Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Trump'ın tacizden suçlu bulunduğu Carroll davasında karar açıklandı: 5,8 milyon dolar ödeyecek İncirli “Öğretmenlik mesleğinin onurunun siyasi kaygılarla tartışmaya açıldığı bir dönemdeyiz” Baraka Kültür Merkezi’nin çocuklara yönelik yaz etkinlikleri final yapıyor Yüzer terminal Malezya limanındaki bekleyişini sürdürüyor Petrol fiyatları ABD-İran gerilimiyle yeniden yükseldi Saygıner “Belediyelerle ortak projeler yürütmeye hazırız” Stefanu, uzlaşma noktalarının korunması ve NATO’nun Kıbrıs sorununun çözümü dışında bırakılmasından yana Trump "İran anlaşmak istiyor" Hristodulidis, Türkiye’nin AB sürecinin Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirilmesi talebini yineledi Üretici “İklim krizinin etkileriyle mücadelede sulak alanlar en önemli doğal kalkanlarımızdır” Dinçyürek "Dikmen Sağlık Merkezi inşaatında sona yaklaşıldı”  Değirmenlik Akıncılar Belediyesi 92 işletmeyi denetledi Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Mormenekşe’deki iki projesi tamamlandı İran “ABD’ye ezici bir karşılık vereceğiz” TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz yarın KKTC’ye geliyor Herkes almak istiyor: Fiyatları savaşla düştü! Kargo uçağı kaybolmuştu, enkazı denizin dibinde bulundu Borsa güne yüzde 0,44 yükselişle başladı ABD, İran'a karşı yeni saldırılar başlattı Trump "Erdoğan harikaydı, NATO uzun yol katetti" Trump'ın tacizden suçlu bulunduğu Carroll davasında karar açıklandı: 5,8 milyon dolar ödeyecek İncirli “Öğretmenlik mesleğinin onurunun siyasi kaygılarla tartışmaya açıldığı bir dönemdeyiz” Baraka Kültür Merkezi’nin çocuklara yönelik yaz etkinlikleri final yapıyor Yüzer terminal Malezya limanındaki bekleyişini sürdürüyor Petrol fiyatları ABD-İran gerilimiyle yeniden yükseldi Saygıner “Belediyelerle ortak projeler yürütmeye hazırız” Stefanu, uzlaşma noktalarının korunması ve NATO’nun Kıbrıs sorununun çözümü dışında bırakılmasından yana Trump "İran anlaşmak istiyor" Hristodulidis, Türkiye’nin AB sürecinin Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirilmesi talebini yineledi Üretici “İklim krizinin etkileriyle mücadelede sulak alanlar en önemli doğal kalkanlarımızdır” Dinçyürek "Dikmen Sağlık Merkezi inşaatında sona yaklaşıldı”  Değirmenlik Akıncılar Belediyesi 92 işletmeyi denetledi Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Mormenekşe’deki iki projesi tamamlandı İran “ABD’ye ezici bir karşılık vereceğiz” TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz yarın KKTC’ye geliyor Herkes almak istiyor: Fiyatları savaşla düştü! Kargo uçağı kaybolmuştu, enkazı denizin dibinde bulundu Borsa güne yüzde 0,44 yükselişle başladı ABD, İran'a karşı yeni saldırılar başlattı Trump "Erdoğan harikaydı, NATO uzun yol katetti"
Dolar
Euro
Sterlin

Hristodulidis, Çavuşoğlu'yla görüşmeye hazır

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Hristodulidis, Çavuşoğlu'yla görüşmeye hazır

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, bölgedeki enerji projelerinde Türkiye karşıtı bir politika izlemediklerini ancak Türkiye’nin uluslararası hukuka saygı göstermesi gerektiğini iddia ederek Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşmeye hazır olduğu mesajını verdi.

Alithia ve diğer gazeteler, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in Atina Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada bölgedeki enerji kaynaklarına ilişkin işbirliği konuları ile Kıbrıs sorunu hakkında açıklamada bulunduğunu yazdılar.

Habere göre Hristodulidis açıklamasında, EastMed doğal gaz projesi konusundaki soruya, bölge ülkelerinin mevcut koşulları değerlendirerek karar vermeleri gerektiğini, projenin de bu çerçevede yer aldığı yanıtını verdi.
Bölge ülkelerin hükümetleri olarak ekonomik, teknik ve politik koşulları göz önüne almakta olduklarını vurgulayan Hristodulidis, Türkiye’nin bu planlardaki yerinin ne olduğunun sorulması üzerine ise, Türkiye’yi dışarda bırakmadıkları ve Türkiye karşıtı bir mantıkla hareket etmedikleri yanıtını verdi.

Hristodulidis, aksine, Türkiye’nin, bölgede enerji konularında başlayan ve diğer alanlara da genişleyen işbirliklerinin bir parçası olmasını istediklerini ancak Türkiye’nin en azından iyi komşuluk ilişkilerini belirleyen uluslararası hukuk kuralları ya da Uluslararası Hukuka saygı göstermesi gerektiğini öne sürdü.

Açıklamasında Kıbrıs sorununa da değinen Hristodulidis, KKTC’deki seçimlerin sonucunun beklendiğini, seçimlerin ardından BM Genel Sekreterinin müzakerelerin yeniden başlaması girişimini ilan etmesinin beklendiğini ifade etti.

Türkiye’nin 5+1 şeklindeki bir ön hazırlık görüşmesine katılmaya hazır olduğunu belirttiğini ancak bunun için iki şart koştuğunu iddia eden Hristodulidis, bu şartlardan ilkinin; “arzu edilen sonuca ilişkin tüm seçeneklerin masada olması, ikincisinin ise; sürecin Crans Montana’da kaldığı yerden değil, yeni bir sürecin başlaması olduğunu” savundu.

Hristodulidis, arzu edilen hedefin ne olduğuna dair kimsenin kuşku duyamayacağını, bunun BM kararlarıyla belirlenmiş olduğunu ifade ederek, müzakerelerin Crans Montana’da başlaması konusunda ise, Crans Montana’da çok önemli bir çalışmanın yapıldığını, önemli uzlaşılara varıldığını ve anlaşmazlıkların neler olduğunun bilindiğini, bu yüzden de müzakerelerin buradan devam etmesi gerektiğini savundu.

Müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden yeniden başlayacağının resmi olarak duyurulacağı bir hazırlık görüşmesine, müzakere sürecine yardımcı olacak uygun ortamın oluşmasının gerekliliği konusunda, tüm müdahil taraflar arasında varılacak bir karşılıklı uzlaşının da eşlik etmesinin önemine dikkat çeken Hristodulidis, “Sn. Mevlüt Çavuşoğlu’yla aynı masaya oturup her türlü konuyu görüşmeye hazırım” şeklinde konuştu.

(TAK)

Benzer haberler

Featured
Trump'ın tacizden suçlu bulunduğu Carroll davasında karar açıklandı: 5,8 milyon dolar ödeyecek 2026-07-09 13:17:35 İncirli “Öğretmenlik mesleğinin onurunun siyasi kaygılarla tartışmaya açıldığı bir dönemdeyiz” 2026-07-09 13:09:14 Baraka Kültür Merkezi’nin çocuklara yönelik yaz etkinlikleri final yapıyor 2026-07-09 12:54:24 Yüzer terminal Malezya limanındaki bekleyişini sürdürüyor 2026-07-09 12:51:39 Petrol fiyatları ABD-İran gerilimiyle yeniden yükseldi 2026-07-09 12:47:00 Saygıner “Belediyelerle ortak projeler yürütmeye hazırız” 2026-07-09 12:44:07 Stefanu, uzlaşma noktalarının korunması ve NATO’nun Kıbrıs sorununun çözümü dışında bırakılmasından yana 2026-07-09 12:39:08 Trump "İran anlaşmak istiyor" 2026-07-09 12:36:22 Hristodulidis, Türkiye’nin AB sürecinin Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirilmesi talebini yineledi 2026-07-09 12:07:19