"Kapsamlı çözüme motive edici bir unsur olmalı"

Voice Kıbrıs Haber
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Maraş açılımının propaganda malzemesi olarak kullanılmasının taraflar arasında var olan güvensizliği derinleştireceğini, çözüm sürecinin devamını zorlaştıracağını, bunların sorumluluğunun da Kıbrıs Türk tarafına yükleneceğini kaydetti.
Partiden yapılan yazılı açıklamada, “Maraş konusundaki siyasi yaklaşımla, Kıbrıs Türk halkı ağır bedellerle karşı karşıya kalacak. Kıbrıs'ta ve bölgede tırmanmakta olan gerginlik yeni bir boyut kazanacak” denildi.
CTP’nin Maraş’la ilgili açıklamasında şunlar da kaydedildi:
“Kapalı Maraş, Birleşmiş Milletler (BM) parametrelerine bağlı kapsamlı federal çözüm müzakerelerinde özel bir öneme sahiptir. Bu konuda yapılacak bir ‘açılım’, ilgili Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) kararları ve uluslararası hukuk çerçevesinde yapılabilir. Ancak konu, kapsamlı çözüm hedefinden uzaklaşılmadan, bu yöndeki çalışmalarla eş zamanlı olarak ele alınmalı ve gerginlik yaratıcı değil, kapsamlı çözümü motive edici bir unsur olarak değerlendirilmelidir.
Bu konuda atılması gereken ilk adım, kapalı Maraş’ın askeri bölge olmaktan çıkarılmasıdır. Bu adımla birlikte özel mülkiyete konu taşınmaz malların Taşınmaz Mal Komisyonu çerçevesinde ‘iade’ kapsamına alınmasının ardından BM ile temasa geçilerek BMGK kararlarında yer alan unsurlar konusunda istişare/müzakere süreci başlatılmalıdır.
Böyle bir yaklaşım, hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hem de BM nezdinde, Kıbrıs Türk halkının bütünlüklü çözüm konusunda olduğu gibi, Maraş konusunda da uluslararası hukuk çerçevesinde diyalog yoluyla çözüm iradesindeki kararlılığının bir kez daha gösterilmesi anlamına gelecektir.”
(TAK)
Benzer haberler
Featured
İran'dan Hürmüz Boğazı'nda geçiş ücreti ısrarı
Fransa 2027'de sandığa gidiyor
Almanya'da AfD kongresine karşı eylem yapanlara polis, biber gazı ve cop kullandı
ABD’nin 250. yıl kutlamalarına aşırı sıcak engeli
Ada, Slovenya’da Balkan ikincisi oldu!
Uzayda yeni yaşam adayı: Su potansiyeli olan süper-Dünya keşfedildi
İnşaat Mühendisleri Odası, küresel inşaat konferansında temsil edildi
Yunanistan'da Selanik yakınlarındaki Kufalya bölgesinde orman yangını çıktı
Üstel “Rum tarafının hukuku siyasi bir silah olarak kullanmasına seyirci kalmayacağız”



