Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Avustralya'dan zayıflama ilaçlarının göz hastalığına yol açabileceği uyarısı Asya turunçgil yaprak bitine karşı iki toplumlu mücadelede başarı Berova "Engelli bireylerin ve ailelerinin yaşamını kolaylaştıracak uygulamalara büyük önem veriyoruz" Hafta sonu Lefkoşa'da bazı sokaklarda asfaltlama çalışması yapılacak Güney Kıbrıs’ta elektrik sistemindeki talepte tarihi rekor kırıldı İngiltere’den İran’ın “üsler” tehdidine yanıt “Kendimizi savunmaya hazırız” Öztürkler "Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğü, Türk askerinin varlığı tartışma konusu olamaz" Lefkoşa'da bazı sokaklar 4 saat trafiğe kapalı olacak! Tatil evleri için dijital dönem başladı Kıbrıs, Guterres’i bekliyor… Güney Kıbrıs'ta 33 bin domuz yavrusunun imhası gündemde TDP "Dinçyürek’i sözlerini geri almaya ve KTTB'den özür dilemeye çağırıyoruz" “1 Ağustos Mukavemet Yol Koşusu” nedeniyle Lefkoşa’da bazı yollar trafik akışına kapatılacak Hasipoğlu “Eczacı yanında çalışanlara prim desteği sağlanacak” Özkızan “Egemenlik ve özne olma iddiası her koşulda korunmalı” Bahreyn’de sirenler çaldı, halka güvenli alanlara gitme çağrısı yapıldı Güney Kıbrıs'ta kabine değişikliği senaryosu gündemde Tuğcu “Bu ülkede liyakatsizlik, yolsuzluk sınırları artık aşıldı” AB Bilgi Merkezi, "İş Gücü Piyasasında Fırsat Eşitliği Paneli" düzenledi ABD'deki seçimde yazılım hatası: ABD vatandaşı olmayan yüzlerce kişi oy kullandı Avustralya'dan zayıflama ilaçlarının göz hastalığına yol açabileceği uyarısı Asya turunçgil yaprak bitine karşı iki toplumlu mücadelede başarı Berova "Engelli bireylerin ve ailelerinin yaşamını kolaylaştıracak uygulamalara büyük önem veriyoruz" Hafta sonu Lefkoşa'da bazı sokaklarda asfaltlama çalışması yapılacak Güney Kıbrıs’ta elektrik sistemindeki talepte tarihi rekor kırıldı İngiltere’den İran’ın “üsler” tehdidine yanıt “Kendimizi savunmaya hazırız” Öztürkler "Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğü, Türk askerinin varlığı tartışma konusu olamaz" Lefkoşa'da bazı sokaklar 4 saat trafiğe kapalı olacak! Tatil evleri için dijital dönem başladı Kıbrıs, Guterres’i bekliyor… Güney Kıbrıs'ta 33 bin domuz yavrusunun imhası gündemde TDP "Dinçyürek’i sözlerini geri almaya ve KTTB'den özür dilemeye çağırıyoruz" “1 Ağustos Mukavemet Yol Koşusu” nedeniyle Lefkoşa’da bazı yollar trafik akışına kapatılacak Hasipoğlu “Eczacı yanında çalışanlara prim desteği sağlanacak” Özkızan “Egemenlik ve özne olma iddiası her koşulda korunmalı” Bahreyn’de sirenler çaldı, halka güvenli alanlara gitme çağrısı yapıldı Güney Kıbrıs'ta kabine değişikliği senaryosu gündemde Tuğcu “Bu ülkede liyakatsizlik, yolsuzluk sınırları artık aşıldı” AB Bilgi Merkezi, "İş Gücü Piyasasında Fırsat Eşitliği Paneli" düzenledi ABD'deki seçimde yazılım hatası: ABD vatandaşı olmayan yüzlerce kişi oy kullandı
Dolar
Euro
Sterlin

Kıbrıs, Guterres’i bekliyor…

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Kıbrıs, Guterres’i bekliyor…

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM üst düzey yetkililerden oluşacak bir heyetle pazartesi günü adaya geliyor.

Guterres, 27-29 Temmuz tarihlerini kapsayan üç günlük Kıbrıs ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ile ayrı ayrı görüşecek; çarşamba günü liderleri ara bölgede bir araya getirecek.

Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) Antropoloji Laboratuvarı’nı ziyaret edecek Guterres, sivil toplum örgütleriyle de görüşecek.

Guterres’in temaslarında, güven artırıcı önlemlerde ilerleme sağlanması, olası yeni bir müzakere sürecinin yöntemi konusunda ortak zemin aranması ve genişletilmiş 5+1 formatında yeni bir toplantının önünün açılıp açılamayacağının değerlendirilmesi bekleniyor.

Guterres’in ziyareti, görevdeki bir BM Genel Sekreteri’nin yaklaşık 16 yıl aradan sonra Kıbrıs’a gerçekleştireceği ilk ziyaret olma özelliğini de taşıyor. Bir önceki ziyaret, dönemin BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından 2010 yılında gerçekleştirilmişti.

- Temaslar liderlerle baş başa görüşmelerle başlayacak

BM tarafından iletilen programa göre Guterres’in temasları salı günü başlayacak. Genel Sekreter’in, saat 10.00’da Hristodulidis, saat 11.45’te ise Erhürman ile makamlarında ayrı ayrı görüşmesi öngörülüyor.

Ardından, Guterres saat 12.30’da Lefkoşa ara bölgede Ledra Palace Oteli dışındaki anıtta düzenlenecek çelenk koyma törenine katılacak.

Guterres, aynı gün, saat 14.30’da Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) Antropoloji Laboratuvarı’nı ziyaret edecek, saat 17.00’de ise BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’nde sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek.

-Üçlü görüşme çarşamba günü

Guterres, çarşamba günü Erhürman ile Hristodulidis’i ara bölgede bulunan İyi Niyet Misyonu Ofisi’nde bir araya getirecek. Saat 10.00’da başlayacağı bildirilen üçlü görüşmenin ardından Guterres’in basın toplantısı düzenlemesi planlanıyor.

Guterres’e ziyaretinde BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Barış Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix ve Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin'in eşlik etmesi planlıyor.

Türkiye ve GKRY’deki bazı basın organlarına göre, Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Holguin’in bugün Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la bir görüşme yapması da bekleniyor. Holguin, geçen günlerde de Brüksel’de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa Komisyonu'nun  Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak atadığı i Raffaele Fitto ile bir araya gelmişti.

-Güven artırıcı önlemler ve müzakere yöntemi gündemde

Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, dün bir TV programında yaptığı açıklamada, Guterres'in Kıbrıs ziyaretinin önemli olduğuna dikkat çekti; ancak bunun “ne bir veda ziyareti ne de kapsamlı çözüm sürecinin başladığı anlamına geldiğini” söyledi.

Önceliğin güven yaratıcı önlemler ve müzakere metodolojisinin oluşturulması olduğunu vurgulayan Erhürman, "Müzakere olsun diye müzakere yapmam, 5+1 olsun diye 5+1'e gitmem." ifadelerini kullandı.

-Hristodulidis’in temasları

GKRY basınında yer alan haberlere göre, Kıbrıslı Rum lider Hristodulidis ise hafta içerisinde yaptığı bir açıklamada, ziyaretten beklentisini, genişletilmiş bir konferansın toplanması ve kapsamlı müzakerelerin yeniden başlamasının önünün açılması olarak ifade etmiş, Guterres’in temaslarından olumlu açıklamalar çıkmasını umduğunu söylemişti.

Hristodulidis’in bugün ziyareti değerlendirmek üzere Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi’ni toplayacağı, yarın ise Yunanistan’da temaslar gerçekleştireceği belirtiliyor.

- Dujarric: “Ziyarette barış sürecini ve istikrarı ilerletme çabaları ele alınacak”

BM Sözcüsü Stephane Dujarric de ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, ziyareti BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs meselesine olan güçlü bağlılığını göstermek amacıyla yapacağını ve ziyarette barış sürecini ilerletmeye ve adadaki istikrarı desteklemeye yönelik çabaların ele alınacağını kaydetmişti.

Benzer haberler

Featured
Avustralya'dan zayıflama ilaçlarının göz hastalığına yol açabileceği uyarısı 2026-07-24 14:31:03 Asya turunçgil yaprak bitine karşı iki toplumlu mücadelede başarı 2026-07-24 14:20:11 Berova "Engelli bireylerin ve ailelerinin yaşamını kolaylaştıracak uygulamalara büyük önem veriyoruz" 2026-07-24 14:16:24 Hafta sonu Lefkoşa'da bazı sokaklarda asfaltlama çalışması yapılacak 2026-07-24 14:13:00 Güney Kıbrıs’ta elektrik sistemindeki talepte tarihi rekor kırıldı 2026-07-24 14:07:15 İngiltere’den İran’ın “üsler” tehdidine yanıt “Kendimizi savunmaya hazırız” 2026-07-24 14:01:56 Öztürkler "Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlüğü, Türk askerinin varlığı tartışma konusu olamaz" 2026-07-24 13:58:00 Lefkoşa'da bazı sokaklar 4 saat trafiğe kapalı olacak! 2026-07-24 13:54:10 Tatil evleri için dijital dönem başladı 2026-07-24 13:41:33