Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
ABD'de milyonlarca yumurtada salmonella şüphesi Çalışma Bakanlığı denetimlere başladı: “Alo 102’ye gelen her ihbar öncelikli olarak değerlendirilecek” Şahiner “KKTC’nin hazinesi hiçbir şirketin kişisel kasası değildir” Serdaroğlu “Adaletli bir vergi sistemi oluşturulmalı” Maviş “Aynı yöntemleri tekrar ederek farklı bir sonuç beklemek mümkün değildir” Creditwest Bank ailesi yaz partisinde buluştu Rusya'da savaş uçağı eğitim sırasında düştü Dinçyürek “Genç hekimlerin haklı mücadelesinin yanındayız” AB Komisyonu'ndan Google'a 890 milyon euro ceza Çeler’den hükümete "Ne yaparlarsa yapsınlar sandıktan kaçamayacaklar" ABD'nin Texas eyaletinde 5,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi DAÜ'den COMPSAC'a 3 proje Milli Eğitim Bakanlığı ve Daü Vakıf Yöneticiler Kurulu’nda görevden alma ve atamalar yapıldı Rubio “İran bir anlaşma yapmaya hazır değil” Tüm hastalıklar çözülse bile sonsuz yaşam imkansız Çölün en dirençli hayvanları bile aşırı sıcaklara yenik düşüyor "Üretimin İzleri: Simgesel Sanat Eseri Yarışması" düzenleniyor Öztürkler “Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye’nin onaylamadığı hiçbir anlaşma yürürlüğe giremez” TCMB kritik faiz kararını açıkladı Bengihan “Mahkemelerin verdiği cezaları tüzüklerle hafifletmek yargıya müdahaledir” ABD'de milyonlarca yumurtada salmonella şüphesi Çalışma Bakanlığı denetimlere başladı: “Alo 102’ye gelen her ihbar öncelikli olarak değerlendirilecek” Şahiner “KKTC’nin hazinesi hiçbir şirketin kişisel kasası değildir” Serdaroğlu “Adaletli bir vergi sistemi oluşturulmalı” Maviş “Aynı yöntemleri tekrar ederek farklı bir sonuç beklemek mümkün değildir” Creditwest Bank ailesi yaz partisinde buluştu Rusya'da savaş uçağı eğitim sırasında düştü Dinçyürek “Genç hekimlerin haklı mücadelesinin yanındayız” AB Komisyonu'ndan Google'a 890 milyon euro ceza Çeler’den hükümete "Ne yaparlarsa yapsınlar sandıktan kaçamayacaklar" ABD'nin Texas eyaletinde 5,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi DAÜ'den COMPSAC'a 3 proje Milli Eğitim Bakanlığı ve Daü Vakıf Yöneticiler Kurulu’nda görevden alma ve atamalar yapıldı Rubio “İran bir anlaşma yapmaya hazır değil” Tüm hastalıklar çözülse bile sonsuz yaşam imkansız Çölün en dirençli hayvanları bile aşırı sıcaklara yenik düşüyor "Üretimin İzleri: Simgesel Sanat Eseri Yarışması" düzenleniyor Öztürkler “Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye’nin onaylamadığı hiçbir anlaşma yürürlüğe giremez” TCMB kritik faiz kararını açıkladı Bengihan “Mahkemelerin verdiği cezaları tüzüklerle hafifletmek yargıya müdahaledir”
Dolar
Euro
Sterlin

Maviş “Aynı yöntemleri tekrar ederek farklı bir sonuç beklemek mümkün değildir”

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Maviş “Aynı yöntemleri tekrar ederek farklı bir sonuç beklemek mümkün değildir”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Kıbrıs’ın geleceğinin geçmişin milliyetçi hedeflerini farklı biçimlerde yeniden üretmekle kurulamayacağını kaydederek;  "Kıbrıs ne yalnızca Yunandır ne de yalnızca Türk’tür. Kıbrıs, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların eşit haklarla paylaşmak zorunda oldukları ortak vatandır.” dedi.

Maviş, Kıbrıs Türk toplumunun, adanın eşit siyasal öznesi ve ortak sahibi olduğunu da vurguladı. 

Maviş yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’in yıllar sonra Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaret ve her iki toplum lideriyle yapacağı görüşmelerin, Kıbrıs sorununda uzun süredir ihtiyaç duyulan “yeni bir diplomatik hareketlilik” yarattığını kaydetti.

Kıbrıs sorununda geçmişte de büyük beklentiler yaratıldığını, çözümün yakın olduğunun söylendiğini, ancak süreçlerin sonuçsuz kaldığı birçok dönem yaşandığını ifade eden Maviş, şöyle devam etti:

“Bu nedenle bugün ne umutsuzluğu siyaset haline getirmek ne de henüz somut bir zemine kavuşmamış beklentileri çözüm gerçekleşmiş gibi sunmak doğrudur. Yapılması gereken, ihtiyatlı fakat kararlı bir umutla hareket etmek ve ortaya çıkan her olanağı toplumların ortak geleceği doğrultusunda değerlendirmektir.”

KTÖS açısından Kıbrıs sorununun, liderlerin ve siyasi partilerin kendi aralarında yürüttükleri dar bir müzakere başlığından ibaret olmadığını vurgulayan Mavişi, bu sorunun, Kıbrıs Türk toplumunun varlığını, siyasal iradesini, kimliğini, demokratik kurumlarını, ekonomik geleceğini ve dünyayla kuracağı ilişkiyi doğrudan belirleyen temel bir toplumsal mesele olduğunu kaydetti. Maviş, “Dolayısıyla bizim hareket noktamız, herhangi bir devletin veya siyasi merkezin çıkarları değil, Kıbrıs Türk toplumunun hakları, güvenliği, özgürlüğü ve geleceğidir” dedi.

-“Günümüzde, Kıbrıslı Türkler iki kabul edilemez seçenek arasında sıkıştırıldı”

Bugün Kıbrıslı Türklerin, “iki kabul edilemez seçenek” arasında sıkıştırıldığını savunan Maviş, “Bir tarafta, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni iki toplumun ortak devleti olarak değil, bugün fiilen Kıbrıslı Rumların yönetiminde bulunduğu için benimseyen bir zihniyet vardır. Bu anlayış, Kıbrıs Türk toplumunu 1960 ortaklığının eşit kurucu öznesi olarak değil, çoğunluğun kurallarına tabi olması gereken bir azınlık olarak görmektedir” dedi.

Geçiş kapılarına “Kıbrıs Yunandır” pankartı asan ırkçı ve faşist zihniyetin, yalnızca Kıbrıslı Türklere değil, ortak ve demokratik bir Kıbrıs düşüncesine de düşman olduğunu belirten Maviş, “Kıbrıs Cumhuriyeti, hiçbir toplumun etnik mülkü değildir. Kıbrıslı Türkler bu devletin misafiri, azınlığı veya sonradan hak talep eden bir topluluğu değil, devletin eşit kurucu ortaklarından biridir.” ifadelerini kullandı.

Maviş, diğer tarafta kuzeydeki de facto durumu, Kıbrıs sorununun çözümüne ve Kıbrıs Türk toplumunun dünyayla buluşmasına katkı sağlayacak bir yapı olmaktan çıkararak, kalıcı ayrılığın aracına dönüştürmek isteyen bir anlayış bulunduğunu savundu.

Buna karşın 15 Kasım 1983 tarihli Kuruluş ve Bağımsızlık Bildirgesi’nin, KKTC’nin ilanının iki eşit halk arasındaki ortaklığın federasyon çatısı altında yeniden kurulmasını engellemeyeceğini, aksine kolaylaştırabileceğini belirttiğini savunan  Maviş, bildirgenin, "iki halk arasındaki sorunların eşit düzeyde müzakerelerle, barışçı, adil ve kalıcı bir çözüme ulaştırılmasını esas aldığını" kaydetti.

-“Aynı yöntemleri tekrar ederek farklı bir sonuç beklemek mümkün değildir”

Toplumlararası müzakerelerin 1968 yılında başladığına işaret eden Maviş, “Aradan geçen yaklaşık altmış yılda sayısız görüşme yapılmış, liderler ve BM temsilcileri değişmiş, farklı planlar ve belgeler hazırlanmış, önemli yakınlaşmalar elde edilmiş, ancak kapsamlı çözüme ulaşılamamıştır. Bundan sonra aynı yöntemleri tekrar ederek farklı bir sonuç beklemek mümkün değildir.” dedi.

Benzer haberler

Featured
ABD'de milyonlarca yumurtada salmonella şüphesi 2026-07-23 18:26:28 Çalışma Bakanlığı denetimlere başladı: “Alo 102’ye gelen her ihbar öncelikli olarak değerlendirilecek” 2026-07-23 18:15:00 Şahiner “KKTC’nin hazinesi hiçbir şirketin kişisel kasası değildir” 2026-07-23 18:09:32 Serdaroğlu “Adaletli bir vergi sistemi oluşturulmalı” 2026-07-23 17:36:57 Creditwest Bank ailesi yaz partisinde buluştu 2026-07-23 17:07:42 Rusya'da savaş uçağı eğitim sırasında düştü 2026-07-23 15:58:21 Dinçyürek “Genç hekimlerin haklı mücadelesinin yanındayız” 2026-07-23 15:55:41 AB Komisyonu'ndan Google'a 890 milyon euro ceza 2026-07-23 15:48:50 Çeler’den hükümete "Ne yaparlarsa yapsınlar sandıktan kaçamayacaklar" 2026-07-23 15:37:02