Konserve gıdalarda görünmeyen toksin riski

Voice Kıbrıs Haber
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan ve öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nagat Balaman konserve gıdalarda botulinum toksini riski ve bu riskin insan sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akademisyenler, özellikle uygunsuz koşullarda hazırlanan konserve ve fermente gıdaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
Botulinum toksininin oluşum sürecine değinen Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan, “Clostridium botulinum, konserve gibi oksijensiz ortamlarda botulinum toksini adı verilen zehirli maddeler üretebilen sporlu bir bakteridir” ifadelerini kullandı. Özkan, bu bakterinin uygun çevresel koşullar sağlandığında toksin üretmeye başladığını belirtti.
Botulinum toksininin sinir sistemi üzerindeki etkilerine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Nagat Balaman ise, “Bu toksin, botulizm olarak adlandırılan; nefes darlığı, kas felci ve hatta ölüme yol açabilen ağır bir hastalık tablosuna neden olabilmektedir” dedi. Balaman, belirtilerin bozulmuş gıdanın tüketilmesini takiben saatler ya da günler içinde ortaya çıkabildiğini ifade etti.
Clostridium botulinum sporlarının doğada yaygın olarak bulunduğunu belirten akademisyenler, az oksijenli, düşük asitli ve uygun sıcaklıktaki ortamların toksin üretimi açısından risk oluşturduğunu aktardı. Bu nedenle hijyen kurallarına uyulmadan hazırlanan ev yapımı konservelerin botulizm açısından daha yüksek risk taşıdığı vurgulandı.
Akademisyenler, konserve ve fermente gıdaların hazırlanması ve saklanması süreçlerinde hijyen kurallarına ve güvenli üretim yöntemlerine uyulmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Ambalajı şişmiş, sızdıran ya da açıldığında anormal belirtiler gösteren ürünlerin tüketilmemesi gerektiği vurgulanırken, uygun saklama koşulları ve son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesinin botulinum toksini riskinin azaltılmasında belirleyici olduğu ifade edildi.
.
Benzer haberler
Featured
Metehan ve Lokmacı'da geçişler kısa süreliğine durdu
Küresel gıda fiyatları 3,5 yılın zirvesinde
Çalışma Dairesi, sıcakta çalışma yasağına uymayan 19 iş yerine uyarı verdi
Tayland’da okul saldırısı: Sekiz kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı
Taçoy “UBP’nin en kötü hali CTP’nin en iyi haliyle yarışabilecek durumdadır”
Hasipoğlu “Kadın kooperatiflerinde çalışanların sosyal sigorta primlerinin tamamını karşılayacağız”
Hafta sonu Lefkoşa’da ralli heyecanı yaşanacak
Brent petrolün varili 83,10 dolardan işlem görüyor
Haftalık gıda denetim sonuçları açıklandı: İki yerli ürün imha edilecek


