"İnsani bütün değerler ayaklar altına alan seviyeye indi"

Voice Kıbrıs Haber
Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı, Hayat Pahalılığının bu kadar hızlı yükseldiği koşullarda 2022 için ikinci asgari ücretin hâlâ belirlenmemiş olmasını eleştirdi
Kanatlı, yaptığı yazılı açıklamada, uzun zamandır açlık sınırının zaten altında olan asgari ücretin, son dönemdeki pandemi koşulları, alım gücü kaybı ve döviz krizi sonrası oluşan ekonomik göstergelerle okunduğunda insani bütün değerleri ayaklar altına alan seviyeye indiğini savundu.
YKP olarak orta vadede taleplerinin emek örgütlerinin de talebi gibi asgari ücretin belirlenme kriterlerinin yeniden, acilen düzenlenmesi ve DPÖ’nün de 1992’den beri açıklamadığı geçim endeksinin hemen kamuoyuyla paylaşılması olduğunu kaydeden Kanatlı, DPÖ’nün Başbakanlığa bağlı olmasından dolayı, Başbakan Ünal Üstel’e geçim endeksinin açıklanması için gereğini yapması çağrısında bulundu.
2022’nin ikinci asgari ücretinin hayat pahalılığı ve alım gücünün erimeye devam etmesi de dikkate alınarak, yıl sonuna kadar olacak alım gücü kayıpları da gözetilerek hemen belirlenmesi gerektiğini ifade eden Kanatlı, bununla beraber asgari ücret ödemesinin 40 saatlik haftalık çalışma saati olması gerektiği gerçeğiyle, işverenlerin çalışma saatlerini artırarak asgari ücret altında çalışmayı yaygınlaştırdığı göz önüne alınarak acilen bu yasadışı uygulamaların önüne geçilmesi için denetlemelerin ilgili bakanlık tarafından yapılması çağrısını yineledi.
Dünyanın çeşitli yerlerinde ücretler korunarak haftalık 4 günlük çalışma hayatı için çalışmalar yapılırken, KKTC’deki “kölelik koşullarına” dikkat çeken Kanatlı, YKP’nin geçmişte olduğu gibi bugün de kölelik koşullarında çalıştırılmaya karşı mücadele eden emek örgütleriyle dayanışmasını sürdüreceğini, bunun büyütülmesi için kararlılıkla bu mücadelenin parçası olmaya devam edeceğini vurguladı.
Benzer haberler
Featured
LDH Genel Başkanı Görgüner de Cyprus Forum 2026’dan çekildi
İncirli "6 Aralık büyük bir gün olacak"
Halkın Partisi’nde yeni genel başkan yardımcıları belirlendi
Hristodulidis New York'ta Guterres ile görüştü
Brent petrol yeniden 100 doların üzerine çıktı
Hız ve adrenalin tutkunları Cemsa’da buluşuyor
229 hak sahibine arsa hak sahipliği belgeleri dağıtıldı
Harmancı, Güney Kıbrıs'ta düzenlenecek Cyprus Forum etkinliğinden çekilme kararı aldı
Barçın "Seçim öncesinde halkı, kendi parasıyla kandıracağınızı zannediyorsunuz"



