Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Neil Young Trump'a dava açtı Döviz piyasalarında günün son rakamları (27 Ekim 2026) Melania Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki bölgesel ateşkesin başladığını duyurdu Dünya alarm veriyor: Sera gazları benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı UNSEEN: The Athletes of Northern Cyprus belgeselinin fragmanı yayımlandı Borsa günü yatay seyirle tamamladı Güler “Kıbrıs Türk halkının güvenliği ülkemiz açısından vazgeçilmez öneme sahiptir” UBP 50 milletvekili adayını açıkladı Çeler “Siyasete güven hesap verebilirliğin hayata geçirilmesiyle mümkün olacak” Yeşil Hat üzerinden ticaret fırsatları ve işletmelere sağlanan destekler ele alındı DAÜ Rektörü Kılıç “Üniversitede hiçbir karar, siyasi talimatla alınmadı” Petrol ve gıda fiyatlarında küresel arz şokları enflasyonu yukarı yönlü baskılıyor Themistokleus “Kabul edelim; bizim taraf bitmek bilmeyen müzakere istiyor, GYÖ ve çözüm istemiyor…” UBP “Aday belirleme seçim ve sonuçları yasa, tüzük ve yönetmeliğe uygundur” CTP spor vizyonunu paylaştı Hristodulidis, Erhürman’la görüşmesini “çok iyi ve yapıcı” olarak nitelendirdi Nöbetçi eczaneler (27 Ekim 2026) Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta eski sendika yöneticileri ile buluştu Yunanistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle dokuz bölgede"Kırmızı alarm" ilan edildi Kamacıoğlu “Özel Sanayi Bölgesi oluşturma çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyoruz” Neil Young Trump'a dava açtı Döviz piyasalarında günün son rakamları (27 Ekim 2026) Melania Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki bölgesel ateşkesin başladığını duyurdu Dünya alarm veriyor: Sera gazları benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı UNSEEN: The Athletes of Northern Cyprus belgeselinin fragmanı yayımlandı Borsa günü yatay seyirle tamamladı Güler “Kıbrıs Türk halkının güvenliği ülkemiz açısından vazgeçilmez öneme sahiptir” UBP 50 milletvekili adayını açıkladı Çeler “Siyasete güven hesap verebilirliğin hayata geçirilmesiyle mümkün olacak” Yeşil Hat üzerinden ticaret fırsatları ve işletmelere sağlanan destekler ele alındı DAÜ Rektörü Kılıç “Üniversitede hiçbir karar, siyasi talimatla alınmadı” Petrol ve gıda fiyatlarında küresel arz şokları enflasyonu yukarı yönlü baskılıyor Themistokleus “Kabul edelim; bizim taraf bitmek bilmeyen müzakere istiyor, GYÖ ve çözüm istemiyor…” UBP “Aday belirleme seçim ve sonuçları yasa, tüzük ve yönetmeliğe uygundur” CTP spor vizyonunu paylaştı Hristodulidis, Erhürman’la görüşmesini “çok iyi ve yapıcı” olarak nitelendirdi Nöbetçi eczaneler (27 Ekim 2026) Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta eski sendika yöneticileri ile buluştu Yunanistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle dokuz bölgede"Kırmızı alarm" ilan edildi Kamacıoğlu “Özel Sanayi Bölgesi oluşturma çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyoruz”
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

KHYD "749 kişiden 109'unun prostat taraması pozitif"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
KHYD "749 kişiden 109'unun prostat taraması pozitif"
Reklam

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, prostat kanseri için Lefkoşa, Gazimağusa, İskele, Güzelyurt, Girne ve Lapta’daki taramalara katılan 749 erkekten 109’unun test sonucunun pozitif çıktığını, bu kişilerin bilgilendirilerek ileri tetkik için hekime yönlendirildiğini açıkladı; erken teşhisin hayat kurtardığını hatırlattı.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Ayşe Kanlıada, bugün düzenlediği basın toplantısında “Prostat Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi (YDÜ) ile Laboratuvarlar Birliği iş birliğinde düzenledikleri, dün tamamlanan prostat kanseri tarama programının sonuçlarını paylaştı.

Taramaya katılan 749 kişiden kan alınarak Prostat Spesifik Antijen (PSA) testi yapıldığını belirten Kanlıada, Cumhurbaşkanlığı’nda başlattıkları taramayı Cumhuriyet Meclisi, Lefkoşa Mahkemeler önü, Polis Genel Müdürlüğü, Lefkoşa, Gazimağusa, Güzelyurt, Girne açık pazarlar ile Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi’ne ait Lapta Kültür Merkezi’nde yürüttüklerini söyledi.

Kanlıada, kan alınan 749 kişiden 109’unun test sonucunun yüksek çıktığını, bu kişilerin bilgilendirilerek ileri tetkik için hekime yönlendirildiğini ifade ederek, “Sonuçlar geçtiğimiz yıllara oranla yüksek ama PSA testi her yüksek çıkan prostat kanseri değil. Tanı, ileri tetkiklerle konulur.” dedi.

Tarama programına katılanlara da katkı koyanlara da teşekkür eden Ayşe Kanlıada, “Ne yaptığımıza bakıp arkasını dönüp gidenler de oldu, buna üzüldük. Kanser önlenebilir bir hastalık. Erken tanı düzenli kontrolle mümkün. Bunu yapmak o kadar da zor olmamalı.” diye konuştu.

Taramanın sadece derneğin düzenlediği programlarla sınırlı olmadığını, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Erken Tanı Merkezi olduğunu anımsatan Ayşe Kanlıada, “Kanseri erken ve ileri aşamada saptamamın farkı büyük. Yaşayanlar olarak biz bunu çok iyi biliyoruz. Erken tanı hayat kurtarır, bunu hiç unutmayalım ve kendimize iyi bakalım.” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın kanser taramalarını zorunlu hale getirmesi gerektiğini de belirten Kanlıada, erken teşhisle tanı alan hastaların sağlığında yıkıcı etkiler görülmeyeceği gibi tedavinin devletin bütçesine yük getirmeyeceğini kaydetti.

Kanlıada, Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin çalışmaları hakkında da bilgi vererek, “Dünyayı etkileyen kanserle savaş durumundayız. Erken teşhisin önemini vurgulamak, insanları bilinçlendirmek, kanser tanısı alanlara yardım etmek, yol göstermek için buradayız. Para ve bağış değil, vatandaşların taramalarını düzenli yaptırmasını istiyoruz.” dedi.

Vatandaşlara derneğe gösterdiği duyarlılık için de teşekkür eden Kanlıada, Ramazan ayı nedeniyle önemli bağışlar aldıklarını ifade etti.

Derneğe gelen maddi katkıları bu ve bunun gibi tarama programlarında da kullandıkları dile getiren Kanlıada, Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin giderlerinin sanılanın da üzerinde olduğunu söyledi.

Kanlıada, “Kira giderimiz çok. Kiralardan kurtulma şansımız olursa üyelerimize daha konforlu hizmeti tek çatı altında verebilmeyi istiyoruz.” dedi.

1-7 Nisan’ın Kanser Haftası olduğunu da anımsatan Kanlıada, Ramazan Bayramı’na denk gelen günlerde etkinlik olmayacağını, 10 Nisan’da okullarda ve sokakta kanserle ilgili farkındalık yaratacak rozetler dağıtacaklarını söyledi.

Benzer haberler

Featured
Neil Young Trump'a dava açtı 27 Eki 2026 21:56 Döviz piyasalarında günün son rakamları (27 Ekim 2026) 27 Eki 2026 21:44 Melania Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki bölgesel ateşkesin başladığını duyurdu 27 Eki 2026 21:20 Dünya alarm veriyor: Sera gazları benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı 27 Eki 2026 20:59 UNSEEN: The Athletes of Northern Cyprus belgeselinin fragmanı yayımlandı 27 Eki 2026 20:03 Borsa günü yatay seyirle tamamladı 27 Eki 2026 19:59 Güler “Kıbrıs Türk halkının güvenliği ülkemiz açısından vazgeçilmez öneme sahiptir” 27 Eki 2026 19:54 UBP 50 milletvekili adayını açıkladı 27 Eki 2026 19:31 Çeler “Siyasete güven hesap verebilirliğin hayata geçirilmesiyle mümkün olacak” 27 Eki 2026 19:23