Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Yapay zekada soğuk savaş: ABD, Anthropic’e yabancı engeli getirdi Lefkoşa'da yarın birçok bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek Patlayan roket için kritik karar Sevgi Atailer için acil kan aranıyor! İran "Mutabakat yarın olmasa da önümüzdeki günlerde olabilir" Elebaşı İtalya'da bulunan suç örgütüne operasyonda 33 zanlı tutuklandı Gönyeli Darts Lions Kulübü, KTOÖD üyelerinin de kullanabileceği aktivite odası kurdu KAÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden sergi KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor Çayönü'nde korkunç kaza: Mustafa Aslan hayatını kaybetti! Japonya'da doğurganlık oranı en düşük seviyeye geriledi Thalassemia Derneği Başkanı Varoğlu “Düzenli kan verin, hayat kurtarın” Üstel “Azerbaycan ile KKTC arasındaki ilişki sıradan bir devlet ilişkisi değil” Kahvenin fazlası vücudu nasıl etkiliyor? Güney Kıbrıs ile Hong Kong arasında anlaşma imzalandı İki Toplumlu Gençlik Teknik Komitesi Kıbrıslı Rum eş başkanı “yalnızca ummuyoruz, mücadele de ediyoruz” Ticaret Dairesi Müdürü mevkiine atama yapıldı Trump en az 30 kez "anlaşma" dedi, petrol piyasaları sert dalgalandı Letimbiotis “3+1 ve Doğu Akdeniz Enerji Merkezi’nin açılması çok siyasi ve jeopolitik öneme sahip” Kıbrıs Türk Tarih Kurumu yeniden kuruldu Yapay zekada soğuk savaş: ABD, Anthropic’e yabancı engeli getirdi Lefkoşa'da yarın birçok bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek Patlayan roket için kritik karar Sevgi Atailer için acil kan aranıyor! İran "Mutabakat yarın olmasa da önümüzdeki günlerde olabilir" Elebaşı İtalya'da bulunan suç örgütüne operasyonda 33 zanlı tutuklandı Gönyeli Darts Lions Kulübü, KTOÖD üyelerinin de kullanabileceği aktivite odası kurdu KAÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden sergi KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor Çayönü'nde korkunç kaza: Mustafa Aslan hayatını kaybetti! Japonya'da doğurganlık oranı en düşük seviyeye geriledi Thalassemia Derneği Başkanı Varoğlu “Düzenli kan verin, hayat kurtarın” Üstel “Azerbaycan ile KKTC arasındaki ilişki sıradan bir devlet ilişkisi değil” Kahvenin fazlası vücudu nasıl etkiliyor? Güney Kıbrıs ile Hong Kong arasında anlaşma imzalandı İki Toplumlu Gençlik Teknik Komitesi Kıbrıslı Rum eş başkanı “yalnızca ummuyoruz, mücadele de ediyoruz” Ticaret Dairesi Müdürü mevkiine atama yapıldı Trump en az 30 kez "anlaşma" dedi, petrol piyasaları sert dalgalandı Letimbiotis “3+1 ve Doğu Akdeniz Enerji Merkezi’nin açılması çok siyasi ve jeopolitik öneme sahip” Kıbrıs Türk Tarih Kurumu yeniden kuruldu
Dolar
Euro
Sterlin

Hürben cezayı ödemezse hapis yatacak

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Hürben cezayı ödemezse hapis yatacak

Seferberliğe gitmeyi reddeden Vicdani Retçi Mustafa Hürben’e, Askeri Mahkeme’de yargılandığı davada 800 TL para cezası verildi. Hürben, bugünden itibaren beş gün içerisinde para cezasını ödemezse 3 gün hapis yatacak.

Hürben’e destek için; "Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi aktivistleri"nin yanı sıra bazı milletvekilleri, sivil toplumdan temsilciler, Güney Kıbrıs’tan bazı siyasi parti ve örgüt ile yurt dışından temsilciler Askeri Mahkeme avlusunda toplandı.

-Dava

Yargıç Tutku Candaş mahkemede, 14 Aralık’ta görüşülen davadan bugüne bazı girişimler yapıldığını ifade ederek, konuyla ilgili yasa tasarısının gündeme geldiğine dikkat çekti.

Savcı Doğa Tokay da, dava açıldığında böyle bir yasa tasarısı söz konusu olmadığını belirterek, erteleme istenmesi durumunda buna olumlu bakacaklarını söyledi.

Hürben’in Avukatı Öncel Polili ise, yasa tasarısı gündemde olsa da Meclis’te ivediliğinin reddedildiğini, yakın zamanda bunun sonuçlanmayacağını ifade ederek, sanığın, davasının, bitirilmesi arzusunda olduğunu belirtti.

Sanık Mustafa Hürben’in seferberlik eğitimine gitmediğini kabul etmesinin ardından konuşan Savcı Doğa Tokay, Hürben’in 8 Aralık 2020’de bedelli askerliğini tamamladığını ve terhis olduğunu kaydetti. Tokay, bunun sanığın ilk seferberlik çağrısı olduğunu ifade etti.

Avukat Öncel Polili ise, sanığın inançlarının askerlik hizmeti ile çeliştiğini ve bu nedenle seferberliğe katılmadığını belirterek, sanığın Anayasa’nın giriş kısmına uygun şekilde hareket ettiğini ifade etti. Polili, sanığın askerlik yaptığını ancak vicdani reddin doğuştan değil, sonradan oluşabilecek bir hak olduğunu anlattı.

Yargıç Tutku Candaş da, sanığın 8 Haziran 2022 tarihinde seferberlik eğitimine katılmadığını belirterek, KKTC’de vicdani ret ile ilgili bir düzenlemenin mevcut olmadığını ancak yasa tasarısının gündeme geldiğini söyledi.

Yargıtay kararı ve yasa tasarının sanığın lehine hafifletici sebebe uygun olduğunu ifade eden Candaş, sanığın, sabıkasız olması ve suçunu kabul etmesinin de hafifletici sebepler arasında yer aldığını kaydetti.

Açıkladığı nedenlerden dolayı sanığı hapis cezasına çarptırmayı uygun bulmadığını kaydeden Candaş, para cezasını uygun bulduğunu belirtti. Yargıç Candaş, Hürben’e, 800 TL para cezası vererek, cezanın, bugünden itibaren beş gün içerisinde ödenmemesi durumunda Hürben’in 3 gün hapis yatacağını açıkladı.

-Kanatlı

Davanın ardından konuşan "Kıbrıs'ta Vicdani Ret İnisiyatifi Sözcüsü" Murat Kanatlı, mahkemenin kararının önemli olduğunu ifade ederek, vicdani ret hakkının tanınmasıyla ilgili önemli bir süreç geçirildiğini belirtti.

“Daha önce savcılık itiraz ederdi, bu defa herhangi bir itiraz olmadı” diyen Kanatlı, topun Meclis’te olduğunu söyledi. Kanatlı, Meclis’te yasa değişikliği yapılmaması halinde diğer vicdani retçilerin de cezaevine gireceğini kaydetti.

Kanatlı, Mustafa Hürben’in, para cezasını ödememe kararı nedeniyle beş gün sonra cezaevinde olacağını söyledi.

-Hürben

Vicdani Retçi Mustafa Hürben de, Meclis’teki milletvekillerinin, konuyla ilgili girişimde bulunmasını temenni etti.

Benzer haberler

Featured
Yapay zekada soğuk savaş: ABD, Anthropic’e yabancı engeli getirdi 2026-06-13 21:45:00 Lefkoşa'da yarın birçok bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek 2026-06-13 21:37:00 Patlayan roket için kritik karar 2026-06-13 21:32:00 Sevgi Atailer için acil kan aranıyor! 2026-06-13 20:46:00 İran "Mutabakat yarın olmasa da önümüzdeki günlerde olabilir" 2026-06-13 20:23:00 Elebaşı İtalya'da bulunan suç örgütüne operasyonda 33 zanlı tutuklandı 2026-06-13 20:15:00 Gönyeli Darts Lions Kulübü, KTOÖD üyelerinin de kullanabileceği aktivite odası kurdu 2026-06-13 20:09:00 KAÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden sergi 2026-06-13 20:05:00 KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor 2026-06-13 19:56:00