İran Dışişleri Bakanı "Katarlı arabuluculara önerilerimizi ilettik, ABD'nin yanıtını bekliyoruz"

Voice Kıbrıs Haber
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Katarlı arabulucular üzerinden ABD’ye sundukları önerilerin yanıtını beklediklerini belirterek, nükleer konuda herhangi bir taviz vermediklerini ve görüşmelerin yalnızca Hürmüz Boğazı'na odaklandığını söyledi.
İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, New York'ta basına açıklama yapan Arakçi, ABD ile arabulucular üzerinden devam eden mesaj alışverişine ilişkin bilgi verdi.
Arabulucu Katarlı yetkililerle dün bir araya geldiklerini belirten Arakçi, İran'ın şartlarının karşılanmasına yönelik fikir alışverişinde bulunulduğunu ve ABD'nin nihai yanıtını beklediklerini ifade etti.
Arakçi, "Katar bu fikirleri ABD'ye sunacak ve yarına kadar bir yanıt umuyoruz. Kısa süre içinde Tahran'a dönüyorum, bir cevap iletildikten sonra kararlar Tahran'da verilecek." dedi.
"Nükleer konusunda herhangi bir konuşma yapılmadı"
Uluslararası basında yer alan ve "İran'ın nükleer meselede tavizler vereceği" yönündeki haberleri reddeden Arakçi, "İran'ın pozisyonu hiç değişmedi, bu konuda (nükleer mesele) herhangi bir konuşma yapılmadı. Mevcut tartışmalar Hürmüz Boğazı ile ilgilidir." dedi.
Arakçi, Hürmüz Boğazı'nın ancak ABD'nin İran'ın şartlarını yerine getirmesi halinde açılacağını ifade etti.
İran lideri Mücteba Hamaney'in şartları olduğunu ve Hürmüz Boğazı'nın açılmasının bu şartların yerine getirilmesine bağlı olduğunu dile getiren Arakçi, “İran’ın şartları tamamen adil ve mantıklıdır. Eğer ABD’liler anlaşma taraftarı olduklarını iddia ediyor ya da barışçıl bir çözüm arayışında olduklarını söylüyorlarsa biz o çözüm yolunu sunarız." ifadelerini kullandı.
Arakçi, bazı basın yayın kuruluşlarında çıkan haberlerin aksine ülkesinin tutumunda hiçbir değişiklik olmadığını ve Hürmüz Boğazı'nın açılması için sunulan şartların gayet açık olduğunu ve esneklik konusunda herhangi bir tartışma bulunmadığını söyledi.
İran'ın diplomasiye de savaşa da hazır olduğunu yineleyen Arakçi, "İran sürekli savaşa hazır ve onların eylemlerine askeri olarak karşılık veriyor. İran'ın söyleyecek sözleri var ve diplomasi alanında kendi mantığına uygun yol açıyor." dedi.
Benzer haberler
Dünya
Dünyada eylül ayında birçok sıra dışı ve tuhaf olay basına yansıdı
Dubai’den İsrail’e giden uçak Suudi Arabistan’a acil iniş yaptı
KKTC’den dört üniversite THE 2027 sıralamasına girdi
Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı bu yıl tehlikeli ozon kirliliğine maruz kaldı
Tokyo'da rekor yağış: 35 gün aralıksız yağmur yağdı
Guterres'ten, nükleer silah kullanımını önlemek için diyaloğa geri dönme çağrısı
AB'de kişi başına gıda israfı 129 kilograma ulaştı
41 yıl hapis yatan Carter, yeni DNA bulgularının ardından kefaletle serbest bırakıldı
Bilim insanları dünyanın en doğru saatini üretti



