Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından ilk Halk Meclisi oturumu yapıldı Trump "Hürmüz Boğazı açık, dün gece onları fena vurduk" Meta gizlilik tepkilerinin ardından yeni yapay zekayı çekti ABD Senatörü Lindsey Graham 71 yaşında hayatını kaybetti Çocuklara sosyal medya yasağı 20'den fazla ülkeye yayıldı Kırmızı kart olayı sonrası tartışmaları alevlendirecek karar CENTCOM "Hürmüz Boğazı tüm gemilerin geçişine açıktır" İran'da sanayiye yönelik elektrik kesintisi haftada 2 güne çıkarıldı KHK Başkanı Köseoğlu "Bugün gerçekleşen yazılı sınavlar sorunsuz geçti" 2. İncirli Mağara Kültür ve Sanat Festivali sona erdi İş Kadınları Derneği heyeti Lefkara Evi’ni ziyaret etti İran Meclis Başkanı Kalibaf "Tek taraflı anlaşmalar dönemi sona erdi" DP, 34’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla onur gecesi düzenliyor Haluk Levent hakkında gözaltı kararı çıkartıldı Üstel’den Güney Kıbrıs'a doğal gaz mutabakatı çağrısı “İş birliğine hazırız” Hasipoğlu “KKTC- Pakistan dostluğu güçleniyor” YKP “Asgari ücret hemen açıklanmalı” KAYAD’dan cinsel şiddet mağdurlarına yönelik kampanya “Sana İnanıyorum” İran, Hürmüz Boğazı'ndan geçen Kıbrıs bayraklı ticari bir gemiye ateş açtı Nöbetçi eczaneler (12 Temmuz 2026) Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından ilk Halk Meclisi oturumu yapıldı Trump "Hürmüz Boğazı açık, dün gece onları fena vurduk" Meta gizlilik tepkilerinin ardından yeni yapay zekayı çekti ABD Senatörü Lindsey Graham 71 yaşında hayatını kaybetti Çocuklara sosyal medya yasağı 20'den fazla ülkeye yayıldı Kırmızı kart olayı sonrası tartışmaları alevlendirecek karar CENTCOM "Hürmüz Boğazı tüm gemilerin geçişine açıktır" İran'da sanayiye yönelik elektrik kesintisi haftada 2 güne çıkarıldı KHK Başkanı Köseoğlu "Bugün gerçekleşen yazılı sınavlar sorunsuz geçti" 2. İncirli Mağara Kültür ve Sanat Festivali sona erdi İş Kadınları Derneği heyeti Lefkara Evi’ni ziyaret etti İran Meclis Başkanı Kalibaf "Tek taraflı anlaşmalar dönemi sona erdi" DP, 34’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla onur gecesi düzenliyor Haluk Levent hakkında gözaltı kararı çıkartıldı Üstel’den Güney Kıbrıs'a doğal gaz mutabakatı çağrısı “İş birliğine hazırız” Hasipoğlu “KKTC- Pakistan dostluğu güçleniyor” YKP “Asgari ücret hemen açıklanmalı” KAYAD’dan cinsel şiddet mağdurlarına yönelik kampanya “Sana İnanıyorum” İran, Hürmüz Boğazı'ndan geçen Kıbrıs bayraklı ticari bir gemiye ateş açtı Nöbetçi eczaneler (12 Temmuz 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

Karpaz Dostları Derneği yatırım çalışmalarıyla ilgili tespitlerini paylaştı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Karpaz Dostları Derneği yatırım çalışmalarıyla ilgili tespitlerini paylaştı

Karpaz Dostları Derneği, Yenierenköy eski liman bölgesinde devam eden yatırım çalışmalarına ilişkin bölgede incelemelerde bulunarak, tespitlerde bulundu.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı  Gülizar Eroğlu, yaptığı açıklamada, “Bbilimsel veriye ve yüreğe dayandırılmadan yapılan her iş sonucunda akrep gibi kendi kendimizi soktuğumuzun farkına varalım. Oluşumunda katkı yapmadığımız doğal ve kültürel değerlerin yok edilmesinde nasıl bu kadar açgözlü davranabiliyoruz diye oturup ciddi ciddi düşünelim” ifadelerini kullandı.

Eroğlu,  basında yer alan fotoğrafların aksine bölgede sadece iki mağara değil, Kıbrıs'ta sık rastlanmayan mağara örüntülerinin olduğunu, bu örüntü ve farklı dokudaki kayaç oluşumlarının korunması gerektiğini, ayrıca örüntülerin üzerinde aralarında önemli türlerin de olabileceği birçok kuş türünün bulunduğunu öne sürdü.

Habitat direktifi ile koruma altına alınmış önemli tuzcul bitkiler ve bunların yaşam alanları dahil, alanda önemli bitki türleri ve yaşam alanlarının mevcut olduğunu kaydeden Eroğlu, yapmış oldukları kısa süreli incelemede bile en az 5 tür nesli tehlike altında ve/veya endemik tür tespit ettiklerini söyledi.

Alana, Avrupa Peyzaj Sözleşmesi kapsamında koruma statüsü de kazandırılabileceğini vurgulayan Eroğlu, Kıbrıs kültürünün önemli bir değeri olan eski harup ambarının da alanda yer aldığını, değerlerin yok edilmemesi ve yatırımcı, devlet ve halkın karşı karşıya getirilmemesi için eko turizme yönelik yatırımların en ince ayrıntısına kadar planlanması ve denetlenmesi gerektiğini kaydetti.

Hassas yapılar olan kıyısal ekosistem ile denizel ekosistemin bütüncül bir şekilde ortaya konduğu alanın, kendine özgü mikro kliması hissedilir düzeyde olan nadide yerlerden biri olduğunu savunan Eroğlu, Akdeniz fokunun burayı tercih etmesinin nedeninin de bu olabileceğini söyledi.

Yapılacak her müdahalenin “40 kez ölçülüp, bir kez biçilmesi” ve bilimsel veriye dayandırılması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, söz konusu bilimsel verinin konu uzmanlarından edinilmesi, imzayı atan bilirkişinin bireysel olarak sorumlu tutulması, verilecek her izinde yerinde inceleme yapılması, öncesi-sonrası fotoğraflanması ve inşaat- tadilat süresince en az haftada 2 denetim yapılması gerektiğini de kaydetti.

TAK

Benzer haberler

Featured
Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından ilk Halk Meclisi oturumu yapıldı 2026-07-12 20:53:39 Trump "Hürmüz Boğazı açık, dün gece onları fena vurduk" 2026-07-12 20:48:06 Meta gizlilik tepkilerinin ardından yeni yapay zekayı çekti 2026-07-12 20:18:12 ABD Senatörü Lindsey Graham 71 yaşında hayatını kaybetti 2026-07-12 20:06:07 Çocuklara sosyal medya yasağı 20'den fazla ülkeye yayıldı 2026-07-12 20:00:47 Kırmızı kart olayı sonrası tartışmaları alevlendirecek karar 2026-07-12 19:52:50 CENTCOM "Hürmüz Boğazı tüm gemilerin geçişine açıktır" 2026-07-12 19:32:54 İran'da sanayiye yönelik elektrik kesintisi haftada 2 güne çıkarıldı 2026-07-12 19:28:32 KHK Başkanı Köseoğlu "Bugün gerçekleşen yazılı sınavlar sorunsuz geçti" 2026-07-12 19:24:00