Kıbrıslı Rumların TMK’ya başvurmasını engellemek ve sınırlandırmak için fon kuruluyor

Voice Kıbrıs Haber
Kıbrıs Rum Meclisi “Göçmenler” Komitesi’nin gelecek salı günkü toplantısında KKTC’de eski taşınmaz malı olan Kıbrıslı Rumların, kullanım kayıplarının tazmini konusunun tartışmaya açılacağı bildirildi.
Politis’in “İşgal Altındaki Mülkler İçin Fon Masada” başlığıyla manşete çektiği habere göre konu DİSİ’nin, Kıbrıslı Rumların KKTC’deki eski mallarını, Kıbrıslı Rumlara 620 milyon euro dağıtan Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) satmalarını durdurmak ya da en azından kısıtlamak maksadıyla DİSİ’nin sunduğu yasa teklifiyle gündeme geldi.
Yasa teklifi KKTC’de kalan eski Kıbrıs Rum mallarının “kullanım kaybı için ulusal fon kurulmasını, bu fonun mal satışlarına eklenecek yüzde 0,4 harç, devlet katkısı ve vergi teşviki ile sağlanacak hibe-katkılar (fonun elde edeceği ya da fona hibe edilecek menkul ve gayri menkullerin değerlendirilmesi) ile finanse edilmesini öngörüyor. Benzer bir fonun halen “tıraşlı mevduatlar” için uygulanmakta olduğu da hatırlatıldı.
Gazete TMK Başkanı Növber Ferit Vehçi’nin geçen mayıs ayında, TMK’ya 8 bin 151 Kıbrıslı Rum’un başvurduğunu, başvurulardan 2 bin 40’ının incelendiğini ve 535 milyon sterlin/620 milyon euro tazminat ödenmesine karar verildiği açıklamasından geniş bir alıntıya yer verdi.
Habere göre, DİSİ Meclis Grubu adına milletvekilleri Yorgos Karullas, Onufrios Kullas, Nikos Yeorgiu, Kiriakos Haciyannis, Marios Mavridis ve Rita Superman’ın imzasını taşıyan ve geçen temmuz ayında Kıbrıs Rum Meclisi Genel Kurulu’na sunulan yasa teklifi görüşülmek üzere Meclis “Göçmenler” Komitesi’ne havale edilmişti.
İmza sahipleri, bu yasa teklifi ile kullanım kayıplarının tazmini maksadıyla mali destek programı için gereken mali kaynağın toplanması, doğru ve etkin değerlendirilmesi hedefiyle “İşgal Altındaki Malların Kullanım Kayıpları Ulusal Fonu” kurulmasını hedefliyor.
Benzer haberler
Featured
KTMMOB önceki genel başkanlarından Bektaş Göze son yolculuğuna uğurlandı
Trump 7 Temmuz'da Ankara'ya gidecek
ARUCAD ile Pen Research Institute iş birliği protokolü imzaladı
Pakistan'da yolcu otobüsünün uçuruma yuvarlandığı kazada 40 kişi öldü
TÜİK haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı!
Letimbiotis "Amacımız çoklu konferansın bu yaz toplanması"
"Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri" ile "Hizmet Onur Ödülleri" töreni yapılacak
Gönyeli-Alayköy Belediyesi ile Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği arasında iş birliği protokolü imzalandı
ABD-İsrail saldırısında hayatını kaybeden İran’ın eski lideri Hamaney için devlet töreni düzenleniyor



