Miçotakis tek başına hükümeti kurabilecek
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Yunanistan’da 21 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerin sonuçsuz kalması sonrası 35 gün sonra bugün yeniden yapılan seçimde, ilk sonuçlara göre Başbakan Kiryakos Miçotakis'in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi (YDP) oyların yüzde 40,5'ini alarak 157 milletvekili çıkardı ve Parlamento'da çoğunluğu sağladı.
YDP bu sonuçla tek başına hükümeti kurabilecek.
Ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRİZA) oy oranı ise yüzde 18'in altında indi.
Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) yüzde 12,3, Komünist Parti (KKE) de yüzde 7,6 oy alarak Parlamento'ya girmeyi garantiledi.
Yunanistan'da seçim barajı yüzde 3.
İlk sonuçlara göre 300 üyeli Parlamento'ya 8 parti girecek.
Bu partiler arasında aşırı milliyetçi Ispartalılar Partisi ve lideri İlias Kassidiaris'in cezaevinde olduğu aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'yle, milliyetçi siyasi hareketler Zafer ve Helen Çözümü partileri de bulunuyor.
Altın Şafak Partisi lideri İlias Kassidiaris, suç örgütü kurduğu suçlamasıyla yargılandığı davada mahkum olmuştu.
YDP, 21 Mayıs'ta yapılan seçimlerde yüzde 41’e yakın oy almış ancak nisbi seçim sistemi nedeniyle 146 milletvekili çıkarmış ve Parlamento'da çoğunluğu sağlayamamıştı.
Başbakan Miçotakis bu nedenle istediği gibi, tek başına hükümeti kuramamıştı.
Bugünkü seçimde ise nisbi seçim sistemi değil, birinci çıkacak partiye daha fazla avantaj sağlayan yeni bir sistem uygulanmıştı.
Benzer haberler
Dünya
Basınç sorunu yaşayan uçak 10 dakikada 27 bin fit düştü
Bahçesini temizlerken gümüş hazinesi buldu
Prenses Diana'nın "intikam elbisesi" açık artırmaya çıkıyor
İsviçre Alpleri'nde otobüs kazası: Çok sayıda ölü var
Trump'ın uçağında acil durum kaydırağı kriz yarattı
Dünya ağustosta en sıcak ayı yaşadı
Anthropic çalışanı Coxon'un istifası, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı
Trump, İngiltere öncülüğünde İsrail'e uygulanan yeni yaptırımlara karşı çıkmadı
Eyfel Kulesi'nde Hindu heyet krizi: Kadın çalışanlar uzaklaştırıldı, kule kapandı


