Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Atan “Bu kaçıncı kadın cinayeti, bu kaçıncı şiddet vakası” Gazimağusa Belediyesi, Batı Nil virüsüne karşı mücadeleyi yoğunlaştırdı İsveç, ülkeyi terk eden göçmenlere 36 bin dolar ödeyecek OpenAI, yapay zeka modelinin 90 yıllık matematik problemini 88 saatte çözdüğünü açıkladı Altında piyasalar karıştı İngiltere’deki hava kontrol sisteminin çökmesi sonucu uçuşların aksaması devam ediyor Döviz kurlarında son durum (9 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (9 Eylül 2026) ABD ile İran arasında 'yasak bölge' gerilimi Polonya'da robotlar yapay zekaya karşı protesto düzenledi: İş yerlerini koruyun Instagram'da yeni dolandırıcılık yöntemi: Sahte telif şikayetleri Kraliyetten Harry ve Meghan'a resmi sınır: Sade vatandaş muamelesi görecekler Döviz piyasalarında günün son rakamları (8 Eylül 2026) Fransa'da Renoir Müzesi'nde soygun: Tahmini değeri 9 milyon euro olan tablolar çalındı Yılın futbolcusuna verilen "Altın Top" ödülü için adaylar açıklandı İngiltere'de uçuşlar aksadı Üstel Ankara temasları çerçevesinde Fidan ile bir araya geldi Başbakan Üstel TC Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bayraktaroğlu ile görüştü Borsa günü yüzde 1,79 değer kazanarak tamamladı Boğulma tehlikesi geçiren şahıs hastaneye sevk edildiği sırada yaşamını yitirdi! Atan “Bu kaçıncı kadın cinayeti, bu kaçıncı şiddet vakası” Gazimağusa Belediyesi, Batı Nil virüsüne karşı mücadeleyi yoğunlaştırdı İsveç, ülkeyi terk eden göçmenlere 36 bin dolar ödeyecek OpenAI, yapay zeka modelinin 90 yıllık matematik problemini 88 saatte çözdüğünü açıkladı Altında piyasalar karıştı İngiltere’deki hava kontrol sisteminin çökmesi sonucu uçuşların aksaması devam ediyor Döviz kurlarında son durum (9 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (9 Eylül 2026) ABD ile İran arasında 'yasak bölge' gerilimi Polonya'da robotlar yapay zekaya karşı protesto düzenledi: İş yerlerini koruyun Instagram'da yeni dolandırıcılık yöntemi: Sahte telif şikayetleri Kraliyetten Harry ve Meghan'a resmi sınır: Sade vatandaş muamelesi görecekler Döviz piyasalarında günün son rakamları (8 Eylül 2026) Fransa'da Renoir Müzesi'nde soygun: Tahmini değeri 9 milyon euro olan tablolar çalındı Yılın futbolcusuna verilen "Altın Top" ödülü için adaylar açıklandı İngiltere'de uçuşlar aksadı Üstel Ankara temasları çerçevesinde Fidan ile bir araya geldi Başbakan Üstel TC Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bayraktaroğlu ile görüştü Borsa günü yüzde 1,79 değer kazanarak tamamladı Boğulma tehlikesi geçiren şahıs hastaneye sevk edildiği sırada yaşamını yitirdi!
Dolar
Euro
Sterlin

Kendine özgü takvim ve saat sistemi kullanan Etiyopya 2014'e girecek

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Kendine özgü takvim ve saat sistemi kullanan Etiyopya 2014'e girecek
Reklam

Doğu Afrika ülkesi Etiyopya, bugün  2014 yılına girmeye hazırlanıyor.

Kendine özgü takvim ve saat sistemi kullanan Etiyopya'da çarşı ve pazarlara akın eden halk yılbaşı hazırlıklarını tamamlandı.

Başbakan Abiy Ahmed, yeni yıl öncesi kutlama mesajı yayımladı ve başkent Addis Ababa'daki yaşlı ve engellilere yılbaşı hediyesi dağıttı.

Ülkede "Enkutataş" olarak anılan yılın ilk günü, yağış mevsiminin sona ermesi ve hasat döneminin başı olarak da kabul ediliyor.

Güneş esaslı bir takvim olan Etiyopya takvimi, Etiyopya ve Eritre Hristiyanları için dini bir takvim olmasının yanı sıra Etiyopya devleti tarafından tüm resmi işlerde kullanılıyor.

Miladi takvimdeki tarih ilerleyişini yaklaşık 7 yıl 8 ay geriden takip eden Etiyopya takvimi, Mısır'daki Kıpti Hristiyanların kullandığı takvimle benzerlik gösteriyor.

Etiyopya takviminde de tıpkı Kıpti takvimi gibi 30 günden oluşan 12 ay ile 5 veya 6 artık günü içeren 13'üncü ay bulunuyor.

Kendine özgü takvimin yanı sıra farklı saat sistemi de kullanan Etiyopya halkı için gün saat 00.00'de değil saat 06.00'da başlıyor.

Gün, 12 saatlik iki farklı bölümden oluşuyor. 12 saatlik ilk saat dilimi saat 06.00'da, ikinci dilim ise saat 18.00'de başlıyor.

(AA)

Benzer haberler

Dünya
İsveç, ülkeyi terk eden göçmenlere 36 bin dolar ödeyecek 9 Eyl 2026 09:34 İngiltere’deki hava kontrol sisteminin çökmesi sonucu uçuşların aksaması devam ediyor 9 Eyl 2026 08:49 ABD ile İran arasında 'yasak bölge' gerilimi 8 Eyl 2026 22:02 Polonya'da robotlar yapay zekaya karşı protesto düzenledi: İş yerlerini koruyun 8 Eyl 2026 21:55 Kraliyetten Harry ve Meghan'a resmi sınır: Sade vatandaş muamelesi görecekler 8 Eyl 2026 21:40 Fransa'da Renoir Müzesi'nde soygun: Tahmini değeri 9 milyon euro olan tablolar çalındı 8 Eyl 2026 21:18 İngiltere'de uçuşlar aksadı 8 Eyl 2026 21:11 Amazon kargo uçağının ölümcül kazasındaki uçuş kayıt cihazları kurtarıldı 8 Eyl 2026 09:53 İngiltere ile İsrail arasında gerilim yükseliyor 8 Eyl 2026 08:32