Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
ABD ve Meksika'da kırmızı alarm: Polo Kasırgası 5. kategoriye yükseldi Guterres "İki devletli çözüme verilen destek sözlerin ötesine geçmelidir" Döviz kurlarında son durum (23 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (23 Eylül 2026) Guterres'ten "Gazze" mesajı "Hiçbir şeye benzemeyen bir katliam ve yıkım yaşandı" İran, Hürmüz Boğazı'nda "geçiş düzenlemelerine" uymayan gemilerin yüklerine el koymaya hazırlanıyor Döviz piyasalarında günün son rakamları (22 Eylül 2026) Trump “Ara seçimlerden sonra İran ile anlaşma yapabiliriz” BM Genel Kurulu'na son kez hitap eden Guterres “Hayati önem taşıyan kararlar asla makinelere bırakılmamalı" Gazimağusa'da korkutan yangın: Ev sakini 2 kişi hastaneye kaldırıldı! Netanyahu’dan Mamdani'ye “BM'ye seni ifşa etmeye geliyorum" BM'nin 81. Genel Kurulu’nun yüksek düzeyli katılım haftası başladı Dinçyürek “Dikmen ve bölge halkına söz verdik, sözümüzü tuttuk” Üstel “Yeni dönemde, insanların hayatını kolaylaştıracak projeleri hayata geçireceğiz" Erdoğan "Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmeli" Borsa günü yüzde 1,04 değer kaybederek tamamladı Üç DAAK üyesi “Enkazda Arama ve Kurtarma Eğitmenlik Eğitimi Kursu”nda eğitmenlik belgesi almaya hak kazandı Belçika'da dizelin litre fiyatı rekor kırdı Buffer Fringe Performans Sanatları Festivali 2 Ekim’de başlıyor Kişi “Karma oy kullanma eğiliminde olan kişilerin birinci tercihi yine CTP’dir” ABD ve Meksika'da kırmızı alarm: Polo Kasırgası 5. kategoriye yükseldi Guterres "İki devletli çözüme verilen destek sözlerin ötesine geçmelidir" Döviz kurlarında son durum (23 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (23 Eylül 2026) Guterres'ten "Gazze" mesajı "Hiçbir şeye benzemeyen bir katliam ve yıkım yaşandı" İran, Hürmüz Boğazı'nda "geçiş düzenlemelerine" uymayan gemilerin yüklerine el koymaya hazırlanıyor Döviz piyasalarında günün son rakamları (22 Eylül 2026) Trump “Ara seçimlerden sonra İran ile anlaşma yapabiliriz” BM Genel Kurulu'na son kez hitap eden Guterres “Hayati önem taşıyan kararlar asla makinelere bırakılmamalı" Gazimağusa'da korkutan yangın: Ev sakini 2 kişi hastaneye kaldırıldı! Netanyahu’dan Mamdani'ye “BM'ye seni ifşa etmeye geliyorum" BM'nin 81. Genel Kurulu’nun yüksek düzeyli katılım haftası başladı Dinçyürek “Dikmen ve bölge halkına söz verdik, sözümüzü tuttuk” Üstel “Yeni dönemde, insanların hayatını kolaylaştıracak projeleri hayata geçireceğiz" Erdoğan "Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmeli" Borsa günü yüzde 1,04 değer kaybederek tamamladı Üç DAAK üyesi “Enkazda Arama ve Kurtarma Eğitmenlik Eğitimi Kursu”nda eğitmenlik belgesi almaya hak kazandı Belçika'da dizelin litre fiyatı rekor kırdı Buffer Fringe Performans Sanatları Festivali 2 Ekim’de başlıyor Kişi “Karma oy kullanma eğiliminde olan kişilerin birinci tercihi yine CTP’dir”
Dolar
Euro
Sterlin

Nasa Ay planını açıkladı "Astronotlar "cam baloncuk"larda yaşayacak"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Nasa Ay planını açıkladı "Astronotlar "cam baloncuk"larda yaşayacak"
Reklam

Nasa’nın desteklediği projeyle astronotlar, kendi kendini onaran şeffaf kubbelerin içinde yaşayabilir. Nasa, Ay’da kalıcı yaşam alanları oluşturmak için dikkat çekici bir plan üzerinde çalışıyor. Amerikan Uzay Ajansı, astronotların Ay tozundan yapılacak cam baloncukların içinde yaşayabilmesini hedefliyor. Telegraph’ın haberine göre NASA, Ay yüzeyinde yerinde üretimle oluşturulacak büyük cam kürelerin araştırılmasına fon sağladı. Ay toprağından elde edilen malzeme, mikrodalga teknolojisine benzer bir yöntemle eritilerek şeffaf yapılara dönüştürülecek. KÜÇÜK TESTLERDEN DEV YAŞAM ALANLARINA Projeyi geliştiren Amerikan uzay mühendisliği şirketi Skyeports, bu yöntemi kullanarak yaşanabilir cam küreler üretmeyi planlıyor. Şirketin ilk testleri birkaç santimetre büyüklüğündeki cam toplar üzerinde yapıldı, ancak amaç bu yapıları yüzlerce metre çapında dev yaşam alanlarına dönüştürmek. Skyeports CEO’su Dr. Martin Bermudez, “Bir gün Ay’da ve uzayın başka yerlerinde cam köprülerle birbirine bağlı şehirler kurabiliriz” dedi. KENDİ KENDİNİ ORANAN ÖZEL CAM Cam baloncuklar, mikrometeorit çarpmalarına ve ay depremlerine dayanıklı olacak şekilde geliştiriliyor. Kullanılan özel polimer katkılı cam, hasar gördüğünde kendi kendini onarabiliyor. Ayrıca cam yapıya eklenecek titanyum, magnezyum ve kalsiyum gibi metaller, dayanıklılığı artıracak. Cam kürelerin içine yerleştirilecek güneş panelleri, astronotların enerji ihtiyacını karşılayacak. Farklı sıcaklıktaki katmanların oluşturduğu yoğunlaşma sayesinde iç mekanda sebze yetiştirmek ve oksijen üretmek de mümkün olabilecek. Böylece Ay’da kendi kendine yeten bir ekosistem kurulabilecek. Projede, Ay yüzeyinden toplanan malzemeler kullanılacak. Erimiş cam, büyük baloncuklar oluşturmak için üflenecek; ardından bu yapılar içine giriş kapıları ve 3D yazıcıyla üretilmiş döşemeler eklenecek. Bu yöntem, Dünya’dan malzeme taşımaya gerek kalmadan Ay’da inşa sürecini hızlandıracak. İLK TESTLER YAKINDA BAŞLIYOR Cam baloncuk konsepti, NASA’nın Yenilikçi İleri Konseptler (NIAC) programı kapsamında değerlendiriliyor. İlk testler, ocak ayında termal vakum odasında, ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapılacak. Başarılı olması halinde önümüzdeki birkaç yıl içinde Ay yüzeyinde denemeler yapılması planlanıyor. NASA, Artemis programı kapsamında önümüzdeki beş yıl içinde yeniden insanlı Ay görevi gerçekleştirmeyi planlıyor. Ajans, bu görevler için uygun ve sürdürülebilir yaşam alanları arayışında. NASA yetkilisi Clayton Turner, “Bir sonraki büyük sıçramamız inovasyona dayanıyor. Bu tür projeler, uzayda yaşama ve keşfetme biçimimizi kökten değiştirebilir” ifadelerini kullandı.

Benzer haberler

Dünya
ABD ve Meksika'da kırmızı alarm: Polo Kasırgası 5. kategoriye yükseldi 23 Eyl 2026 08:38 Guterres "İki devletli çözüme verilen destek sözlerin ötesine geçmelidir" 23 Eyl 2026 08:29 Guterres'ten "Gazze" mesajı "Hiçbir şeye benzemeyen bir katliam ve yıkım yaşandı" 22 Eyl 2026 22:04 İran, Hürmüz Boğazı'nda "geçiş düzenlemelerine" uymayan gemilerin yüklerine el koymaya hazırlanıyor 22 Eyl 2026 21:54 Trump “Ara seçimlerden sonra İran ile anlaşma yapabiliriz” 22 Eyl 2026 21:38 BM Genel Kurulu'na son kez hitap eden Guterres “Hayati önem taşıyan kararlar asla makinelere bırakılmamalı" 22 Eyl 2026 21:26 Netanyahu’dan Mamdani'ye “BM'ye seni ifşa etmeye geliyorum" 22 Eyl 2026 21:12 BM'nin 81. Genel Kurulu’nun yüksek düzeyli katılım haftası başladı 22 Eyl 2026 21:07 Suudi Arabistan ile Pakistan, karşılıklı vize muafiyeti anlaşması imzaladı 22 Eyl 2026 15:22