KTGB "BRT'nin mevcut yapısındaki sorunların derinleşmesinden endişe duyuyoruz"

Voice Kıbrıs Haber
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) Yönetim Kurulu, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Değişiklik Yasası’nın uygulanma sürecine ilişkin ciddi endişelerini açıkladı.
KTGB’den yapılan açıklamada, yasanın uygulanmasının doğru yönetilmemesi halinde kurumun mevcut yapısındaki sorunların daha da derinleşebileceği belirtildi. Açıklamada, değişiklik yasasının amacına ulaşabilmesi için sürecin Anayasa’ya, yürürlükteki mevzuata ve eşitlik ilkesine uygun şekilde yürütülmesi gerektiği vurgulandı.
Açıklama şu şekilde:
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Değişiklik Yasası’nın uygulanma sürecinin doğru yönetilmemesi halinde, kurumun mevcut yapısındaki sorunların daha da derinleşebileceği yönünde ciddi endişe taşımaktadır.
Değişiklik Yasası’nın amacına ulaşabilmesi için uygulamanın Anayasa’ya, yürürlükteki yasal mevzuata ve eşitlik ilkesine uygun biçimde yürütülmesi; alınacak kararların şeffaf, denetlenebilir ve hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir.
Eski yasada “yükselme yeri” olarak düzenlenen bazı kadroların Değişiklik Yasası’yla “ilk atama yeri”ne dönüştürülmesi, önemli hukuki ve idari sorunlar doğurma riski taşımaktadır. Bu düzenlemenin hukuki ihtilaflara, devletin maddi kayba uğramasına ve çalışanlar arasındaki huzursuzluğun daha da büyümesine neden olabileceği açıktır.
Yasanın uygulanması sırasında bazı çalışanların kadrolanamayacağı, intibaklarının yapılamayacağı veya eğitim ve mezuniyetlerinin karşılığı olan kadrolara atanamayacağı yönündeki kaygılar da giderilmiş değildir. Kurumda uzun yıllardır görev yapan çalışanların kazanılmış hakları korunmalı; hiçbir personel belirsizliğe, eşitsizliğe veya hak kaybına uğratılmamalıdır.
Değişiklik Yasası, 61 yaşından gün alan personelin emekliye sevk edilmesini hükme bağlamaktadır. Bu çerçevede, söz konusu yaş koşulunu taşıyan BRTK Müdürü’nün görevini hangi yasal dayanak ve mevzuat çerçevesinde sürdürdüğünün kamuoyuna açık biçimde izah edilmesi gerekmektedir. Yasa, görev ve unvan ayrımı yapılmaksızın herkese eşit uygulanmalıdır.
BRTK’de kadrolu personel tarafından yürütülmesi gereken yöneticilik görevlerinin geçici statüdeki personele gördürülmesine ilişkin mevzuata aykırı uygulamalara da derhal son verilmelidir. Kurumun yönetim yapısı kişilere göre değil; yasa, liyakat ve kamu yararı esas alınarak oluşturulmalıdır.
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği olarak beklentimiz; BRTK Değişiklik Yasası’nın çalışanların haklarını koruyan, kurumun yapısını güçlendiren ve kamu yayıncılığının gereklerine uygun bir anlayışla uygulanmasıdır.
Sürecin şeffaf biçimde yürütülmesini, çalışanların ve ilgili örgütlerin bilgilendirilmesini, ortaya koyduğumuz hukuki ve idari soruların gecikmeksizin yanıtlanmasını talep ediyoruz.
BRTK’nin yeni tartışmaların ve eşitsizliklerin içine sürüklenmesine değil; hukuka, liyakate, çalışma barışına ve kamu yayıncılığı ilkelerine dayanan güçlü bir kurumsal yapıya kavuşturulmasına ihtiyaç vardır.
Benzer haberler
Featured
Yunanistan'da sıcaklıkların düşmesine rağmen Batı Nil virüsü görülmeye devam ediyor
Kişi “Toplum bu kirli düzenin değişmesini istiyor”
Döviz piyasalarında günün son rakamları (16 Ekim 2026)
Şenkul’dan Başak Buba için yardım çağrısı “Dayanışmayı Sürdürelim”
Üstel “Kurtulmuş, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını Avrupa’nın gündemine taşıdı”
Napolyon'un 200 yıllık şifresini yapay zeka altı saatte çözdü
Hristodulidis "Avrupa Birliği Türkiye ile müzakerelerin yeniden başlamasını ele alacak"
Kurtulmuş "Türk tarafını yok sayarak Kıbrıs’ta hiçbir çözüm olamaz"
Müzisyen Soner Olgun hayatını kaybetti



