Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Darbe girişiminden tutuklandı, oğlu devlet başkanı adayı oldu Fransa’da yıl başından bu yana yaklaşık 13 bin yangın çıktı CHP'nin Yargıtay'daki mutlak butlan dosyasıyla ilgili yeni gelişme Türkiye İspanya'ya söndürme uçağı gönderdi İncirli "Guterres’in ziyareti son bir deneme değil, çözüm sürecinin başlangıcı olmalıdır" ABD saldırıları, İran misillemeleri durdurdu Filenin Sultanları, Brezilya'yı devirdi Aşil Kalkanı'na Yunanistan'dan onay Cumhurbaşkanı Erhürman yarın Holguin ile görüşecek Minareliköy ve Gazimağusa'da yangın! Açık artırma usulüne geçiş Kıbrıs Türk mallarının idaresini değiştiriyor Ocak yanında bulunan karton ve tahta parçaları yangına neden oldu! Berlin'de araçla düzenlenen saldırının şüphelisi aranıyor Trafiğe bir can daha: Necibe Yılmaz hayatını kaybetti! İtalyan Büyükelçi Antonella Cavallari'ye göre “Kıbrıs sorunu için yıldızlar hizalandı” Yarın Lefkoşa’da bazı yollar trafiğe kapatılacak Trafik ekipleri göz açtırmadı: 2 bin 347 sürücü denetlendi, 38 araç trafikten men edildi! Cumhurbaşkanı Erhürman "Çalışmalarımızı, istişarelerimizi sonuçlandırdık, başlayacak sürece hazırız" Baf’ta dünyanın en eski bira fabrikasına ait yeni kalıntılar bulundu Pakistan, Çin'in teşvikiyle ABD ve İran arasında devreye girdi Darbe girişiminden tutuklandı, oğlu devlet başkanı adayı oldu Fransa’da yıl başından bu yana yaklaşık 13 bin yangın çıktı CHP'nin Yargıtay'daki mutlak butlan dosyasıyla ilgili yeni gelişme Türkiye İspanya'ya söndürme uçağı gönderdi İncirli "Guterres’in ziyareti son bir deneme değil, çözüm sürecinin başlangıcı olmalıdır" ABD saldırıları, İran misillemeleri durdurdu Filenin Sultanları, Brezilya'yı devirdi Aşil Kalkanı'na Yunanistan'dan onay Cumhurbaşkanı Erhürman yarın Holguin ile görüşecek Minareliköy ve Gazimağusa'da yangın! Açık artırma usulüne geçiş Kıbrıs Türk mallarının idaresini değiştiriyor Ocak yanında bulunan karton ve tahta parçaları yangına neden oldu! Berlin'de araçla düzenlenen saldırının şüphelisi aranıyor Trafiğe bir can daha: Necibe Yılmaz hayatını kaybetti! İtalyan Büyükelçi Antonella Cavallari'ye göre “Kıbrıs sorunu için yıldızlar hizalandı” Yarın Lefkoşa’da bazı yollar trafiğe kapatılacak Trafik ekipleri göz açtırmadı: 2 bin 347 sürücü denetlendi, 38 araç trafikten men edildi! Cumhurbaşkanı Erhürman "Çalışmalarımızı, istişarelerimizi sonuçlandırdık, başlayacak sürece hazırız" Baf’ta dünyanın en eski bira fabrikasına ait yeni kalıntılar bulundu Pakistan, Çin'in teşvikiyle ABD ve İran arasında devreye girdi
Dolar
Euro
Sterlin

"Kararlar çok yerinde"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
"Kararlar çok yerinde"

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin bugün açıkladığı kararların çok yerinde olduğunu belirterek pandeminin sürdüğünü dikkate alarak herkese, hâlâ bilinen en iyi korunma yöntemleri olan maske-mesafe-hijyen kurallarına uymaları çağrısını yineledi.

Gürkut, 2021’in sağlıkla karşılanabilmesi için herkese büyük sorumluluk düştüğünü de vurgulayarak, yılbaşı akşamının çekirdek aileyle evlerde geçirilmesinin herkes için en iyi seçenek olduğunu belirtti.

Tabipler Birliği Başkanı Gürkut, koronavirüs pandemisiyle ilgili son gelişmeler ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun bugün açıkladığı yeni kararları değerlendirdiği açıklamasında, pandeminin tüm çabalara rağmen tüm dünyada devam ettiğini ve can kayıplarına neden olmayı sürdürdüğünü kaydetti.

En sıkı ilişkilerin olduğu Kıbrıs’ın güneyi ve Türkiye’de de salgının kontrol dışı sürdüğünü belirten Gürkut, şu ana kadarki uygulamada, yurt dışından gelen kişilerin ya 7 gün karantinada kalıp sonrasında PCR’ları negatifse topluma girdiklerini ya da girişte yapılan PCR’ları negatifse 3 günü geçmemek kaydıyla direkt topluma girdiklerini belirtti.

Tabipler Birliği Başkanı Gürkut, ülkede kullanılan PCR test kitlerinin özellikleri ve tekniği nedeniyle test uygulanan kişilerden virüsü taşıyanların yarısına yakınını saptamadığının bilindiğini kaydederek “Yani yaptığımız PCR negatif çıktı diye topluma girmesine izin verdiğimiz kişilerin bazıları aslında pozitiftir” dedi.

Gürkut açıklamasında şu bilgileri de verdi:

“Diğer yandan 7 gün karantinaya rağmen SARS CoV-2 virüsü 2-14 gün arası bir kuluçka (çoğalma) süresine sahip olduğu için 7. günden sonra 14 güne kadar hastalık belirtilerinin ortaya çıkması da mümkündür. Yani 7 gün karantina sonrası topluma karışanların bazıları sonradan pozitifleşebilir.

Ülkemizde son günlerde giderek artan sayıda ve her bölgede saptanan kaynağı belirsiz, yani virüsü kimden kaptığı belirlenemeyen yerel vakalar bulunması, aramızda virüs taşıyan (hasta) ama bunu bilmeyen/bilmediğimiz kişiler var demektir. Bu kişilerle temas eden sağlıklı kişilerin solunum yollarına ulaşan virüs onları da hasta etmektedir.

Peki bu yerel vakalara hastalığı kim bulaştırıyor olabilir?

-3 günlük karantinasız giriş yapanlardan saptayamadığımız pozitifler

-7 gün karantinaya rağmen sonradan pozitifleşenler

-Aramızda dolaşan ama asemptomatik olduğu için hasta olduğunu bilmeyen vatandaşlar.

Yani virüs ya yurtdışından geliyor (ki uzun süre yerel vakamız olmadığına göre şimdiki yerel vakaların kaynakları ya Güney’le temastır ya yurtdışından gelenlerle temastır. Ya da yurtdışına gitmiş olanlardır) ya da bilmediğimiz yerel vakalardır.”

Tabipler Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, yaklaşan yılbaşına işaret ederek bu dönemin insanların birlikte olma, kutlama yapma, kalabalık ortamlar yaratıp sıkı temas risklerinin yüksek olacağı bir dönem olacağına dikkat çekti.

“KARARLAR ÇOK YERİNDE”

Bugün Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin 3 günlük karantinasız girişlerin durdurulması kararının devamı, 7 günlük karantina süresinin 10 güne çıkartılması, Güney’e geçiş/gelişlerin kısıtlanması ve düzenlenmesi ve yılbaşı etkinlikleri ve kutlamalarının yasaklanması ve bar, meyhane vb. toplu bulunulan yerlerin kapatılması kararlarının çok yerinde olduğunu ifade etti.

Komiteye bu kararları nedeniyle teşekkür eden Gürkut, “Diğer yandan karantina uygulamasının şartları oluşturularak ev karantinasına dönüştürülmesinin elzem olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Açıklamasında, aşı konusuna da değinen Dr. Özlem Gürkut, FDA veya EMA onaylı güvenliği saptanmış aşıların ülkeye gelmesi için çalışma yapılmasın istedi ve şunları kaydetti:

“Ülke olarak bir aşı programı oluşturma çalışmalarımız tamamlanmalı ve sistematik bir şekilde risk gruplarından başlanarak toplum aşılanmalıdır.

Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde vakaların artma riskine karşı, açılışı yapılmış olan Acil Durum Hastanesi’nde görev yapacak personele dair hazırlıkların en hızlı bir şekilde bitirilmesi ve hizmete hazır hale getirilmesi de daha fazla ertelenmemesi gereken çok önemli bir noktadır.”

MASKE-MESAFE-HİJYEN. YILBAŞI AKŞAMI ÇEKİRDEK AİLEYLE EVLERDE

Gürkut, pandeminin sürdüğüne işaret ederek halka maske-mesafe-hijyen kurallarına uymaları çağrısını yineledi ve bunların hâlâ bilinen en iyi korunma yöntemleri olduğunu vurguladı.

“Hepimize 2021’i sağlıkla karşılayabilmek için büyük sorumluluk düşmektedir” diyen Gürkut, yılbaşı akşamının çekirdek aileyle evlerde geçirilmesinin herkes için en iyi seçenek olduğunu belirtti.

(TAK)

Benzer haberler

Featured
Darbe girişiminden tutuklandı, oğlu devlet başkanı adayı oldu 2026-07-26 20:51:55 Fransa’da yıl başından bu yana yaklaşık 13 bin yangın çıktı 2026-07-26 20:46:47 CHP'nin Yargıtay'daki mutlak butlan dosyasıyla ilgili yeni gelişme 2026-07-26 20:21:02 Türkiye İspanya'ya söndürme uçağı gönderdi 2026-07-26 20:16:33 İncirli "Guterres’in ziyareti son bir deneme değil, çözüm sürecinin başlangıcı olmalıdır" 2026-07-26 19:49:38 ABD saldırıları, İran misillemeleri durdurdu 2026-07-26 19:46:04 Filenin Sultanları, Brezilya'yı devirdi 2026-07-26 19:40:54 Aşil Kalkanı'na Yunanistan'dan onay 2026-07-26 19:05:40 Cumhurbaşkanı Erhürman yarın Holguin ile görüşecek 2026-07-26 18:34:21