Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Fransa'da 21 vilayette sıcaklıklar nedeniyle turuncu alarm verildi Denktaş “BM kararlarının miadı doldu” "GEMS Education" Limasol’da özel okul yerleşkesi kuruyor Alagadi Fest 2026 için geri sayım başladı Güney Kıbrıs’ta daha önce şap hastalığı tespit edilmemiş iki bölgede şüpheli vakalar inceleniyor BKP “Çözümün yol haritası ortaya çıkmıştır" Güney Kıbrıs'taki yangının ABD ile yapılan ortak tatbikatta çıktığı iddia edildi Serdaroğlu “Bu ölümün nedeni kaza değil göz göre göre gelen ihmaldir” Nöbetçi eczaneler (30 Temmuz 2026) TAK, iki muhabir münhali için 5 Ekim tarihine kadar başvuru kabul edecek Rafaele Fitto'nun bu gece adaya gelmesi bekleniyor Ozanköy'de yangın: 3 dönümlük alan zarar gördü! Üstel “Erdoğan’ın güçlü iradesi, KKTC’de yüzyılın projelerine hayat veriyor” İkamet izinsiz 5 kişi tutuklandı! FODER, Eskişehir'in tarih ve kültürünü objektifine taşıdı Çöplük alanda çıkan yangın tarım arazilerine sıçradı! Akpınar, Guterres’in ziyaretini değerlendirdi “Kıbrıs Türk halkının beklentileri karşılanamadı” Lefkoşa-Girne ana yolundaki kaza hasarla atlatıldı, sürücü tutuklandı! Özersay "Bu ülkeyi seviyor olsalardı, bu seçimi Aralık ayına bırakmadan Ekim ayında yaparlardı" HAKSEN "Ektam işçilerinin yanındayız" Fransa'da 21 vilayette sıcaklıklar nedeniyle turuncu alarm verildi Denktaş “BM kararlarının miadı doldu” "GEMS Education" Limasol’da özel okul yerleşkesi kuruyor Alagadi Fest 2026 için geri sayım başladı Güney Kıbrıs’ta daha önce şap hastalığı tespit edilmemiş iki bölgede şüpheli vakalar inceleniyor BKP “Çözümün yol haritası ortaya çıkmıştır" Güney Kıbrıs'taki yangının ABD ile yapılan ortak tatbikatta çıktığı iddia edildi Serdaroğlu “Bu ölümün nedeni kaza değil göz göre göre gelen ihmaldir” Nöbetçi eczaneler (30 Temmuz 2026) TAK, iki muhabir münhali için 5 Ekim tarihine kadar başvuru kabul edecek Rafaele Fitto'nun bu gece adaya gelmesi bekleniyor Ozanköy'de yangın: 3 dönümlük alan zarar gördü! Üstel “Erdoğan’ın güçlü iradesi, KKTC’de yüzyılın projelerine hayat veriyor” İkamet izinsiz 5 kişi tutuklandı! FODER, Eskişehir'in tarih ve kültürünü objektifine taşıdı Çöplük alanda çıkan yangın tarım arazilerine sıçradı! Akpınar, Guterres’in ziyaretini değerlendirdi “Kıbrıs Türk halkının beklentileri karşılanamadı” Lefkoşa-Girne ana yolundaki kaza hasarla atlatıldı, sürücü tutuklandı! Özersay "Bu ülkeyi seviyor olsalardı, bu seçimi Aralık ayına bırakmadan Ekim ayında yaparlardı" HAKSEN "Ektam işçilerinin yanındayız"
Dolar
Euro
Sterlin

Le Monde gazetesi, Türkiye'de silah sektörünün "göz kamaştıran" yükselişine dikkati çekti

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Le Monde gazetesi, Türkiye'de silah sektörünün "göz kamaştıran" yükselişine dikkati çekti

Fransız Le Monde gazetesi, son yıllarda dışa bağımlılığını azaltan Türkiye'de silah sektörünün "göz kamaştıran" bir yükseliş içinde olduğunu belirtti.

Le Monde gazetesi, "Türkiye'de Silah Sektörünün Göz Kamaştıran Yükselişi" başlıklı haberinde, Türk savunma sanayisini güçlendirmek için son yıllarda atılan adımlara dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşvikiyle, Türk ordusunun yabancı malzemelere bağımlılığının yüzde 70'ten yüzde 30'a gerilediğine işaret edilen haberde, 2 bin firmadan oluşan Türk savunma sanayisinin 100 bin kişiye istihdam sağladığı ve yaklaşık 170 ülkeye ihracat yaptığı kaydedildi.

Türkiye'nin en iyi silah üreticilerinden biri olarak gösterilen Baykar'ın İstanbul'daki merkezinde çalışan 4 bin kişinin yaş ortalamasının 29 olduğu belirtilen haberde, firmanın ürettiği Silahlı İnsansız Hava Aracı'nın (SİHA), Rusya-Ukrayna Savaşı, Karabağ ve Libya'da kullanıldığı aktarıldı.

- "Baykar, Türkiye'nin sert gücünün öncü simgesi haline geldi"

Haberde, Baykar firmasının gözde SİHA'sı TB2'nin, Fas, Burkina Faso, Etiyopya, Mali gibi yaklaşık 30 ülkede kullanıldığı kaydedilerek, "(TB2) Her seferinde başarılı görünüyor. Ukraynalılar onu onurlandırmak için ona bir şarkı adadı." ifadelerine yer verildi.

Türk ordusunun, 2010'lu yıllarda bu SİHA'ları Irak'ın kuzeyinde terör örgütü PKK'ya karşı da kullandığı belirtilen haberde, "2016'dan bu yana Baykar, Türkiye'nin sert gücünün öncü simgesi haline geldi. Sadece çatışmaların doğasını değiştirmekle kalmayıp, aynı zamanda ülkenin uluslararası arenadaki yükselişini de sağladı." değerlendirmesi yapıldı.

Haberde, Baykar ve Avrupa'nın en büyük savunma firmalarından İtalyan Leonardo'nun 6 Mart'ta anlaşma imzaladığı ve iki firmanın İtalya'da insansız hava aracı (İHA) üreteceği kaydedildi.

- "Türkiye'de savunma alanında neredeyse üretilmeyen bir şey kalmadı"

Son birkaç yılda Türk savunma sanayisinin hızlı büyüme gösterdiğine işaret edilen haberde, SİHA'lardan savaş uçaklarına kadar savunma alanında Türkiye'de neredeyse üretilmeyen bir şey kalmadığı vurgulandı.

Orduların durumunu raporlayan Global Firepower (Küresel Silah Gücü) verilerine göre, Türkiye'nin dünyadaki en güçlü 9. orduya sahip olduğu belirtilen haberde, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ABD'nin uyguladığı silah ambargosunun ardından Türkiye'de milli savunma sanayisinin gelişmeye başladığı ifade edildi.

Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönetiminde Türkiye'de milli savunma sanayisinin gelişiminin hızlandığı ve Baykar'ın SİHA'larının başarısıyla bu sürecin daha da ivme kazandığı kaydedildi.

Önceki hükümetlerin yıllık 5 milyar dolar bütçeli savunma projelerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde 60 milyar dolara ulaştığına işaret edilen haberde, savunma sanayisinde "Made in Türkiye" imzasıyla birçok grubun kurulduğu vurgulandı.

Radar ve hava savunma sistemleriyle Türkiye'nin en büyük savunma elektroniği şirketi ASELSAN'ın sektörde uzmanlaşmış firmalardan biri olduğu ifade edilen haberde, Türk askeri malzemelerinin en büyük alıcılarının Yakın Doğu ve Afrika ülkeleri olduğu ancak artık Doğu Avrupa'dan da siparişlerin geldiği belirtildi.

Benzer haberler

Featured
Fransa'da 21 vilayette sıcaklıklar nedeniyle turuncu alarm verildi 2026-07-30 14:47:19 Denktaş “BM kararlarının miadı doldu” 2026-07-30 14:44:03 "GEMS Education" Limasol’da özel okul yerleşkesi kuruyor 2026-07-30 14:38:47 Alagadi Fest 2026 için geri sayım başladı 2026-07-30 14:35:43 Güney Kıbrıs’ta daha önce şap hastalığı tespit edilmemiş iki bölgede şüpheli vakalar inceleniyor 2026-07-30 14:29:22 BKP “Çözümün yol haritası ortaya çıkmıştır" 2026-07-30 14:19:11 Güney Kıbrıs'taki yangının ABD ile yapılan ortak tatbikatta çıktığı iddia edildi 2026-07-30 13:47:39 Serdaroğlu “Bu ölümün nedeni kaza değil göz göre göre gelen ihmaldir” 2026-07-30 13:44:54 Nöbetçi eczaneler (30 Temmuz 2026) 2026-07-30 13:39:35