Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Trump'tan seçim sistemi eleştirisi "Manipülasyona ve yolsuzluğa açık" Afrika'da ebola virüsü alarmı sürüyor Petrol fiyatlarında yüzde 12'lik savaş rallisi Vudalı "HIV risk grubundakiler düzenli test yaptırmalı" Dünyanın en eski kehribarı keşfedildi: 385 milyon yıl öncesine ait yaşam izi Altında son 6 haftanın en sert düşüşü Yaşanabilir bölgedeki gezegende ilk kez atmosfer keşfedildi Döviz kurlarında son durum (17 Temmuz 2026) En son hava durumu tahminleri (17 Temmuz 2026) Kanada'daki orman yangınlarının dumanı ABD'nin kuzeydoğusuna ulaştı Bangladeş'teki kızamık salgınında hayatını kaybeden çocuk sayısı 800'e yaklaştı Döviz piyasalarında günün son rakamları (16 Temmuz 2026) Alman milletvekili Krah “KKTC halkı devletinin tanınmasını hak ediyor” ABD Adalet Bakan Vekili Epstein mağdurlarından özür diledi AB, obezite tedavisinde ağızdan kullanılan ilk GLP-1 ilacına onay verdi Akpınar "GAÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi projesi tamamlanma aşamasına geldi" Grönland'ın güney kıyılarına doğru dev bir buzdağı sürüklenerek ilerliyor Piyasalarda gün sonu... MSB'den Avrupa Parlamentosu'nun Kıbrıs kararına sert tepki Akpınar “Hükümet adına yürütülen tüm projeler, koalisyon hükümetinin ortak icraatlarıdır” Trump'tan seçim sistemi eleştirisi "Manipülasyona ve yolsuzluğa açık" Afrika'da ebola virüsü alarmı sürüyor Petrol fiyatlarında yüzde 12'lik savaş rallisi Vudalı "HIV risk grubundakiler düzenli test yaptırmalı" Dünyanın en eski kehribarı keşfedildi: 385 milyon yıl öncesine ait yaşam izi Altında son 6 haftanın en sert düşüşü Yaşanabilir bölgedeki gezegende ilk kez atmosfer keşfedildi Döviz kurlarında son durum (17 Temmuz 2026) En son hava durumu tahminleri (17 Temmuz 2026) Kanada'daki orman yangınlarının dumanı ABD'nin kuzeydoğusuna ulaştı Bangladeş'teki kızamık salgınında hayatını kaybeden çocuk sayısı 800'e yaklaştı Döviz piyasalarında günün son rakamları (16 Temmuz 2026) Alman milletvekili Krah “KKTC halkı devletinin tanınmasını hak ediyor” ABD Adalet Bakan Vekili Epstein mağdurlarından özür diledi AB, obezite tedavisinde ağızdan kullanılan ilk GLP-1 ilacına onay verdi Akpınar "GAÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi projesi tamamlanma aşamasına geldi" Grönland'ın güney kıyılarına doğru dev bir buzdağı sürüklenerek ilerliyor Piyasalarda gün sonu... MSB'den Avrupa Parlamentosu'nun Kıbrıs kararına sert tepki Akpınar “Hükümet adına yürütülen tüm projeler, koalisyon hükümetinin ortak icraatlarıdır”
Dolar
Euro
Sterlin

"Hristodulidis'in BM Genel Kurulu'ndan beklediği çıkmadı"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

"Hristodulidis'in BM Genel Kurulu'ndan beklediği çıkmadı"

Kıbrıslı Rum Lider  Nikos Hristodulidisin “dönüm noktası” olarak nitelendirdiği BM Genel Kurulu’ndan beklenenin çıkmadığı bildirildi.

Alithia gazetesi “Hristodulidis’in Dönüm Noktaları Yerle Bir Oldu” başlığıyla aktardığı haberinde, Hristodulidis’in görevindeki ilk 100 günüyle ilgili Haziran ayında yaptığı açıklamalarda, BM Genel Kurulu’nun Kıbrıs sorununda dönüm noktası olacağını söylediğini, ancak bunun gerçekleşmediğini yazdı.

Gazete, BM Genel Kurulu’nda olmayanların, olanlardan daha önemli olduğuna işaret ederek, bunları şöyle sıraladı;

“1- BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beklenen görüşmesi gerçekleşmedi,

2- Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Erdoğan ile görüşerek Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin normal seyrine girmesindeki önkoşulun Kıbrıs sorunu olduğu konusunda anlaşması bekleniyordu, ancak bu da olmadı,

3- İki liderin Guterres ile görüşmesi sözde kaldı, Guterres’in Kıbrıs sorununa danışman ataması gerçekleşmedi,

4- Kıbrıs sorununda yeni bir sürecin başlamasıyla ilgili anlaşma sağlanmadı.”.

Gazete, Hristodulidis’in BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Kıbrıs sorunu için müzakere etmeye hazır olduğunu bir kez daha dile getirerek, siyasi eşitlik zeminindeki iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon çözümünün altını çizdiğini yazdı.

Konuşmasında siyasi eşitlik zemini vurgusu yapmasının, geçmişteki söylemleriyle kıyaslandığında gelişme addedildiğini kaydeden gazete, yine de Hristodulidis’in yaklaşık 2 bin kelimelik konuşmasında Guterres’in duymak istediği 4 kelimelik ifadeyi, yani “Guterres Çerçevesi’ni kabul ediyorum” cümlesini kullanmadığını belirtti.

Öte yandan Kathimerini gazetesi ise, BM’nin Kıbrıs sorunu için danışman atanmasının Erdoğan’ın onayından geçmesi gerektiğini ve Erdoğan’ın, Guterres ile beklenen görüşmesinin gerçekleşmemesiyle birlikte, danışman atanmasının önüne “duvar örüldüğünü” yazdı.

Gazete, böylelikle önümüzdeki dönemde Kıbrıs sorunu için BM’den özel danışman atanması perspektifinin daha da daraldığını kaydetti.

Gazete ayrıca, Hristodulidi'in ve Erdoğan’ın BM Genel Kurulu çerçevesinde enerji işbirliğiyle ilgili toplantılar yaptıklarına, bunların ilerleyen dönemde getireceği potansiyel sonuçlara işaret ederek, Hristodulidis’in Chevron ve Exxonmobil yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin yanı sıra, Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası enerji politikası konularından sorumlu Özel Temsilcisi Amos Hochstein ile yaptığı görüşmeye dikkat çekti.

Bu arada Politis gazetesi de, Guterres’in Kıbrıs sorunu için danışman atamakta ısrarcı olduğunu ve bununla, Kıbrıs Türk tarafı ile Rum tarafının yeni tur müzakerelere gidebilip gidemeyeceğini ve bunu hangi koşullar altında yapabileceğini tespit etmeyi hedeflediğini yazdı.

Gazete, BM’den atanacak danışmanın özetle, Hristodulidis’in Guterres Çerçevesi zeminindeki iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon çözümü önerisi ile Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik tezi arasında köprü kurmaya çalışacağını kaydetti.

Benzer haberler

Featured
Trump'tan seçim sistemi eleştirisi "Manipülasyona ve yolsuzluğa açık" 2026-07-17 10:31:25 Afrika'da ebola virüsü alarmı sürüyor 2026-07-17 10:26:00 Petrol fiyatlarında yüzde 12'lik savaş rallisi 2026-07-17 10:03:12 Vudalı "HIV risk grubundakiler düzenli test yaptırmalı" 2026-07-17 09:50:43 Dünyanın en eski kehribarı keşfedildi: 385 milyon yıl öncesine ait yaşam izi 2026-07-17 08:59:51 Altında son 6 haftanın en sert düşüşü 2026-07-17 08:44:04 Yaşanabilir bölgedeki gezegende ilk kez atmosfer keşfedildi 2026-07-17 08:40:35 Döviz kurlarında son durum (17 Temmuz 2026) 2026-07-17 08:30:30 En son hava durumu tahminleri (17 Temmuz 2026) 2026-07-17 08:26:02