Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
İsrail askerlerinin kontrol noktasında beklettiği 4 aylık Filistinli bebek öldü Ayia Napa'da saldırıya uğrayan Kıbrıslı Türk'ün durumu ciddi! Okyanusta 8 günlük ölüm kalım savaşı Dinçyürek, Azerbaycan’da mevkidaşıyla yeni iş birliği fırsatlarını değerlendirildi Hasan Yılmak Işık “Yavuz Çıkarma Plajı’nın kiralanması kararı iptal edilmeli“ Etna Yanardağı yeniden güçlü şekilde kül püskürttü Türkiye İletişim Başkanlığı “Tarihi zirve için geri sayım başladı” Üstel  “Kıbrıs Türk halkına, hiçbir saldırının cevapsız  kalmasına izin vermeyeceğiz” Köroğlu "Tarım Bakanlığı’nın uygulamaları toplum sağlığını tehlikeye atıyor" FODER'de yeni yönetim belirlendi Üstel “Dört yıla dört hastane sığdırdık” Dışişleri Bakanlığı "Fransız yargısı nezdindeki hukuk yolları henüz tüketilmedi" Erhürman "Güneyde saldırıya uğrayan vatandaşımıza ilişkin gelişmeleri yakıdan takip ediyoruz" Mağusa Kültür ve Sanat Festivali’nde bu hafta Tango ve Caz var Güney Kıbrıs'ta arıtma tesisleri günlük su ihtiyacını karşılayamıyor Larnakalılar İskele’de buluştu incirli "Mülkiyet meselesinin çözüm yeri bireysel davalar değil, siyasi çözüm sürecidir" Yunanistan'da orman yangını fabrikalara sıçradı Kutlu Adalı anılacak KTSYD’de “Yapay Zeka ve Spor Haberciliği” semineri verilecek İsrail askerlerinin kontrol noktasında beklettiği 4 aylık Filistinli bebek öldü Ayia Napa'da saldırıya uğrayan Kıbrıslı Türk'ün durumu ciddi! Okyanusta 8 günlük ölüm kalım savaşı Dinçyürek, Azerbaycan’da mevkidaşıyla yeni iş birliği fırsatlarını değerlendirildi Hasan Yılmak Işık “Yavuz Çıkarma Plajı’nın kiralanması kararı iptal edilmeli“ Etna Yanardağı yeniden güçlü şekilde kül püskürttü Türkiye İletişim Başkanlığı “Tarihi zirve için geri sayım başladı” Üstel  “Kıbrıs Türk halkına, hiçbir saldırının cevapsız  kalmasına izin vermeyeceğiz” Köroğlu "Tarım Bakanlığı’nın uygulamaları toplum sağlığını tehlikeye atıyor" FODER'de yeni yönetim belirlendi Üstel “Dört yıla dört hastane sığdırdık” Dışişleri Bakanlığı "Fransız yargısı nezdindeki hukuk yolları henüz tüketilmedi" Erhürman "Güneyde saldırıya uğrayan vatandaşımıza ilişkin gelişmeleri yakıdan takip ediyoruz" Mağusa Kültür ve Sanat Festivali’nde bu hafta Tango ve Caz var Güney Kıbrıs'ta arıtma tesisleri günlük su ihtiyacını karşılayamıyor Larnakalılar İskele’de buluştu incirli "Mülkiyet meselesinin çözüm yeri bireysel davalar değil, siyasi çözüm sürecidir" Yunanistan'da orman yangını fabrikalara sıçradı Kutlu Adalı anılacak KTSYD’de “Yapay Zeka ve Spor Haberciliği” semineri verilecek
Dolar
Euro
Sterlin

Mistura: 4 milyon sivilin hayatından endişe ediliyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Mistura: 4 milyon sivilin hayatından endişe ediliyor

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İdlib'de yaşananlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Mistura, "Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmeler İdlib'deki sorunu kan dökülmeden çözebilir." dedi.

Mistura ayrıca "Suriye medyası, hükümetin İdlib'e saldırı için 10 Eylül'ü son tarih olarak verdiğini" söyledi.

İdlib'de olası bir saldırıda 4 milyon sivilin hayatından endişe ediliyor, ayrıca bu saldırının ülkede büyük bir göç dalgasını başlatacağı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, "Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmeler İdlib'deki sorunu kan dökülmeden çözebilir." dedi. Mistura ayrıca; "Türkiye, Rusya ve İran heyetleriyle İsviçre'nin Cenevre kentinde 10-11 Eylül'de gerçekleştireceği görüşmelerin Suriye'deki siyasi sürece ilişkin "kader anı" olacağını belirtti. Reuters'te yer alan bilgiye göre; Mistura, "Suriye medyası, hükümetin İdlib'e saldırı için 10 Eylül'ü son tarih olarak açıkladığını " söyledi.

Mistura, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin olası operasyonuyla ilgili, "İdlib'e yönelik ciddi endişelerimiz devam ediyor." dedi.

Konuşmasının büyük bölümünü, 10-11 Eylül'de Türkiye, Rusya ve İran heyetleriyle ve 14 Eylül'de Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan,İngiltere ve ABD heyetlerinden oluşan "küçük grupla" yapacağı ortak istişarelere ayıran Mistura, "Benim görüşüme göre, oldukça önemli birkaç haftanın eşiğindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Mistura, Cenevre'de gerçekleştireceği istişare toplantılarının Suriye'de "tatmin edici siyasi süreci" canlandıracak potansiyelde olmasını ümit ettiklerini söyledi.

Suriye'ye barışı getirecek siyasi süreçte 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının ve Soçi Zirvesi'nin sonuç bildirgesinin uygulanması ve Suriye Anayasa Komitesi'nin kurulmasının önemine işaret eden Mistura, ekibi ve kendisinin bu konularda aktif olarak çalıştığını dile getirdi.

Mistura, üst düzey meslektaşlarının Suriye Anayasa Komitesi'nin kurulmasına yönelik son birkaç haftadır, Türkiye, Rusya ve İran'da temaslarda bulunduğunu belirterek, "İşte bundan dolayı Türkiye, Rusya ve İran'dan üst düzey yetkilileri 10-11 Eylül'de Cenevre'de benimle buluşmaları için davet ettim. 10-11 Eylül'de ne kadar gelişme katedeceğimizi bu aşamada tahmin edemiyoruz." diye konuştu.

"CENEVRE GÖRÜŞMELERİ "KADER ANI" OLACAK"

"Küçük grupla" 14 Eylül'de yapacağı istişare toplantılarında Türkiye, Rusya ve İran ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi vereceğini aktaran Mistura, gerek 10-11 gerek 14 Eylül toplantılarının Suriye'deki "tatmin edici siyasi sürece" giden yolda "kader anı" olacağını vurguladı.

Mistura, Avrupa Birliği ve Arap Birliği ile de sürece ilişkin temasta olduğuna işaret ederek 20 Eylül'de de BM Güvenlik Konseyinin Suriye sorununa ilişkin "açık müzakereler"

"TOPLANTILARI YAPMAKTA KARARLIYIZ"

Bir soru üzerine, İdlib'de dramatik gelişmelerin yaşanmasını arzu etmediklerini söyleyen Mistura, Türkiye, Rusya ve İran heyetleriyle ve "küçük grupla" Cenevre'de görüşmekte kararlı olduklarının altını çizdi. Mistura, Suriye'de iç savaşın başından bu yana her zaman yeni gelişmelerin yaşandığına dikkati çekerek söz konusu görüşmeleri "ertelemek" veya "iptal etmek" gibi bir düşüncelerinin olmadığı mesajını verdi.

Mistura, Suriyeli muhaliflerin siyasi süreçteki rollerine ilişkin bir soru üzerine de "muhaliflerin etkin olarak sürecin içinde" olduklarını savundu.

BM Suriye Özel Temsilcisi, 10-11 Eylül görüşmelerinin "faydalı" geçmesi durumunda Suriyeli muhalifler ve Esed rejimiyle müzakerelerin yeniden başlatılacağına olan inancının tam olduğunu sözlerine ekledi.

Benzer haberler

Dünya
İsrail askerlerinin kontrol noktasında beklettiği 4 aylık Filistinli bebek öldü 2026-07-05 21:45:43 Okyanusta 8 günlük ölüm kalım savaşı 2026-07-05 21:28:41 Etna Yanardağı yeniden güçlü şekilde kül püskürttü 2026-07-05 20:07:11 Yunanistan'da orman yangını fabrikalara sıçradı 2026-07-05 12:59:41 ABD'deki kutlamalarda ateşlenen havai fişek yolcu uçağına isabet etti 2026-07-05 12:48:32 Yunanistan'da 24 saatte 60 yangın çıktı, bir yerleşim yeri tahliye edildi 2026-07-05 10:40:34 Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bine yaklaştı 2026-07-05 10:36:32 İran ve ABD arasındaki müzakerelerin 11 Temmuz'da Pakistan'da devam edeceği iddia edildi 2026-07-05 09:22:15 Rusya "Ukrayna'nın Rus topraklarına düzenlediği hava saldırıları cevapsız kalmayacak" 2026-07-04 21:40:35