Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Trump'tan "İranlılar helikopterimizi düşürdü, karşılık vereceğiz" mesajı ABD'de Texas'ın ardından New Mexico'da da hayvanda et yiyen parazit görüldü Döviz piyasalarında günün son rakamları (9 Haziran 2026) DSÖ'den Ebola uyarısı "Virüsü kontrol edemiyoruz" Fitch Ratings, küresel ekonomi sektör görünümünü "kötüleşiyor" diye revize etti “4. Zirvede Birkan Uzun Resim Yarışması” ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı Borsa günü yüzde 0,86 değer kaybederek tamamladı Lapta’da bazı bölgelere cuma günü elektrik verilemeyecek EHHD "Hastanedeki ölümle ilgili Resmi bir açıklama yapılmamış olması endişeleri artırıyor” Çavuş'tan Altuğra'ya "Dün olmayanın bugün eleştirme hakkı yoktur" Küresel piyasalar toparlanma eğiliminde Çavuş, 10 yangın müdahale aracı alınması için ihale tamamlandı TÜBA 8. Geleneksel Yaz Okulu’na KKTC’den doktora öğrencileri başvurabilecek Bazı bölgeler perşembe günü 3 saat elektriksiz kalacak Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliği bölgesel istikrarı tehlikeye atıyor” TDP "Hastane'deki ölüm olayı tüm yönleriyle aydınlatılmalı" ARUCAD ve Atölye Arkın yaratıcı yazarlık atölyesi düzenliyor Perol fiyatları saldırıların durmasıyla geriledi Larnaka’daki bir apartman dairesinde çürümüş kadın cesedi bulundu KTÖS “KGS-2 skandalı Eğitim Bakanı eliyle hasır altı mı ediliyor?" Trump'tan "İranlılar helikopterimizi düşürdü, karşılık vereceğiz" mesajı ABD'de Texas'ın ardından New Mexico'da da hayvanda et yiyen parazit görüldü Döviz piyasalarında günün son rakamları (9 Haziran 2026) DSÖ'den Ebola uyarısı "Virüsü kontrol edemiyoruz" Fitch Ratings, küresel ekonomi sektör görünümünü "kötüleşiyor" diye revize etti “4. Zirvede Birkan Uzun Resim Yarışması” ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı Borsa günü yüzde 0,86 değer kaybederek tamamladı Lapta’da bazı bölgelere cuma günü elektrik verilemeyecek EHHD "Hastanedeki ölümle ilgili Resmi bir açıklama yapılmamış olması endişeleri artırıyor” Çavuş'tan Altuğra'ya "Dün olmayanın bugün eleştirme hakkı yoktur" Küresel piyasalar toparlanma eğiliminde Çavuş, 10 yangın müdahale aracı alınması için ihale tamamlandı TÜBA 8. Geleneksel Yaz Okulu’na KKTC’den doktora öğrencileri başvurabilecek Bazı bölgeler perşembe günü 3 saat elektriksiz kalacak Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliği bölgesel istikrarı tehlikeye atıyor” TDP "Hastane'deki ölüm olayı tüm yönleriyle aydınlatılmalı" ARUCAD ve Atölye Arkın yaratıcı yazarlık atölyesi düzenliyor Perol fiyatları saldırıların durmasıyla geriledi Larnaka’daki bir apartman dairesinde çürümüş kadın cesedi bulundu KTÖS “KGS-2 skandalı Eğitim Bakanı eliyle hasır altı mı ediliyor?"
Dolar
Euro
Sterlin

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde yeni cinsiyet esaslı şiddet yasa tasarısı!

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Kıbrıs Cumhuriyeti'nde yeni cinsiyet esaslı şiddet yasa tasarısı!

Kıbrıs Cumhuriyeti Adalet ve Kamu Düzen Bakanı Ionas Nicolaou, kadınlara yönelik şiddetle yeni yasa tasarısının cezaları artıracağını ve ağırlaştıracağını, ilk kez Kıbrıs Cumhuriyeti'nde bu kadar kapsamlı bir cinsiyet esaslı şiddetle mücadeleye yönelik değişiklik yapıldığını belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti Cinsiyet Eşitliği Komiseri Iosifina Antoniou ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Nicolaou, tecavüz için cezanın ömür boyu, tecavüz girişiminin 10 yıldan 15 yıla çıkarıldığını, kadınlara sarkıntılığa şimdi iki yıldan başladığını ve şimdi on yıllık hapis cezasının söz konusu olduğunu, 13 yaş altı bir kadına sarkıntılığın cezasının ömür boyu olduğunu, saldırı girişiminin de 3 yıldan 15 yıla çıkarıldığını söyledi. Nicolaou, akıl sağlığı yerinde olmayan ve/veya zihinsel engelli bir kadına cezanın 2 yıldan 20 yıla hapislik olarak artırıldığını, bir kadını yasadışı alıkoymanın cezasının da 5 yıldan 10 yıla çıkarıldığını, sarkıntılığın 2 yıldan 5 yıla, sarkıntılık girişiminin 7 yıldan 12 yıla, ağır yaralama ve benzeri durumlarda verilen cezanın 3 yıldan 7 yıla, ortak saldırılara cezanın 1 yıldan 3 yıl hapis cezasına çıkarıldığını, mali cezaların da bin Euro'dan beş bin Euro'ya veya ikisi birden uygulandığını anlattı. Bakan Nicolaou, yeni yasa tasarısının, kadınlarda şiddete yönelik var olan yasada reform, modernleşme sağladığını ve genişletildiğini, yeni yasa tasarısında kadınların korunmasının artırılması, şiddete maruz kalan ve kaçma girişiminde bulunan genç kadınlarla ilgili hükümlerinin yer aldığını, yeni yasa tasarıyla İsanbul Anlaşması’nda yer alan şiddetin her türünü engelleyici tam tedbirlerin yer aldığını kaydetti. Nicolaou, hükümetin sarkıntılık/taciz  gibi cezai durumlarla ilgili bir yasa tasarısı hazırladığını da duyurdu. Kıbrıs Cumhuriyeti Cinsiyet Eşitliği Komiseri Iosifina Antoniou da basın toplantısında yaptığı konuşmada, kadınlara yönelik şiddettin, özellikle aile içi şiddetin sürekli artmakta olan sosyal bir fenomen olduğunu, kültürel, coğrafik, ekonomik sınır tanımadığını vurguladı. Antoniou, yeni yasa tasarısıyla ilk kez şiddetin cinsiyet esaslı olduğunun tanımının yapıldığını, cezalarda artış sağladığını, böylelikle yasal çerçevenin güçlendiğini ifade etti. Iosifina Antoniou, “Kadınlara yönelik şiddet, özellikle aile içi şiddet artan bir sosyal fenomendir. Hiçbir kültürel, ekonomik veya coğrafik sınır tanımamaktadır, erkeğin kadın üzerindeki gücü esasına dayanan sosyal klişelerden ve önyargılardan kaynaklanmaktadır” dedi. Antoniou, kadınların her gün acı çektiğini, aşağılandığını ve onlar için bu durumdan kaçmanın ancak destek görmeleri ve kendilerine doğru davranılmasıyla mümkün olabileceğini, bu kadınların tekrar ayaklarının üzerinde durabilmeleri ve yaşamlarına devam edebilmeleri için gerekli koşulları yaratmanın herkesin görevi olduğunu belirtti. Kıbrıs Cumhuriyeti Cinsiyet Eşitliği Komiseri, toplumun tekrar adil olmayan yargılamalar görmemesini de diledi. (CNA - Kıbrıs Haber Ajansı)

Benzer haberler

Featured
Trump'tan "İranlılar helikopterimizi düşürdü, karşılık vereceğiz" mesajı 2026-06-09 21:51:00 ABD'de Texas'ın ardından New Mexico'da da hayvanda et yiyen parazit görüldü 2026-06-09 21:46:00 Döviz piyasalarında günün son rakamları (9 Haziran 2026) 2026-06-09 21:37:00 DSÖ'den Ebola uyarısı "Virüsü kontrol edemiyoruz" 2026-06-09 21:26:00 Fitch Ratings, küresel ekonomi sektör görünümünü "kötüleşiyor" diye revize etti 2026-06-09 21:21:00 “4. Zirvede Birkan Uzun Resim Yarışması” ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı 2026-06-09 21:14:00 Borsa günü yüzde 0,86 değer kaybederek tamamladı 2026-06-09 21:10:00 Lapta’da bazı bölgelere cuma günü elektrik verilemeyecek 2026-06-09 21:06:00 EHHD "Hastanedeki ölümle ilgili Resmi bir açıklama yapılmamış olması endişeleri artırıyor” 2026-06-09 20:08:00