Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
"Yapay zekayı durdurma" çağrılarına yenileri ekleniyor Yunanistan'da art arda depremler Ada, İzmir'de rekorunu geliştirdi ve Dünya barajına biraz daha yaklaştı Hristoulidis "Holguin görüşmesinden sonuç bekliyorum" Karaoğulları "Artık istifa edin" Dördüncü Geleneksel Polis Halk Koşusu yapıldı ESPA,  yasa önerisinin geri çekilmesini talep etti Amcaoğlu "Türkiye ile et ve tırnak misali çalışmalarımıza devam edeceğiz” Trafik denetimleri: Bir günde 47 araç trafikten men edildi, beş sürücü de tutuklandı Alaniçi, Girne, Hamitköy, Gaziveren ve Ziyamet'te yangın! Bariyerlere çarpan araç takla attı! Muammer Moran hayatını kaybetti! Kiprianu “Matematiksel kesinlikle nihai taksime sürükleniyoruz” Küresel piyasalar önümüzdeki hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verisi ve ECB'nin faiz kararına odaklandı Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde üç yasa tasarısı var Çavuş “Koordineli ve zamanında müdahaleyle Taşkent'teki yangın hızlıca kontrol altına alındı” Güney Kıbrıs ile Fransa arasındaki SOFA anlaşması yarın imzalanıyor Hürmüz Boğazı'nda savaşın 100 gününün bilançosu belli oldu Basat “Yangın hayvanların bulunduğu alana 3 metre kala kontrol altına alındı” Alithia “Hristodulidis fırsat önündeyken fırsat penceresi umuyor” "Yapay zekayı durdurma" çağrılarına yenileri ekleniyor Yunanistan'da art arda depremler Ada, İzmir'de rekorunu geliştirdi ve Dünya barajına biraz daha yaklaştı Hristoulidis "Holguin görüşmesinden sonuç bekliyorum" Karaoğulları "Artık istifa edin" Dördüncü Geleneksel Polis Halk Koşusu yapıldı ESPA,  yasa önerisinin geri çekilmesini talep etti Amcaoğlu "Türkiye ile et ve tırnak misali çalışmalarımıza devam edeceğiz” Trafik denetimleri: Bir günde 47 araç trafikten men edildi, beş sürücü de tutuklandı Alaniçi, Girne, Hamitköy, Gaziveren ve Ziyamet'te yangın! Bariyerlere çarpan araç takla attı! Muammer Moran hayatını kaybetti! Kiprianu “Matematiksel kesinlikle nihai taksime sürükleniyoruz” Küresel piyasalar önümüzdeki hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verisi ve ECB'nin faiz kararına odaklandı Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde üç yasa tasarısı var Çavuş “Koordineli ve zamanında müdahaleyle Taşkent'teki yangın hızlıca kontrol altına alındı” Güney Kıbrıs ile Fransa arasındaki SOFA anlaşması yarın imzalanıyor Hürmüz Boğazı'nda savaşın 100 gününün bilançosu belli oldu Basat “Yangın hayvanların bulunduğu alana 3 metre kala kontrol altına alındı” Alithia “Hristodulidis fırsat önündeyken fırsat penceresi umuyor”
Dolar
Euro
Sterlin

Kıbrıs Araştırma Akademisi'nden çarpıcı anket sonuçları

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Kıbrıs Araştırma Akademisi'nden çarpıcı anket sonuçları

KIBRIS Araştırma Akademisi 15-20 Aralık tarihinde 7 Ocak seçimleri öncesinde siyasi eğilimlerin belirlenmesi amacıyla anket yaptı

KIBRIS Araştırma Akademisi 15-20 Aralık tarihinde 7 Ocak seçimleri öncesinde siyasi eğilimlerin belirlenmesi amacıyla anket yaptı. Yüzde 95 güven olasılığı ve yüzde 3 hata payı ile hesaplanarak yapılan ankette 497 kişi ile yüz yüze görüşüldü. Buna göre en geniş kesim yüzde 23,1 ile oy kullanmayacaklarını beyan edenlerden oluşuyor.  Geleneksel büyük partiler, oy oranlarını güncel siyasi gelişmelere göre yüzde 20,5 UBP ve yüzde 17,4 CTP olarak bölüşüyorlar. Yerleşik geleneklerin devamı olan ve yaygın bir ittifak ile seçime giren TKP Yeni Güçlerin ilk 3 parti arasında olması UBP, CTP ve DP’nin de oy yitirmelerinin göstergesi olarak kabul ediliyor.  Oy kullanmayanların ve karma oyların da hesaba katılmalarıyla UBP’nin oyu yüzde 31.5’e yükseliyor. CTP yüzde 25.8, TKP-YG yüzde 13, DP yüzde 11.8, HP yüzde 6.7, YDP yüzde 6.7, TDP yüzde 4.5 oy alıyor.  İşte çarpıcı sonuçlar…                          İki Bölgeli Federasyon en çok görülen tercihtir. Türkiye’ye bağlanma tercihi de ciddi bir oran olan %18,7’dir. Çözümsüzlük %57,4 ve çözüm isteyenler ise %42,6’dır.                          En dikkat çekici oran %23,1 ile oy kullanmayacaklarını beyan edenlerdir. Geleneksel büyük partiler oy oranlarını güncel siyasi gelişmelere göre %20,5 UBP ve %17,4 CTP olarak bölüşüyorlar. Yerleşik geleneklerin devamı olan ve yaygın bir ittifak ile seçime giren TKP Yeni Güçlerin ilk 3 parti arasında olması UBP, CTP ve DP’nin de oy yitirmelerinin göstergesidir. İlk kez seçime girecek olan 3 partide barajı aşıp meclise temsilci gönderecekleri göstergesi son yıllarda iktidarların seçmeni tatmin etmekten uzak kaldıklarının anlamıdır. Her ne kadar da yeni partilerin ikisi geçmiş seçimlerde benzeri isimle mecliste yerlerini almaya başarmışsalar da Halkın Partisi meclise ilk kez girecek bir parti olacaktır.                          Kadınlar sağ partilerden daha çok sol partilerde yoğunlukla bulunmaktadır.                        Partilerin 18-29 yaş genç seçmenlerinin oranları.                  Partiler içinde Türkiye kökenli seçmenler olması yanında bu oran en çok YDP’de yer almaktadır. Diğer partiler ada nüfusumuzun oranlaması ile doğru ilişkide görülürken TDP’de Türkiye kökenli seçmen sayısı bu ortalamanın altındadır. 

Benzer haberler

Featured
"Yapay zekayı durdurma" çağrılarına yenileri ekleniyor 2026-06-07 20:46:00 Yunanistan'da art arda depremler 2026-06-07 20:39:00 Ada, İzmir'de rekorunu geliştirdi ve Dünya barajına biraz daha yaklaştı 2026-06-07 20:33:00 Hristoulidis "Holguin görüşmesinden sonuç bekliyorum" 2026-06-07 20:10:00 Karaoğulları "Artık istifa edin" 2026-06-07 19:46:00 Dördüncü Geleneksel Polis Halk Koşusu yapıldı 2026-06-07 19:40:00 ESPA,  yasa önerisinin geri çekilmesini talep etti 2026-06-07 19:33:00 Amcaoğlu "Türkiye ile et ve tırnak misali çalışmalarımıza devam edeceğiz” 2026-06-07 18:17:00 Trafik denetimleri: Bir günde 47 araç trafikten men edildi, beş sürücü de tutuklandı 2026-06-07 18:11:00