Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Hawaii'yi kasırga vurdu: 1 kişi hayatını kaybetti, 60 binden fazla hane elektriksiz kaldı LTB, Kemal Şemiler Caddesi’nde kanalizasyon çalışmalarına başlıyor Cumhurbaşkanı Erhürman, Kıbrıs Türk Üniversite Öğrencileri Kongresi’nde konuştu "Gençlik gelecek değil, bugündür" Meclis yarın “Toplum Güvenliği” gündemiyle olağanüstü toplanacak 5. Uluslararası Güzelyurt Sanat Buluşması Sergisi açıldı Venezuela'da 131 mahkûm serbest bırakıldı Gazze'de sağlık hizmetleri durma riskiyle karşı karşıya İtfaiye merdiveni yetişmeyince 11. kattan kurtarma sepetine atlayarak kurtuldu Trafik denetimlerinde iki kişi tutuklandı, 41 araç trafikten men edildi En fazla yağış Balıkesir'de kaydedildi Türkiye’de üniversitelerde uzaktan ve ikinci öğretim ücretleri belirlendi Tarihi Cumhurbaşkanlığı binası sanat ve kültür merkezine dönüştürülüyor Üstel "Güvenlik algıyla değil, rakamlarla ölçülür, gerçek açıktır ülkemiz güvendedir" İranlı yetkiliden Trump'a "Hürmüz Boğazı konusundaki blöfler yerine kendi güvenliğinden endişelen" Öztürkler “Kişisel beklenti içinde olmadan ülkeye hizmet amacıyla önemli bir çalışma yürütülüyor” Nöbetçi eczaneler (16 Ağustos 2026) Belçika'da kayıtlara geçen en büyük orman yangını yaşanıyor Küresel piyasalarda önümüzdeki hafta gözler Fed tutanaklarında İkamet izinsiz şahıslar tutuklandı En son hava durumu tahminleri (16 Ağustos 2026) Hawaii'yi kasırga vurdu: 1 kişi hayatını kaybetti, 60 binden fazla hane elektriksiz kaldı LTB, Kemal Şemiler Caddesi’nde kanalizasyon çalışmalarına başlıyor Cumhurbaşkanı Erhürman, Kıbrıs Türk Üniversite Öğrencileri Kongresi’nde konuştu "Gençlik gelecek değil, bugündür" Meclis yarın “Toplum Güvenliği” gündemiyle olağanüstü toplanacak 5. Uluslararası Güzelyurt Sanat Buluşması Sergisi açıldı Venezuela'da 131 mahkûm serbest bırakıldı Gazze'de sağlık hizmetleri durma riskiyle karşı karşıya İtfaiye merdiveni yetişmeyince 11. kattan kurtarma sepetine atlayarak kurtuldu Trafik denetimlerinde iki kişi tutuklandı, 41 araç trafikten men edildi En fazla yağış Balıkesir'de kaydedildi Türkiye’de üniversitelerde uzaktan ve ikinci öğretim ücretleri belirlendi Tarihi Cumhurbaşkanlığı binası sanat ve kültür merkezine dönüştürülüyor Üstel "Güvenlik algıyla değil, rakamlarla ölçülür, gerçek açıktır ülkemiz güvendedir" İranlı yetkiliden Trump'a "Hürmüz Boğazı konusundaki blöfler yerine kendi güvenliğinden endişelen" Öztürkler “Kişisel beklenti içinde olmadan ülkeye hizmet amacıyla önemli bir çalışma yürütülüyor” Nöbetçi eczaneler (16 Ağustos 2026) Belçika'da kayıtlara geçen en büyük orman yangını yaşanıyor Küresel piyasalarda önümüzdeki hafta gözler Fed tutanaklarında İkamet izinsiz şahıslar tutuklandı En son hava durumu tahminleri (16 Ağustos 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

Harvardlı araştırmacılar buldu: Alzheimer’a çare olabilir

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Harvardlı araştırmacılar buldu: Alzheimer’a çare olabilir
Reklam

Harvard Tıp Fakültesi araştırmacıları, bipolar bozukluğun ve Alzheimer'ın tedavisinde kullanılan lityumun, beyin sağlığı üzerinde düşündüğümüzden çok daha büyük bir role sahip olabileceğini ortaya koydu.

Yapılan çalışma, beyindeki doğal lityum seviyelerindeki küçük düşüşlerin bile Alzheimer hastalığına benzer değişiklikleri tetikleyebileceği ortaya çıkarışdı. Bulgular, Alzheimer'ın önlenmesi ya da tedavisinde yeni bir yol açabilir.

Nature dergisinde yayımlanan araştırma, düşük lityum düzeylerinin, beyinde Alzheimer’a neden olan toksik proteinlerin birikimini hızlandırdığını ortaya koydu. Araştırmada, doğal lityum seviyeleri düşük tutulan farelerde beyin iltihabı, hızlı yaşlanma belirtileri ve hafıza kaybı gibi Alzheimer benzeri semptomlar görüldü.

Buna karşın, normal lityum seviyelerini koruyan farelerde bu semptomlar gözlenmedi.

Araştırmacılar, ayrıca “lityum orotat” adı verilen ve beyindeki zararlı proteinlerle bağlanmayan özel bir lityum formunu test etti. Bu form ile tedavi edilen farelerde, hem beyin plaklarında hem de hafıza kaybında azalma görüldü.

Araştırmanın başyazarı Dr. Bruce Yankner, "Bu, demansa giden süreçte beyindeki çoklu sistem dejenerasyonuna yol açan ortak bir mekanizma için potansiyel bir aday," ifadelerini kullandı. Yankner, fareler üzerinde elde edilen sonuçların umut verici olduğunu, ancak insan deneylerinin kesinlikle gerekli olduğunu vurguladı.

Lityum doğada toprakta, suda ve bazı gıdalarda doğal olarak bulunuyor. Araştırmaya göre, Alzheimer hastalarının beyin dokularında lityum seviyesi daha düşükken, normal hafıza fonksiyonuna sahip kişilerde bu seviyeler daha yüksek.

Doğal lityum kaynakları arasında şunlar bulunuyor:

Yeşil yapraklı sebzeler

Kuruyemişler

Baklagiller

Zerdeçal ve kimyon gibi baharatlar

Bazı maden suları

Bu bulgular, özellikle Akdeniz diyeti gibi bitki temelli beslenme tarzlarının neden daha düşük demans riskiyle ilişkilendirildiğini de açıklayabilir.

Benzer haberler

Featured
Hawaii'yi kasırga vurdu: 1 kişi hayatını kaybetti, 60 binden fazla hane elektriksiz kaldı 16 Ağu 2026 13:56 LTB, Kemal Şemiler Caddesi’nde kanalizasyon çalışmalarına başlıyor 16 Ağu 2026 13:36 Cumhurbaşkanı Erhürman, Kıbrıs Türk Üniversite Öğrencileri Kongresi’nde konuştu "Gençlik gelecek değil, bugündür" 16 Ağu 2026 13:23 Meclis yarın “Toplum Güvenliği” gündemiyle olağanüstü toplanacak 16 Ağu 2026 13:04 5. Uluslararası Güzelyurt Sanat Buluşması Sergisi açıldı 16 Ağu 2026 12:59 Venezuela'da 131 mahkûm serbest bırakıldı 16 Ağu 2026 12:41 Gazze'de sağlık hizmetleri durma riskiyle karşı karşıya 16 Ağu 2026 12:29 İtfaiye merdiveni yetişmeyince 11. kattan kurtarma sepetine atlayarak kurtuldu 16 Ağu 2026 12:13 Trafik denetimlerinde iki kişi tutuklandı, 41 araç trafikten men edildi 16 Ağu 2026 11:46