Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Neil Young Trump'a dava açtı Döviz piyasalarında günün son rakamları (27 Ekim 2026) Melania Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki bölgesel ateşkesin başladığını duyurdu Dünya alarm veriyor: Sera gazları benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı UNSEEN: The Athletes of Northern Cyprus belgeselinin fragmanı yayımlandı Borsa günü yatay seyirle tamamladı Güler “Kıbrıs Türk halkının güvenliği ülkemiz açısından vazgeçilmez öneme sahiptir” UBP 50 milletvekili adayını açıkladı Çeler “Siyasete güven hesap verebilirliğin hayata geçirilmesiyle mümkün olacak” Yeşil Hat üzerinden ticaret fırsatları ve işletmelere sağlanan destekler ele alındı DAÜ Rektörü Kılıç “Üniversitede hiçbir karar, siyasi talimatla alınmadı” Petrol ve gıda fiyatlarında küresel arz şokları enflasyonu yukarı yönlü baskılıyor Themistokleus “Kabul edelim; bizim taraf bitmek bilmeyen müzakere istiyor, GYÖ ve çözüm istemiyor…” UBP “Aday belirleme seçim ve sonuçları yasa, tüzük ve yönetmeliğe uygundur” CTP spor vizyonunu paylaştı Hristodulidis, Erhürman’la görüşmesini “çok iyi ve yapıcı” olarak nitelendirdi Nöbetçi eczaneler (27 Ekim 2026) Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta eski sendika yöneticileri ile buluştu Yunanistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle dokuz bölgede"Kırmızı alarm" ilan edildi Kamacıoğlu “Özel Sanayi Bölgesi oluşturma çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyoruz” Neil Young Trump'a dava açtı Döviz piyasalarında günün son rakamları (27 Ekim 2026) Melania Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki bölgesel ateşkesin başladığını duyurdu Dünya alarm veriyor: Sera gazları benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı UNSEEN: The Athletes of Northern Cyprus belgeselinin fragmanı yayımlandı Borsa günü yatay seyirle tamamladı Güler “Kıbrıs Türk halkının güvenliği ülkemiz açısından vazgeçilmez öneme sahiptir” UBP 50 milletvekili adayını açıkladı Çeler “Siyasete güven hesap verebilirliğin hayata geçirilmesiyle mümkün olacak” Yeşil Hat üzerinden ticaret fırsatları ve işletmelere sağlanan destekler ele alındı DAÜ Rektörü Kılıç “Üniversitede hiçbir karar, siyasi talimatla alınmadı” Petrol ve gıda fiyatlarında küresel arz şokları enflasyonu yukarı yönlü baskılıyor Themistokleus “Kabul edelim; bizim taraf bitmek bilmeyen müzakere istiyor, GYÖ ve çözüm istemiyor…” UBP “Aday belirleme seçim ve sonuçları yasa, tüzük ve yönetmeliğe uygundur” CTP spor vizyonunu paylaştı Hristodulidis, Erhürman’la görüşmesini “çok iyi ve yapıcı” olarak nitelendirdi Nöbetçi eczaneler (27 Ekim 2026) Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta eski sendika yöneticileri ile buluştu Yunanistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle dokuz bölgede"Kırmızı alarm" ilan edildi Kamacıoğlu “Özel Sanayi Bölgesi oluşturma çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyoruz”
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Kanser vakalarının kadınlara ve gençlere doğru kaydığı tespit edildi

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Kanser vakalarının kadınlara ve gençlere doğru kaydığı tespit edildi
Reklam

Bilim insanları kanser vakalarının erkeklerden kadınlara ve yaşlılardan gençlere doğru kaydığını tespit etti. İlk kez, 65 yaş altı kadınlarda akciğer kanseri riski erkeklere göre daha yüksek. Amerika Kanser Topluluğu’nun 16 Ocak’ta yayımladığı araştırmada, 1991-2021 yılları arasındaki kanser vakalarının eğilimleri incelendi. Bulgular, genç kadınlarda kanser riskinin belirgin bir şekilde arttığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, 50 yaş altındaki kadınların kansere yakalanma olasılığı erkeklere göre yüzde 82 daha fazla. Bu oran, 2002 yılında yüzde 51 seviyesindeydi. Ayrıca, yaşlılardan gençlere doğru bir kayma gözlemlendi ve bu eğilimde özellikle genç kadınların daha yüksek risk altında olduğu belirtildi. Amerika Kanser Topluluğu’ndan Dr. Arif Kamal, “10 yıl önce erkeklerin kansere yakalanma riski kadınlara göre yüzde 50 daha fazlaydı. Bugün bu oran neredeyse eşitlendi” diyerek, erkeklerde kanser oranının azalırken kadınlarda ciddi bir artış gösterdiğini vurguladı. En yaygın kanser türleri: Meme ve tiroid Dr. Rebecca Siegel, 50 yaş altı kadınlarda teşhis edilen kanserlerin yarısının meme ve tiroid kanseri olduğunu belirtti. Akciğer kanseri vakalarında ise 2012-2021 yılları arasında genel bir azalma gözlemlense de, kadınlardaki azalma hızının erkeklere kıyasla daha yavaş olduğu tespit edildi. Dr. William Dahut, “İlk kez, 65 yaş altı kadınlarda akciğer kanseri riski erkeklerden daha yüksek” dedi. Kanser ölümleri azalıyor Araştırmada, artan vaka sayısına rağmen kanserden ölüm oranlarının yüzde 34 düştüğü kaydedildi. Bu gelişme, kanserlerin daha erken teşhis edilmesine, daha iyi tedavi yöntemlerine ve sigara kullanımının azalmasına bağlanıyor. Nedenler henüz tam olarak bilinmiyor Bilim insanları, kadınlarda ve gençlerde artan bu kanser eğiliminin kesin nedenlerini henüz açıklayabilmiş değil. Ancak bazı uzmanlar, işlenmiş gıdalar, alkol tüketimi, fiziksel hareketsizlik ve çevresel faktörlerin etkili olabileceğini düşünüyor. Ayrıca, kanser teşhisindeki teknolojik gelişmelerin de vakaların daha sık tespit edilmesine katkı sağladığı belirtiliyor. Dr. Kamal, "10 yıl önce kanserin genetik ya da tamamen şans faktörü olduğunu düşünüyorduk. Ancak bugün kanser vakalarının yaklaşık yarısının yaşam tarzıyla bağlantılı olduğunu biliyoruz" dedi. Aşırı kilo ve alkol alımının belirli kanser türlerini tetiklediğine dikkat çeken Kamal, fiziksel aktivite eksikliği ve sağlıksız beslenmenin kanser riskini artıran temel etmenler olduğunu belirtti. Geleceğe dair öngörüler Raporda, 2025 yılı itibarıyla ABD’de 2 milyon yeni kanser vakası ve 618 bin kansere bağlı ölüm beklendiği ifade edildi. Uzmanlar, kansere karşı korunmada sağlıklı yaşam tarzının önemini vurguluyor. Dr. Kamal, “Halk, sağlıklı beslenme ve aktif yaşam tarzının kalp hastalıkları ve diyabet gibi sorunları önlemede önemli olduğunu biliyor. Ancak artık bu davranışların kanser riskini de azalttığını açıkça konuşmamız gerekiyor” diyerek bireylerin hayatlarında değişiklik yapmalarını önerdi.

Benzer haberler

Featured
Neil Young Trump'a dava açtı 27 Eki 2026 21:56 Döviz piyasalarında günün son rakamları (27 Ekim 2026) 27 Eki 2026 21:44 Melania Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki bölgesel ateşkesin başladığını duyurdu 27 Eki 2026 21:20 Dünya alarm veriyor: Sera gazları benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı 27 Eki 2026 20:59 UNSEEN: The Athletes of Northern Cyprus belgeselinin fragmanı yayımlandı 27 Eki 2026 20:03 Borsa günü yatay seyirle tamamladı 27 Eki 2026 19:59 Güler “Kıbrıs Türk halkının güvenliği ülkemiz açısından vazgeçilmez öneme sahiptir” 27 Eki 2026 19:54 UBP 50 milletvekili adayını açıkladı 27 Eki 2026 19:31 Çeler “Siyasete güven hesap verebilirliğin hayata geçirilmesiyle mümkün olacak” 27 Eki 2026 19:23