Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Kız İzci Örgütü Derneği, Liderlik Temel Eğitim Kursu uygulama kampını tamamladı Mersinlik-Kantara güzergahı ve Bahçeler'de bazı güzergahlar trafiğe kapatılacak Cumhurbaşkanı Erhürman, Holguín ile görüştü Alkollü sürücü trafik ışıklarında duran araca çarptı Meclis Genel Kurulu toplanamadı Park halinde yanan araç bölge sakinlerinin müdahalesiyle söndürüldü Mustafa Kara için acil kan aranıyor Önündeki araca çarpıp takla atan aracın sürücüsü yaralandı Dr. Turgut Küçük Tıp Bursu bu yıl ilk kez başarılı tıp öğrencisi Mısra Oral’a verildi Trafiğe bir can daha: 21 yaşındaki genç hayatını kaybetti En fazla yağış 26 kg olarak İskele'de ölçüldü Erhürman, Holguin görüşmesi başladı Hellimde küçükbaş hayvan sütü oranının yüzde 51’de kalması bekleniyor POLVAK, Royal Palace Hotel çalışanlarına yangın güvenliği eğitimi verdi Mimarlar Odası ve Ortopedik Özürlüler Derneği’nden engellilere yönelik standartların gözetilmesi çağrısı ABD halkı valilik seçimleri için 36 eyalette sandık başına gidiyor Çocukluk çağı lösemisinde erken tanı hayat kurtarıyor Brent petrol fiyatlarında zirveden sert dönüş Florida’da özel jet yerleşim yerine düştü: 9 kişi hayatını kaybetti Küresel piyasalar önemli gelişmelerin izleneceği haftaya temkinli başladı Kız İzci Örgütü Derneği, Liderlik Temel Eğitim Kursu uygulama kampını tamamladı Mersinlik-Kantara güzergahı ve Bahçeler'de bazı güzergahlar trafiğe kapatılacak Cumhurbaşkanı Erhürman, Holguín ile görüştü Alkollü sürücü trafik ışıklarında duran araca çarptı Meclis Genel Kurulu toplanamadı Park halinde yanan araç bölge sakinlerinin müdahalesiyle söndürüldü Mustafa Kara için acil kan aranıyor Önündeki araca çarpıp takla atan aracın sürücüsü yaralandı Dr. Turgut Küçük Tıp Bursu bu yıl ilk kez başarılı tıp öğrencisi Mısra Oral’a verildi Trafiğe bir can daha: 21 yaşındaki genç hayatını kaybetti En fazla yağış 26 kg olarak İskele'de ölçüldü Erhürman, Holguin görüşmesi başladı Hellimde küçükbaş hayvan sütü oranının yüzde 51’de kalması bekleniyor POLVAK, Royal Palace Hotel çalışanlarına yangın güvenliği eğitimi verdi Mimarlar Odası ve Ortopedik Özürlüler Derneği’nden engellilere yönelik standartların gözetilmesi çağrısı ABD halkı valilik seçimleri için 36 eyalette sandık başına gidiyor Çocukluk çağı lösemisinde erken tanı hayat kurtarıyor Brent petrol fiyatlarında zirveden sert dönüş Florida’da özel jet yerleşim yerine düştü: 9 kişi hayatını kaybetti Küresel piyasalar önemli gelişmelerin izleneceği haftaya temkinli başladı
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Hareketsizlik, ölüme neden olan risk faktörleri arasında dördüncü sırada

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Hareketsizlik, ölüme neden olan risk faktörleri arasında dördüncü sırada
Reklam

Dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri arasında dördüncü sırada yer alan hareketsizlik; meme ve kolon kanserlerinin, diyabetin ve iskemik kalp hastalığının oluşumunda çok önemli bir risk faktörü olarak öne çıkıyor.

Günümüzde özellikle teknolojik gelişmelerle birlikte hareketsiz bireylerin sayısı her geçen gün artıyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto Çeto, bu durumun kişilerin sağlığını olumsuz etkilediğini vurgulayarak özellikle çocuklarda ve gençlerde televizyon, internet ve ders çalışma nedeniyle gün içinde hareketsiz geçirilen sürenin azımsanamayacak kadar fazla olduğunu söylüyor. Dünya genelinde her 4 yetişkinden 1’inin aktif olmadığını da ifade eden Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto, hareketsizliğin, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada olduğunu, meme ve kolon kanserlerinin, diyabetin ve iskemik kalp hastalığının oluşumunda çok önemli bir risk faktörü olduğunu ifade etti.

Yürüyüş, bisiklete binme, yüzme gibi orta şiddet fiziksel aktiviteleri artırın

Fiziksel aktivitenin, iskelet kasları tarafından üretilen, enerji gerektiren herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto, çalışırken, oynarken, ev işleri yaparken ve boş zamanlarda yapılan hareketlerin hafif şiddette fiziksel aktivite kapsamına girdiğini söyledi. Orta şiddet olarak tanımlanan düzenli yürüyüş, bisiklete binme, yüzme gibi fiziksel aktivitelerin ise sağlığa anlamlı yararlı etkileri olduğunu vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto “Yetişkin bireylerin sağlığının kazanılması ve sürdürülmesi için haftada 150 dakika süreyle, tercihen 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş, hafif koşu, bisiklet veya yüzme gibi büyük kas grubunun kullanıldığı orta şiddette dayanıklılık aktiviteleri önerilmektedir. Ayrıca haftada 2 gün, vücudun farklı bölgelerindeki büyük kas gruplarını içeren kuvvet egzersizleri, kemik ve kas dokuların kaybının önlenmesi ve korunması açısından önemlidir” ifadesini kullandı.

Sağlıklı bir yaşam için harekete geç!

Düzenli ve yeterli fiziksel aktivite ile kas kuvvetinin arttığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yiğitoğlu Çeto, aynı zamanda yeterli fiziksel aktivite ile dayanıklılığın arttığını, kalp ve solunum hastalıklarında iyilik halinin geliştiğini belirterek şöyle devam etti: “Yeterli fiziksel aktivite ile kemik mineral yoğunluğu artar, osteoporoz önlenir, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, felç, diyabet, meme, kolon kanseri ve depresyon riski azalır; kalça ve omurga kırıklarından korunmak için düşme riski azalır; enerji dengesi ve kilo kontrolü sağlanır. Fiziksel aktivite ile sağlıklı yaşlanma sağlanır, daha aktif yaşlı bireyler yaratılması amaçlanır.”

Fiziksel aktivitenin artırılması için toplum tabanlı ama farklı alanları kapsayan kültürel bir yaklaşımın gelişmesi gerektiğini de söyleyen Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto, fiziksel aktivitenin yaşam tarzı haline getirilmesi gerektiğini belirtti. Kentsel tasarım ve şehir planlamasının, fiziksel aktiviteyi kolaylaştırır şekilde olması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto, bu durumun hükümet politikalarıyla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Benzer haberler

Sağlık
Nöbetçi eczaneler (1 Kasım 2026) 1 Kas 2026 09:28 Vücudunuz için en büyük lif kaynakları çöp kutunuzda olabilir 31 Eki 2026 14:36 Nöbetçi eczaneler (31 Ekim 2026) 31 Eki 2026 13:34 Nöbetçi eczaneler (30 Ekim 2026) 30 Eki 2026 17:17 Zayıflama iğnesi kullananlara "protein alımını ihmal etmeyin" tavsiyesi 29 Eki 2026 17:39 Nöbetçi eczaneler (29 Ekim 2026) 29 Eki 2026 08:28 İklim değişikliğinin sağlığa etkileri son 10 yılda arttı 28 Eki 2026 21:29 Nöbetçi eczaneler (28 Ekim 2026) 28 Eki 2026 17:04 Kızılcık suyu, diş plağının oluşumunu baskılayabilir 28 Eki 2026 13:14