Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Antibiyotik kullanımı sırasında şeker tüketmek bağırsak bakterilerine zarar verebilir Adana'da 4,4 büyüklüğünde üçüncü deprem İspanya'da şiddetli yağışlar can aldı Kalibaf "İran'ın sunduğu 7 şart uygulanmadıkça Hürmüz Boğazı açılmayacak" Üstel "İktidarımız sürecek, istikrar sürecek, hizmetler büyüyecek" Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı "Ercan'da uçuş emniyeti ticari kaygıların ve operasyonel aksaklıkların üzerinde tutuluyor" Girne-Lefkoşa ana yolunda kaza: Otobüs devrildi, iki kişi yaralandı Creditwest Bank, KTEV burs işbirliğini yeniledi İncirli “Ülkeyi ortak akılla hep birlikte geleceğe taşıyacağız” GSI çalışmaları ekim ortalarında başlıyor Güney Kıbrıs’ın Schengen üyeliği önündeki iki sorundan biri kalktı Adana ve Osmaniye'de peş peşe depremler meydana geldi KTOEÖS yarın Mağusa merkez ve çevre okullarda öğleden sonra grevde olacak "Girne Belgeseli" Amerika yolcusu: 21 filmlik resmî seçkide yer aldı FODER, 2026-2027 sezon açılışı etkinliği düzenledi KTÖS Girne Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulunda yarın ve perşembe toplu iş bırakma eylemi yapacak... KKTC’de kalp cerrahisinde bir ilk: Robotik cerrahiyle mitral kapak ameliyatı yapıldı Gemi faciası sonrası kayıp olan erkek şahsa ait bir naaşa daha ulaşıldı Ulusal Konsey'in kapalı kapılar ardındaki görüşmeleri Fileleftheros’a sızdırıldı Hristodulidis’in kapalı bölge Maraş’ın iadesini konusunu gündeme getirdiği iddiası Antibiyotik kullanımı sırasında şeker tüketmek bağırsak bakterilerine zarar verebilir Adana'da 4,4 büyüklüğünde üçüncü deprem İspanya'da şiddetli yağışlar can aldı Kalibaf "İran'ın sunduğu 7 şart uygulanmadıkça Hürmüz Boğazı açılmayacak" Üstel "İktidarımız sürecek, istikrar sürecek, hizmetler büyüyecek" Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı "Ercan'da uçuş emniyeti ticari kaygıların ve operasyonel aksaklıkların üzerinde tutuluyor" Girne-Lefkoşa ana yolunda kaza: Otobüs devrildi, iki kişi yaralandı Creditwest Bank, KTEV burs işbirliğini yeniledi İncirli “Ülkeyi ortak akılla hep birlikte geleceğe taşıyacağız” GSI çalışmaları ekim ortalarında başlıyor Güney Kıbrıs’ın Schengen üyeliği önündeki iki sorundan biri kalktı Adana ve Osmaniye'de peş peşe depremler meydana geldi KTOEÖS yarın Mağusa merkez ve çevre okullarda öğleden sonra grevde olacak "Girne Belgeseli" Amerika yolcusu: 21 filmlik resmî seçkide yer aldı FODER, 2026-2027 sezon açılışı etkinliği düzenledi KTÖS Girne Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulunda yarın ve perşembe toplu iş bırakma eylemi yapacak... KKTC’de kalp cerrahisinde bir ilk: Robotik cerrahiyle mitral kapak ameliyatı yapıldı Gemi faciası sonrası kayıp olan erkek şahsa ait bir naaşa daha ulaşıldı Ulusal Konsey'in kapalı kapılar ardındaki görüşmeleri Fileleftheros’a sızdırıldı Hristodulidis’in kapalı bölge Maraş’ın iadesini konusunu gündeme getirdiği iddiası
Dolar —
Euro —
Sterlin —

Mona Lisa'nın bir gizemi daha çözüldü

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Mona Lisa'nın bir gizemi daha çözüldü
Reklam
Jeolog ve Rönesans sanatı tarihçisi Ann Pizzorusso, dünyanın en ünlü tablolarından birindeki gizemi çözdüğüne inanıyor. Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa'sının arkasındaki manzara sonsuz tartışmalara yol açmış, bazı sanat tarihçileri manzaranın hayali ve idealize edilmiş olduğunu öne sürerken, diğerleri belirli İtalyan yerleriyle çeşitli bağlantılar olduğunu iddia etmiştir. The Guardian gazetesinde yer alan habere göre Ann Pizzorusso, iki uzmanlık alanını birleştirerek Leonardo'nun İtalya'nın Lombardiya bölgesindeki Como Gölü kıyısında yer alan Lecco'nun bazı tanınabilir özelliklerini resmettiğini öne sürdü. Pizzorusso, Leonardo'nun Mona Lisa'daki köprüsünü, dağ sırasını ve gölü Lecco'nun 14. yüzyıldan kalma Azzone Visconti köprüsüyle, bölgeye bakan güneybatı Alpleriyle ve Leonardo'nun 500 yıl önce ziyaret ettiği bilinen Garlate Gölü'yle eşleştirdi. Benzerliklerin yadsınamaz olduğunu söyleyen Pizzorusso, “Bu konuda çok heyecanlıyım. Bunun gerçekten bir başarı olduğunu hissediyorum” dedi. "KÖPRÜYE ODAKLANMAK YETERLİ DEĞİL" Daha önceki teoriler arasında 2011'de Mona Lisa'daki bir köprü ve yolun İtalya'nın kuzeyindeki küçük bir kasaba olan Bobbio'ya ait olduğu iddiası ve 2023'te Leonardo'nun Arezzo eyaletinde bir köprü çizdiğine dair bulgular yer alıyordu. Ancak Pizzorusso, köprüye odaklanmanın yeterli olmadığını söyledi ve şunları ekledi: “Kemerli köprü İtalya ve Avrupa'nın her yerinde yaygındı ve birçoğu birbirine çok benziyordu. Sadece bir köprüden yola çıkarak tam yerini tespit etmek imkânsız. Herkes köprüden bahsediyor ama kimse jeolojiden bahsetmiyor." Pizzorusso, şöyle devam etti: “Jeologlar resimlere bakmaz, sanat tarihçileri de jeolojiye bakmaz. Sanat tarihçileri Leonardo'nun her zaman hayal gücünü kullandığını söyler ama bu resmi dünyadaki herhangi bir jeoloğa verseniz Lecco hakkında benim söylediklerimi söyleyecektir. Jeolog olmayan biri bile artık benzerlikleri görebilir.”
"ELİMİZDE MÜKEMMEL BİR KANIT VAR" Lecco'daki kayaların kireçtaşı olduğunu ve Leonardo'nun kayaları gri-beyaz renkte tasvir ettiğini belirten Pizzorusso, “Bu mükemmel, çünkü oradaki kaya türü bu” dedi. Jeolog, Lecco'nun aksine ne Bobbio'da ne de Arezzo'da göl olmadığını da sözlerine ekledi: “Yani Lecco'da elimizde gerçekten mükemmel bir kanıt var.” Daha önceki Leonardo araştırması Kayalıklar Bakiresi'nin her iki versiyonunu da incelemeyi içeriyordu. Paris'teki Louvre'da bulunan ve Londra'daki Ulusal Galeri'de bulunan kopya. Ulusal Galeri 2010 yılına kadar bu resmin asistanlar tarafından yapıldığına inanıyordu ancak restore ettikten sonra Leonardo'nun resmin tamamını kendisinin yapmış olabileceğini açıkladı. Pizzorusso'nun merkezi figürlerin etrafındaki manzaranın bitki örtüsü ve jeolojisi üzerine yaptığı analiz tartışmayı yeniden canlandırdı. O, şu sonuca vardı: “Louvre versiyonundaki botanik mükemmeldir ve nemli, karanlık bir mağarada yetişebilecek bitkileri göstermektedir. Ancak Londra versiyonundaki bitkiler hatalı. Bazıları doğada mevcut değil.” Leonardo'nun öğrencilerine her zaman doğayı doğru tasvir etmenin önemini vurguladığını belirtti.

Benzer haberler

Dünya
İspanya'da şiddetli yağışlar can aldı 4 Eki 2026 20:22 Kalibaf "İran'ın sunduğu 7 şart uygulanmadıkça Hürmüz Boğazı açılmayacak" 4 Eki 2026 20:17 Trump "İran'la ilgili karar aşamasındayım" 4 Eki 2026 09:28 Ebola salgınının bilançosu ağır: Can kaybı 4'bini geçti 3 Eki 2026 21:52 Çin’de “yapay güneş” projesi: Bir kritik adım daha geçildi 3 Eki 2026 20:59 Almanya Weimar dönemi benzeri bölünme riskiyle karşı karşıya 3 Eki 2026 20:31 Bermuda'dan ABD'ye giden uçak kayboldu 3 Eki 2026 20:04 İspanya'nın 50 kentinde binlerce kişi konut krizine çözüm talebiyle meydanlara indi 3 Eki 2026 19:35 Çar Samuil'in kemikleri 1000 yıl sonra Bulgaristan'a naklediliyor 3 Eki 2026 15:03