Lute, Kıbrıs'ta iki egemen toplumdan söz etti

Voice Kıbrıs Haber
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un diplomatik düzeyde, Kıbrıs’ta iki egemen toplumdan söz ettiği bildirildi.
Fileleftheros, Lute’un BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ülkelerin büyükelçileriyle ayrı ayrı gerçekleştirdiği temaslarda, Kıbrıs’ta iki egemen toplum bulunduğundan söz ederek, Genel Sekreter Antonio Guterres’in Cenevre’de dile getirdiği “bottom up approach” ifadesini tekrarladığını yazdı.
Gazete “bottom up approach” ifadesini “yani, egemenlik toplumlardan kaynaklanır ve rezervler/envanterler merkezi hükümete gider. Konfederasyona gönderme yapan bir yaklaşım” şeklinde izah etti.
Gazete haberin devamında, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Siyasi Müdür Vekili Ajay Sharma’nın bu hafta Kıbrıs’a geleceği bilgisini verdi. Sharma için “malum İngiliz fikirlerini yürüten kişi” ifadesini kullanan gazete, “Hedef, İngiliz ilgisinin ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı fikirlerinin ‘canlı tutulması’. Ajay Sharma, Kıbrıs sorununun yürütülmesini üstlendi ve bir diplomatlar grubu ile takviye edildi” ifadesine yer verdi.
Gazete Lute ve Sharma ile ilgili haberlerini, Türkiye’nin bölgede askerî varlığını güçlendirerek bölgesel güç haline gelmek için Kıbrıs’taki İngiliz egemen askerî üsleri modelini esas alarak insansız hava araçlarını (İHA) konuşlandırdığı Geçitkale’yi askerî üs statüsüne yükseltmekte olduğunu, İskele’de de deniz üssü inşa edeceğine dair “Bütün İşgal Bölgeleri Üs” başlıklı manşet haberinin altında değerlendirdi.
Voice Kıbrıs Haber/TAK
Benzer haberler
Featured
Letimbiotis “Liderler görüşmesi 9 Eylül'de gerçekleştirilecek”
Gemi kazasında can kaybı 12’ye yükseldi, kayıp 16 kişiyi arama kurtarma çalışmaları sürüyor
İzcilik Federasyonu Başkan Hakan İnce oldu
Liman-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı hakkında soruşturma açılmasını istedi
Üstel "2 kadının daha naaşına ulaşıldı"
TCG Alemdar ile TCG Işın, 550 metre derinlikte robotik dalış ve taramalarını sürdürüyor
Güney Kıbrıs'tan İngiliz üsleri için kurumsallaşmış yapısal diyalog talebi
Kimlik tespiti tamamlanan 15 şehit, pazartesi günü defnedilecek
2027’ye kadar El Nino etkisi: Milyonlarca kişi risk altında


