Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Petrol fiyatları güne 91,57 dolardan başladı DAÜ-SEN “Yönetsel sorunların çözümü sayın Çavuşoğlu’ndadır” En fazla yağış Serdarlı'da Borsa güne yüzde 0,17 düşüşle başladı İrlanda'da 5 gencin öldüğü kaza sonrası TikTok sorgulanıyor Trump Hürmüz Boğazı'nı "Yeni ABD Bölgesi" olarak ilan etti ABD'de dev Meta davası başladı: Çocukları bağımlı yapmakla suçlanıyor Küresel piyasalar, tahvil piyasasındaki satış baskısı ve teknoloji hisselerindeki düşüşle negatif seyrediyor Uydu görüntüleri ortaya koydu: Avrupa'nın su yolları kurudu 19 yılın rekoru altını vurdu: Kararsız seyir başladı Şekerli içecekler ilk kez mide kanseriyle ilişkilendirildi Döviz kurlarında son durum (19 Ağustos 2026) Bugün hava nasıl olacak? (19 Ağustos 2026) Garibabadi "Trump'ın Hürmüz Boğazı'na ilişkin yanılgısı yakında düzeltilecek" Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "Virüs olağanüstü bir hızla yayılıyor" El Nino'nun rekor kıracak şiddete ulaşma olasılığı yüksek Döviz piyasalarında günün son rakamları (18 Ağustos 2026) Trump, Hürmüz Boğazı'nı "ABD toprağı" olarak gösteren bir görsel paylaştı İngiltere’deki şiddetli kuraklık uydu görüntülerine yansıdı Öztürkler “KKTC’nin demokrasisi, huzuru ve güvenliği tercih nedenidir” Petrol fiyatları güne 91,57 dolardan başladı DAÜ-SEN “Yönetsel sorunların çözümü sayın Çavuşoğlu’ndadır” En fazla yağış Serdarlı'da Borsa güne yüzde 0,17 düşüşle başladı İrlanda'da 5 gencin öldüğü kaza sonrası TikTok sorgulanıyor Trump Hürmüz Boğazı'nı "Yeni ABD Bölgesi" olarak ilan etti ABD'de dev Meta davası başladı: Çocukları bağımlı yapmakla suçlanıyor Küresel piyasalar, tahvil piyasasındaki satış baskısı ve teknoloji hisselerindeki düşüşle negatif seyrediyor Uydu görüntüleri ortaya koydu: Avrupa'nın su yolları kurudu 19 yılın rekoru altını vurdu: Kararsız seyir başladı Şekerli içecekler ilk kez mide kanseriyle ilişkilendirildi Döviz kurlarında son durum (19 Ağustos 2026) Bugün hava nasıl olacak? (19 Ağustos 2026) Garibabadi "Trump'ın Hürmüz Boğazı'na ilişkin yanılgısı yakında düzeltilecek" Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "Virüs olağanüstü bir hızla yayılıyor" El Nino'nun rekor kıracak şiddete ulaşma olasılığı yüksek Döviz piyasalarında günün son rakamları (18 Ağustos 2026) Trump, Hürmüz Boğazı'nı "ABD toprağı" olarak gösteren bir görsel paylaştı İngiltere’deki şiddetli kuraklık uydu görüntülerine yansıdı Öztürkler “KKTC’nin demokrasisi, huzuru ve güvenliği tercih nedenidir”
Dolar
Euro
Sterlin

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor
Reklam

Cilt kanserinin en ölümcül türü olan melanomaya karşı dünyanın ilk "kişiselleştirilmiş" mRNA aşısının denemesi İngiltere'de yapılıyor.

Geçtiğimiz Ağustos ayında kafa derisindeki melanom büyümesi ameliyatla alınan 52 yaşındaki Steve Young, aşıyı deneyecek ilk hastalardan biri. Aşı, bağışıklık sisteminin kalan kanserli hücreleri tanımasına ve yok etmesine yardımcı olmak üzere tasarlandı. Bu şekilde kanserin geri dönmeyeceği umuluyor. Aşı, mRNA-4157 (V940), mevcut COVID aşılarıyla aynı teknolojiyi kullanıyor ve son aşama Faz 3 denemelerinde test ediliyor. University College London Hospitals'da (UCLH) yapılan denemede doktorlar bu aşıyı, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini öldürmesine yardımcı olan pembrolizumab ya da Keytruda adlı ilaçla birlikte veriyorlar. Genetik imza Moderna ve Merck Sharp and Dohme (MSD) tarafından üretilen kombine tedavi, klinik deneyler dışında henüz sağlık sisteminde rutin kullanıma sunulmuş değil. Avustralya da dahil diğer bazı ülkelerde de daha fazla kanıt toplamak ve daha yaygın uygulanıp uygulanmayacağını görmek için hastalar üzerinde denemeler yapılıyor. Aşı, kişiselleştirilmiş olarak, yani yapısı her bir hastaya uyacak şekilde değiştirilerek sunuluyor. Hastanın kendi tümörünün genetik yapısına uyumlu şekilde oluşturuluyor. Vücuda yalnızca bu kanser hücrelerinde bulunan belirteçlere veya antijenlere saldıran proteinler veya antikorlar üretmesi için talimat veriyor. Bir melanom ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi o kadar kolay ve tedavinin başarılı olma olasılığı o kadar yüksek oluyor.

Benzer haberler

Sağlık
Şekerli içecekler ilk kez mide kanseriyle ilişkilendirildi 19 Ağu 2026 08:29 Nöbetçi eczaneler (18 Ağustos 2026) 18 Ağu 2026 17:14 Nişasta bazlı şeker tüketimi obezite ve kronik hastalık riskini artırıyor 17 Ağu 2026 20:36 Nöbetçi eczaneler (17 Ağustos 2026) 17 Ağu 2026 17:15 Kongo’da Ebola salgını ülke tarihinin en ölümcül seviyesine ulaştı 17 Ağu 2026 14:47 Nöbetçi eczaneler (16 Ağustos 2026) 16 Ağu 2026 09:50 Kediden kuduz geçer mi? 15 Ağu 2026 19:09 Nöbetçi eczaneler (15 Ağustos 2026) 15 Ağu 2026 14:24 Nöbetçi eczaneler (14 Ağustos 2026) 14 Ağu 2026 17:33