Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Leyen "İsrail'e yaptırımlar konusunda top artık üye devletlerin sahasında" Dünya Meteoroloji Örgütü "El Nino'nun şiddetlenmesiyle aşırı hava olayları riskinin artması bekleniyor" Döviz piyasalarında günün son rakamları (3 Haziran 2026) Belçika'da sıcak hava dalgasında ölümler, normal seviyelerin yüzde 39 üzerine çıktı Dünya'ya düşme tehlikesi bulunan NASA teleskobu için kurtarma operasyonu başlatıldı Tatar, Aix-en-Provence İstinaf Mahkemesi'nin iade kararını değerlendirdi “Son derece kaygı vericidir” Geleneksel Benon Dervişler İskele Yol Yarışı pazar günü yapılacak Gürcafer “Hukukun siyasallaştırılması Kıbrıs'taki diyalog sürecine zarar verir” Borsa günü yüzde 0,26 değer kaybederek tamamladı KTTO ve KTSO “Sıfır km hafif ticari araçlarda Fiyat İstikrar Fonu sıfırlanmalı” Üstel 2026 TÜK zahire alım fiyatlarını açıkladı Genç Yetenekler Production Gençlik Orkestrası, Polonya’da ödül aldı HAKSEN, Cumhurbaşkanı Erhürman’ı ziyaret etti "Kamu Görevlileri Yasası bu haliyle onaylanmamalı" Pazar ve Pazartesi iç kesimlerde yer yer sağanak bekleniyor Res-Bir “Zincir marketlerin sıcak yemek satışı haksız rekabet yaratıyor” GençKültür kurucusu Selçuk Görsay "Hedefimiz Kıbrıs'ın genç kültür-sanat hafızasını oluşturmak" Nöbetçi eczaneler (3 Temmuz 2026) DSÖ "Depremlerin vurduğu Venezuela'da sağlık sistemi ciddi baskı altında" CTP Dış İlişkiler Sekreteri Toros, AB Kıbrıs Çözüm Destek Ofisi Genel Müdürü ile görüştü KTEZO 15. Olağan Genel Kurulu yapıldı Leyen "İsrail'e yaptırımlar konusunda top artık üye devletlerin sahasında" Dünya Meteoroloji Örgütü "El Nino'nun şiddetlenmesiyle aşırı hava olayları riskinin artması bekleniyor" Döviz piyasalarında günün son rakamları (3 Haziran 2026) Belçika'da sıcak hava dalgasında ölümler, normal seviyelerin yüzde 39 üzerine çıktı Dünya'ya düşme tehlikesi bulunan NASA teleskobu için kurtarma operasyonu başlatıldı Tatar, Aix-en-Provence İstinaf Mahkemesi'nin iade kararını değerlendirdi “Son derece kaygı vericidir” Geleneksel Benon Dervişler İskele Yol Yarışı pazar günü yapılacak Gürcafer “Hukukun siyasallaştırılması Kıbrıs'taki diyalog sürecine zarar verir” Borsa günü yüzde 0,26 değer kaybederek tamamladı KTTO ve KTSO “Sıfır km hafif ticari araçlarda Fiyat İstikrar Fonu sıfırlanmalı” Üstel 2026 TÜK zahire alım fiyatlarını açıkladı Genç Yetenekler Production Gençlik Orkestrası, Polonya’da ödül aldı HAKSEN, Cumhurbaşkanı Erhürman’ı ziyaret etti "Kamu Görevlileri Yasası bu haliyle onaylanmamalı" Pazar ve Pazartesi iç kesimlerde yer yer sağanak bekleniyor Res-Bir “Zincir marketlerin sıcak yemek satışı haksız rekabet yaratıyor” GençKültür kurucusu Selçuk Görsay "Hedefimiz Kıbrıs'ın genç kültür-sanat hafızasını oluşturmak" Nöbetçi eczaneler (3 Temmuz 2026) DSÖ "Depremlerin vurduğu Venezuela'da sağlık sistemi ciddi baskı altında" CTP Dış İlişkiler Sekreteri Toros, AB Kıbrıs Çözüm Destek Ofisi Genel Müdürü ile görüştü KTEZO 15. Olağan Genel Kurulu yapıldı
Dolar
Euro
Sterlin

Merkez Bankası ve Bankalar Birliği kredilerin nasıl yapılandırılacağını açıkladı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Merkez Bankası ve Bankalar Birliği kredilerin nasıl yapılandırılacağını açıkladı

KKTC Merkez Bankası ve Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği, kredilerin yeniden yapılandırılması hakkında ortak basın duyurusu yaptı.

Duyuruda bireysel iki kurum arasında varılan mutabakat sonucu, bireysel kredi kullanmış olan vatandaşlara vade uzatarak taksit tutarını düşürme şansı verilmesi ve kredi kartı faiz oranının 1,5’e çekilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

“SALGIN KOŞULLARI HEM BİREYLERİ, HEM DE ŞİRKETLERİ FİNANSAL OLARAK ZORLUYOR”

Tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de salgın koşullarının hem bireyleri hem de şirketleri finansal olarak zorladığı ve ekonomik aktivitenin yeterli ölçüde artışını engellediği kaydedildi.

Salgın kaynaklı zorlayıcı koşullara ilaveten, son dönemde Türk Lirası’nın diğer para birimleri karşısında hızlı değer kaybı ve kurlardaki oynaklığın, artan enflasyon oranları ile fiyat mekanizmasının sağlıklı işlemesini engelleyen tedarik ve satış koşullarının, ülkede faaliyet gösteren şirketleri ve sabit gelirli aileleri ciddi şekilde zorladığına işaret edildi.

Duyuruda, bu bağlamda finansal piyasalardaki gelişmelerin kredi kullananlar üzerindeki etkisini hafifletmek amacıyla bazı kararlar alındığını kaydedildi.

BİREYSEL KREDİ KULLANANLAR VADE UZATARAK TAKSİT TUTARINI DÜŞÜREBİLECEK

Buna göre, bireysel kredi kullanan vatandaşlar bankalarına başvurarak kredilerinin vadelerini uzatıp, taksit tutarlarını düşürebilecek.

Duyuruya göre, işletmelerin bankalarına başvurmaları halinde ise, gönüllülük esasına göre, ortaya çıkan ödeme güçlüklüklerinin giderilmesi için işletme yetkilileri ile görüşülerek, işbirliği içerisinde çözüm bulunacak.

KREDİ KARTI FAİZ ORANI 1,5’E ÇEKİLDİ

Bunlar yanında, ödeme güçlüğü yaşayabilecek tüketicileri korumaya yönelik olarak kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami aylık akdi faiz oranları, 1 Aralık 2021’den itibaren geçerli olmak üzere, Türk Lirası cinsi işlemlerde yüzde 2,60’tan yüzde 1,50 seviyesine çekildi.

Türk Lirası işlemlerde kredi kartlarına yüzde 3,10 olarak uygulanan azami aylık gecikme faiz oranı ise üç aylık bir süre için yüzde 1,5 seviyesine çekildi.

Duyuruda halen yürürlükte olan Kredilerin Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Yasa Gücünde Kararname’de yer alan yapılandırma kural ve usulleri de tekrarlandı.

Ülkede faaliyet gösteren bankalar nezdinde kullandırılmış ve bugün itibarıyla canlı olan krediler, kredi borçluları tarafından yapılacak yazılı talepler doğrultusunda, bankalar ve kredi borçluları arasında karşılıklı iyi niyet esas olmak üzere gerçekleştirilecek müzakereler sonucunda faiz, vade, taksitlendirme, para cinsi, ödemesiz dönem ve teminat koşullarını da içerecek şekilde yapılandırılacağı belirtildi.

Kredi borçlusunun daha uygun şartlar bulması halinde borcunu başka bir bankaya taşıyabileceğinin vurgulandığı duyuru şöyle devam etti:

“Kredisini başka bir bankaya aktarmak isteyen borçlunun krediyi kullandığı bankadan yazılı ve/veya dayanıklı ortam yoluyla talep edeceği bilgi ve belgeler en geç beş iş günü içerisinde krediyi kullanacağı bankaya verilecektir.

Bankalarca, yazılı ve/veya dayanıklı ortam yoluyla başvuran bireysel kredi borçlularının taleplerine en geç on gün içinde, ticari kredi borçlularının taleplerine ise en geç otuz gün içinde cevap verilecektir.

Kredi borçlusu tarafından kredinin mevcut olduğu bankada yapılandırmaya gidilmesi durumunda banka tarafından hiçbir masraf alınmayacaktır.

Yapılandırma kapsamında erken kapanan krediler için bankalarca alınabilecek erken kapama tazminatı, kredinin kapanması için ödenen tutarın binde 5’ini aşmayacaktır.

Kredinin orijinal tutarı aşılmadığı sürece, yapılandırma nedeniyle düzenlenecek sözleşmelerden pul vergisi alınmayacaktır.

Yapılandırma sonrasında krediler halihazırda bulundukları kredi sınıfında izlenmeye devam edilecektir.
Bu çerçevede, bankalardan kullanılan kredilerini ödemekte güçlük çeken borçluların, kredilerinin yeniden yapılandırması için bankalarına müracaat etmeleri gerekmektedir”

Voice Kıbrıs Haber/TAK

Benzer haberler

Ekonomi
Döviz piyasalarında günün son rakamları (3 Haziran 2026) 2026-07-03 21:15:15 Borsa günü yüzde 0,26 değer kaybederek tamamladı 2026-07-03 19:24:16 Haziran ayı enflasyon oranı açıklandı! 2026-07-03 15:30:00 TÜİK haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı! 2026-07-03 12:53:00 Küresel piyasalarda istihdam iyimserliği ve teknoloji baskısı 2026-07-03 11:48:27 Brent petrolün varili 72,15 dolardan işlem görüyor 2026-07-03 09:55:56 Altın fiyatlarında %5 yükseliş 2026-07-03 08:43:31 Döviz kurlarında son durum (3 Temmuz 2026) 2026-07-03 08:15:55 Döviz piyasalarında günün son rakamları (2 Temmuz 2026) 2026-07-02 21:49:27