Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Tuğcu “Çalışma Bakanı ile görüşmemiz, samimi ve yapıcı geçti” Mehmetçik Belediyesi eski meclis üyelerinden açıklama “Belediyeyi borçsuz devrettik” Sosyal medya kullanıcıları "akışın" dışında kalmaktan endişe duyuyor Borsa günü yüzde 0,94 değer kaybederek tamamladı Olguner “Güneş panelleri kurulurken öncelik insan hayatı olmalı” Özersay “Sosyal medya hesaplarımızı kapatıp sesimizi kısmaya çalışıyorlar” Yiğit "El-Sen'in talepleri karşılanmazsa Telefon Dairesi'nde greve gideceğiz" 2026 Nobel Ekonomi Ödülü'nü Robert E. Hall ve Michael Woodford kazandı Yılmaz "Türkiye Cumhuriyeti güçlüdür ve KKTC’nin yanındadır ve yanında olmaya da devam edecektir" Hava dört gün boyunca yağmurlu olacak, sıcaklık düşecek T&T Havalimanı İşletmeciliği, 2026 yılının üçüncü dönemine ilişkin ciro payını yatırdı Nöbetçi eczaneler (12 Ekim 2026) Emiroğulları "Enerjide insan hayatı ekonomik hesaplara kurban edilemez" Kurudere ova yollarında büz döşeme çalışması tamamlandı Üstel “Fiyat farkını oluşturan tüm unsurları ortadan kaldırmak için gerekli adımları atacağız” Onalt "Hayvancılık sektöründe sürdürülebilir ve planlı çözümlere ihtiyaç var" Hukuk Komitesi, yurtlarla ilgili yasa tasarısında ikinci görüşmeyi tamamladı Korkuteli ve Dörtyol'da dere ıslah çalışmaları tamamlandı “Babamın Oltası” sergisi 20 Ekim’de açılıyor Bir haftada 8 yangın, 619 bin TL'lik zarar... Tuğcu “Çalışma Bakanı ile görüşmemiz, samimi ve yapıcı geçti” Mehmetçik Belediyesi eski meclis üyelerinden açıklama “Belediyeyi borçsuz devrettik” Sosyal medya kullanıcıları "akışın" dışında kalmaktan endişe duyuyor Borsa günü yüzde 0,94 değer kaybederek tamamladı Olguner “Güneş panelleri kurulurken öncelik insan hayatı olmalı” Özersay “Sosyal medya hesaplarımızı kapatıp sesimizi kısmaya çalışıyorlar” Yiğit "El-Sen'in talepleri karşılanmazsa Telefon Dairesi'nde greve gideceğiz" 2026 Nobel Ekonomi Ödülü'nü Robert E. Hall ve Michael Woodford kazandı Yılmaz "Türkiye Cumhuriyeti güçlüdür ve KKTC’nin yanındadır ve yanında olmaya da devam edecektir" Hava dört gün boyunca yağmurlu olacak, sıcaklık düşecek T&T Havalimanı İşletmeciliği, 2026 yılının üçüncü dönemine ilişkin ciro payını yatırdı Nöbetçi eczaneler (12 Ekim 2026) Emiroğulları "Enerjide insan hayatı ekonomik hesaplara kurban edilemez" Kurudere ova yollarında büz döşeme çalışması tamamlandı Üstel “Fiyat farkını oluşturan tüm unsurları ortadan kaldırmak için gerekli adımları atacağız” Onalt "Hayvancılık sektöründe sürdürülebilir ve planlı çözümlere ihtiyaç var" Hukuk Komitesi, yurtlarla ilgili yasa tasarısında ikinci görüşmeyi tamamladı Korkuteli ve Dörtyol'da dere ıslah çalışmaları tamamlandı “Babamın Oltası” sergisi 20 Ekim’de açılıyor Bir haftada 8 yangın, 619 bin TL'lik zarar...
Dolar —
Euro —
Sterlin —

Haspolat'ta 12 bin ağaç ile endüstri ormanı oluşturuluyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Haspolat'ta 12 bin ağaç ile endüstri ormanı oluşturuluyor
Reklam

Lefkoşa Türk Belediyesi'nin (LTB) "Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Vizyonu" kapsamında hayata geçirdiği Haspolat Endüstri Ormanı Projesi için çalışmalar devam ediyor. 

Arıtılmış suyun kullanılacağı 120 dönümlük arazide, 12 bin ağaçlık orman için Dünya Çevre Günü'nde ilk fidanlar dikildi. 

Endüstri Ormanı ile Lefkoşa Türk Belediyesi’nin ekonomik gücünü artırmanın yanı sıra Haspolat bölgesinin ekolojik ve sosyal açıdan dönüşümü hedefleniyor. 

Başkan Harmancı: “Haspolat Endüstri Ormanı ile hem bölge hem de ülke adına bir ilke imza atmanın gururunu yaşıyoruz”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Haspolat’ın geçmişte eski arıtma tesisinden kaynaklanan ciddi çevresel sorunlarla karşı karşıya kaldığını hatırlattı. Yeni arıtma sistemiyle birlikte bölgenin önemli bir dönüşüm yaşadığını belirten Harmancı, bugün tesisin Avrupa Birliği standartlarının da üzerinde bir kalitede arıtılmış su ürettiğini söyledi.

Arıtma tesisinin Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların ortak kullanımına hizmet veren iki toplumlu bir tesis olduğuna dikkat çeken Harmancı, eski tesis havuzlarının bulunduğu alanın temiz suyla yeniden hayat bulduğunu ifade etti. Bölgenin zaman içerisinde birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan önemli bir yaşam alanına dönüştüğünü belirten Harmancı, “Bizim için burada arıtılan suyun değeri kadar bu alanın ekolojik değeri de önemlidir. Çünkü burada artık temiz su, doğal yaşam ve güçlü bir habitat bulunmaktadır” dedi.

Ülkede yapılan değerlendirmelerde önemli ihtiyaçlardan birinin endüstriyel ağaç yetiştiriciliği olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Harmancı, Haspolat Endüstri Ormanı Projesi'nin bu ihtiyaca yanıt vereceğini söyledi. 

“Bu ağaçlar gelecekte evlerimizin odun ihtiyacını karşılayacak ancak doğayı tüketen değil, kendini yenileyen bir sistem oluşturacağız” diyen Harmancı, projenin hem çevresel hem de ekonomik açıdan ülkeye önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

Arıtma tesisinin güneş enerjisi sistemi ve septik atık kabul istasyonu gibi çevreci yatırımlarla ülkenin önemli çevre projelerinden biri haline geldiğini belirten Harmancı, Haspolat Endüstri Ormanı ile hem bölge hem de ülke adına bir ilke imza atmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Projeye katkı koyan tüm ekip arkadaşlarına teşekkür eden Harmancı, önümüzdeki hafta sonuna kadar 12 bin fidanın tamamının dikileceğini, ilerleyen yıllarda ise bu sayının 30 bine çıkarılabileceğini ifade etti. Harmancı, “Bu değer hepimize aittir. Dünya Çevre Günü’nde böylesine önemli bir ormanın ilk fidanlarını dikmenin heyecanını yaşıyoruz” dedi.

Arıtılmış Suyla Hayat Bulan Doğa ve Ekonomi

Proje kapsamında kullanılan toprağın son derece verimli olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulurken, daha önce aynı bölgede arıtılmış su kullanılarak gerçekleştirilen soya fasulyesi denemelerinde de yüksek verim elde edildi. 

Kalkınmanın temel unsurlarından birinin kaynakların verimli kullanılması olduğuna dikkat çekilen projede, biyolojik arıtma tesisinin yüksek enerji ihtiyacını dengelemek amacıyla kurulan 1 megavatlık güneş enerjisi sistemi de aktif olarak kullanılıyor.

Rekreasyon Alanı ve Doğal Yaşam Koridoru Oluşturulacak

Endüstri Ormanı'nın bulunduğu alanda yürüyüş yolları, dinlenme alanları ve kuş gözlem noktaları da oluşturulacak.
Peyzaj düzenlemesi kapsamında yaklaşık 1.000 adet ağaç, çalı ve süs bitkisi alana kazandırılacak. Bitki seçimlerinde sulak alan koşullarına uyum sağlayabilen, adaptasyon kabiliyeti yüksek türler tercih edilirken, kuşlar ve arılar için besin ve yaşam kaynağı oluşturabilecek türlere öncelik verilecek.

Bu çalışmalarla birlikte bölgedeki biyolojik çeşitliliğin artırılması, göçmen kuşlar başta olmak üzere birçok canlı türü için doğal yaşam alanlarının oluşturulması ve Haspolat’ın önemli bir ekolojik koridor haline gelmesi amaçlanıyor.

Su Kalitesi Düzenli Olarak Takip Ediliyor

Proje kapsamında kullanılan arıtılmış suyun kalitesi düzenli olarak izleniyor. pH, nitrat ve azot değerleri başta olmak üzere çeşitli analizlerin periyodik olarak gerçekleştirildiği belirtilirken, yapılan testler sonucunda suyun Avrupa standartlarına uygun olduğu ve tarımsal üretimde güvenle kullanılabildiği tespit edildi.

Haspolat Endüstri Ormanı Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte bölgenin ekonomik üretim, çevresel sürdürülebilirlik ve biyolojik çeşitlilik açısından örnek bir model oluşturması hedefleniyor. Ayrıca proje sayesinde Haspolat'ın, çevre dostu kalkınma anlayışının somut bir örneği olarak ülke genelinde öncülük etmesi amaçlanıyor.

 

Benzer haberler

Featured
Tuğcu “Çalışma Bakanı ile görüşmemiz, samimi ve yapıcı geçti” 12 Eki 2026 20:38 Mehmetçik Belediyesi eski meclis üyelerinden açıklama “Belediyeyi borçsuz devrettik” 12 Eki 2026 19:42 Sosyal medya kullanıcıları "akışın" dışında kalmaktan endişe duyuyor 12 Eki 2026 19:35 Borsa günü yüzde 0,94 değer kaybederek tamamladı 12 Eki 2026 19:26 Olguner “Güneş panelleri kurulurken öncelik insan hayatı olmalı” 12 Eki 2026 19:15 Özersay “Sosyal medya hesaplarımızı kapatıp sesimizi kısmaya çalışıyorlar” 12 Eki 2026 19:02 Yiğit "El-Sen'in talepleri karşılanmazsa Telefon Dairesi'nde greve gideceğiz" 12 Eki 2026 18:55 2026 Nobel Ekonomi Ödülü'nü Robert E. Hall ve Michael Woodford kazandı 12 Eki 2026 18:47 Yılmaz "Türkiye Cumhuriyeti güçlüdür ve KKTC’nin yanındadır ve yanında olmaya da devam edecektir" 12 Eki 2026 18:32