbakanlık yetkilileri, Kıb-Tek, El-Sen ve SGS firması yetkilisinden oluşan heyet huzurunda yakıt numunesi alındığını kaydetti.

MERSİN’DE ANALİZ YAPILDI, GEBZE’DE İŞLEM GÖRDÜ

Üst, orta, dip olmak üzere 3 şekilde, 12 tanktan 36 şişe numune alındığını, mühürlenip Mersin’de uluslararası yetkili bir firmaya götürüldüğünü, numunelerin ayrıca Gebze’de işlem gördüğünü, tahliller yapıldığını ifade eden Orkun, sonuçları ilgili taraflarla da paylaştıklarını, Kurul olarak Başbakan’ın kendilerine verdiği görevi, sonuçların alınmasıyla tamamladıklarını söyledi.

“YAĞ İÇERMİYOR”

Orkun, yakıt analizlerine göre bütün değerlerin limitler altında çıktığını, yakıtta yağ katkısı veya yağ içermediğini, yakıtın uygun olduğunu söyledi.

Başbakanlık Denetleme Kurulu Başkanı Meftun Orkun, Teknecik’ten alınan yakıt numunesiyle ilgili analiz sonuçlarının, zararlı maddelerin maksimum değerlerin altında kaldığını gösterdiğini belirterek çıkan rakamlardan örnekler verdi ancak teknik değerlendirmeyi kendisinin yapamayacağını belirtti.

HULUSİOĞLU

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu da, yakıtın kötü kalitede hatta zehir olduğunun söylendiğini, kurulan platforma kendilerinin de dahil olduğunu ve ortaya çıkan tepkiler üzerine yakıtın analizi için neredeyse Başbakanı tehdit ettiklerini, analiz yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

Analizlerin iki ayrı laboratuvarda yapıldığını, kendi gözetimlerinde numunelerin teslim edildiğini ifade eden Hulusioğlu, sonuçların kendileriyle paylaşıldığını, teknik incelemelerin yapılacağını ve gerekli değerlendirmenin kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti.

Hulusioğlu, sonuçların Yeşil Barış Hareketi ile Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’na (El-Sen) da gönderildiğini bildirdi.

Bu kurumların değerlendirmelerinin ardından raporların teknik olarak yorumlanabileceğini kaydeden Mehmet Hulusioğlu, laboratuvarlarda Kıb-Tek’in öngördüğü analizlerin yapıldığını, eğer bunlar yetersizse gereken açıklamanın platform tarafından kamuoyuna açıklanacağını ifade etti.

Teknecik’teki yakıtla ilgili büyük hassasiyet bulunduğunu kaydeden Hulusioğlu, Kıb-Tek’in yakıt alımı konusundaki tartışmaların başka bir platormda yapılması gerektiğini kaydederek “Şu anda bizi ilgilendiren, bu yakıtın sağlıklı olup olmadığıdır” dedi.

Voice Kıbrıs Haber/TAK

Benzer haberler

Featured
KTEMB “Elektrik sektörü stratejik bir konuma taşındı, nitelikli elektrik iş gücü ihtiyacı fazla” 2026-06-10 12:57:00 Eski Air Canada pilotu, 16 yıl boyunca uygun lisans olmadan uçtuğu gerekçesiyle suçlandı 2026-06-10 12:51:00 Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile görüştü 2026-06-10 12:46:00 “Yangınlarla mücadelede çevre temizliğinin önemi” etkinliği yapıldı 2026-06-10 12:39:00 Narenciye Üreticileri Birliği “Ürün ödemeleri bir an önce başlamalı, hükümet kaynak yaratmalı” 2026-06-10 12:32:00 Şap hastalığıyla mücadelede yeni aşılar teslim alındı 2026-06-10 12:25:00 Erhürman “Siyasetimizin dayanağı halkımızın birliği ve iradesidir” 2026-06-10 11:45:00 Palmas “Güney Kıbrıs herhangi bir güvenlik tehdidiyle karşı karşıya değil” 2026-06-10 11:39:00 Öztürkler, Türkiye İçişleri Bakanı Çiftçi’yi kabul etti 2026-06-10 11:34:00