Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Yapay zekada soğuk savaş: ABD, Anthropic’e yabancı engeli getirdi Lefkoşa'da yarın birçok bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek Patlayan roket için kritik karar Sevgi Atailer için acil kan aranıyor! İran "Mutabakat yarın olmasa da önümüzdeki günlerde olabilir" Elebaşı İtalya'da bulunan suç örgütüne operasyonda 33 zanlı tutuklandı Gönyeli Darts Lions Kulübü, KTOÖD üyelerinin de kullanabileceği aktivite odası kurdu KAÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden sergi KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor Çayönü'nde korkunç kaza: Mustafa Aslan hayatını kaybetti! Japonya'da doğurganlık oranı en düşük seviyeye geriledi Thalassemia Derneği Başkanı Varoğlu “Düzenli kan verin, hayat kurtarın” Üstel “Azerbaycan ile KKTC arasındaki ilişki sıradan bir devlet ilişkisi değil” Kahvenin fazlası vücudu nasıl etkiliyor? Güney Kıbrıs ile Hong Kong arasında anlaşma imzalandı İki Toplumlu Gençlik Teknik Komitesi Kıbrıslı Rum eş başkanı “yalnızca ummuyoruz, mücadele de ediyoruz” Ticaret Dairesi Müdürü mevkiine atama yapıldı Trump en az 30 kez "anlaşma" dedi, petrol piyasaları sert dalgalandı Letimbiotis “3+1 ve Doğu Akdeniz Enerji Merkezi’nin açılması çok siyasi ve jeopolitik öneme sahip” Kıbrıs Türk Tarih Kurumu yeniden kuruldu Yapay zekada soğuk savaş: ABD, Anthropic’e yabancı engeli getirdi Lefkoşa'da yarın birçok bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek Patlayan roket için kritik karar Sevgi Atailer için acil kan aranıyor! İran "Mutabakat yarın olmasa da önümüzdeki günlerde olabilir" Elebaşı İtalya'da bulunan suç örgütüne operasyonda 33 zanlı tutuklandı Gönyeli Darts Lions Kulübü, KTOÖD üyelerinin de kullanabileceği aktivite odası kurdu KAÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden sergi KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor Çayönü'nde korkunç kaza: Mustafa Aslan hayatını kaybetti! Japonya'da doğurganlık oranı en düşük seviyeye geriledi Thalassemia Derneği Başkanı Varoğlu “Düzenli kan verin, hayat kurtarın” Üstel “Azerbaycan ile KKTC arasındaki ilişki sıradan bir devlet ilişkisi değil” Kahvenin fazlası vücudu nasıl etkiliyor? Güney Kıbrıs ile Hong Kong arasında anlaşma imzalandı İki Toplumlu Gençlik Teknik Komitesi Kıbrıslı Rum eş başkanı “yalnızca ummuyoruz, mücadele de ediyoruz” Ticaret Dairesi Müdürü mevkiine atama yapıldı Trump en az 30 kez "anlaşma" dedi, petrol piyasaları sert dalgalandı Letimbiotis “3+1 ve Doğu Akdeniz Enerji Merkezi’nin açılması çok siyasi ve jeopolitik öneme sahip” Kıbrıs Türk Tarih Kurumu yeniden kuruldu
Dolar
Euro
Sterlin

"Jenca’nın ziyaretlerinin ardından Kıbrıs sorunundaki çabaların yoğunlaşması bekleniyor"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
"Jenca’nın ziyaretlerinin ardından Kıbrıs sorunundaki çabaların yoğunlaşması bekleniyor"

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşleri Biriminde Avrupa, Orta Asya ve Amerika'dan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca’nın, Kıbrıs’tan sonra Türkiye hükümetiyle de temaslarda bulunmak için Ankara’da bulunduğu ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi “Devamlılık Ankara’ya Bağlı- Jenca’nın Turunun Ardından Kıbrıs Sorunundaki Çabaların Yoğunlaşması Bekleniyor” başlıklarıyla yer verdiği haberinde, Jenca’nın tüm müdahil taraflarla konuşacağını ve olabildiğince net bir görüntü oluşturmaya çalışacağını yazdı.

Jenca’nın Kıbrıs’tan sonra, Türkiye hükümetiyle de temaslarda bulunmak için Ankara’da bulunduğunu ifade eden gazete, Jenca’nın Kıbrıs sorununda temsilci atanması konusunda Türkiye’nin görüşlerini kayda geçirmeyi istediğini belirtti.

Kıbrıs sorununu yakından takip eden “diplomatik çevrelerin” dikkat çektiği noktanın ise, Jenca aracılığıyla iletilen mesajın “BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs sorunundaki çabaların yoğunlaşması konusunda irade sahibi olduğu yönünde olduğunu” yazan gazete, BM Genel Sekreteri'nin niyetinin müzakerelerin yeniden başlaması için gerekli tüm adımların atılması olduğunu belirtti.

Öte yandan “aynı çevrelerin, her şeyin, Türkiye’nin BM’nin bu yeni çabasına ne kadar nasıl karşılık vereceğine bağlı olduğu hususunda hem fikir olduklarını” aktaran gazete, Jenca’nın Ankara ziyaretinin amacının, Türk tarafının temsilci atanması konusundaki niyetlerini tespit etmeyi amaçladığını ifade etti.

Ankara’nın tezinin New York’tan önce netleşmesinin beklenmediğini ve son ana kadar kartlarını kapalı tutmanın Türklerin kalıcı taktiği olduğunu iddia eden gazete, haberinin devamında Nikos Hristodulidis’in açıklamalarına da yer verdi.

-Hristodulidis

Gazeteye göre Jenca’yla görüşmesinin ardından, geçtiğimiz pazartesi akşamı katıldığı bir etkinlikte açıklama yapan Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis, BM Genel Kurulu dolayısıyla eylül ayı içerisinde müzakerelere yönelik gelişmeler olacağını umduğunu dile getirdi.

Açıklamasında, BM kararları temelinde aynı zamanda AB ilke ve değerleri ve AB müktesebatıyla uyumlu bir çözüm için hiç durmadan çalıştıklarını da iddia eden Hristodulidis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyesi bir devlet olduğunu ve Kıbrıs sorununun olası çözümünün ardından da olmayı sürdüreceğini söyledi.

Açıklamasında Jenca’yla yaptığı görüşmeden duyduğu memnuniyeti de ifade eden Hristodulidis, BM Genel Kurulu'nun ilk resmi haftasının sonunda BM Genel Sekreteriyle ortak bir görüşme yapılmasına dair umudunu ve iyimserliğini de ifade etti.

Hristodulidis sözlerinin devamında “mümkünse bu gece bile ortak görüşme yapılmasına dair önerisini yinelediğini, ancak ne yazık ki aldığı mesajın yine olumsuz olduğunu” öne sürdü.

Jenca’yla çok yapıcı bir görüşme yaptıklarını da savunan Hristodulidis, Jenca’dan duyduklarından ve her şeyden önce (Jenca’nın) "Kıbrıs Rum kesiminin müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesine hazır olduğunun farkında olmasından" memnuniyet duyduğunu da söyledi.

Önümüzdeki günlerde Kıbrıs dışında da görüşmeler yapılacak olmasını önemli olarak addettiğini de ifade eden Hristodulidis, bu görüşmelerin müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin tüm çabanın nasıl gelişme göstereceği konusunda belirleyici olacağını sözlerine ekledi.

-Jenca ara bölgeyi ziyaret etti

Alithia gazetesi ise haberinde, Jenca’nın dün Pile yakınlarındaki BM kontrolündeki ara bölgenin doğu kısmını ziyaret ettiğini ve burada Barış Gücü mensuplarıyla görüştüğünü yazdı.

Gazete Kıbrıs’taki BM’nin “X platformunda” yaptığı paylaşımda, Jenca’nın ziyaretine atıfta bulunduğunu ve Jenca’nın ziyaret sırasında yaptığı açıklamalara yer verdiğini belirtti.

Habere göre Jenca ziyaret sırasında yaptığı açıklamada “Slovakya, Birleşik Krallık ve Arjantin’den gelen UNFICYP mensupları yanı sıra UNPOL ve sivil personelle tanışmaktan çok memnun oldum. Profesyonellikleri, bağlılıkları ve Kıbrıs’ta barışa hizmet etmelerinden ilham aldık” ifadelerini kullandı.

Benzer haberler

Featured
Yapay zekada soğuk savaş: ABD, Anthropic’e yabancı engeli getirdi 2026-06-13 21:45:00 Lefkoşa'da yarın birçok bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek 2026-06-13 21:37:00 Patlayan roket için kritik karar 2026-06-13 21:32:00 Sevgi Atailer için acil kan aranıyor! 2026-06-13 20:46:00 İran "Mutabakat yarın olmasa da önümüzdeki günlerde olabilir" 2026-06-13 20:23:00 Elebaşı İtalya'da bulunan suç örgütüne operasyonda 33 zanlı tutuklandı 2026-06-13 20:15:00 Gönyeli Darts Lions Kulübü, KTOÖD üyelerinin de kullanabileceği aktivite odası kurdu 2026-06-13 20:09:00 KAÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden sergi 2026-06-13 20:05:00 KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor 2026-06-13 19:56:00