Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Neil Young Trump'a dava açtı Döviz piyasalarında günün son rakamları (27 Ekim 2026) Melania Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki bölgesel ateşkesin başladığını duyurdu Dünya alarm veriyor: Sera gazları benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı UNSEEN: The Athletes of Northern Cyprus belgeselinin fragmanı yayımlandı Borsa günü yatay seyirle tamamladı Güler “Kıbrıs Türk halkının güvenliği ülkemiz açısından vazgeçilmez öneme sahiptir” UBP 50 milletvekili adayını açıkladı Çeler “Siyasete güven hesap verebilirliğin hayata geçirilmesiyle mümkün olacak” Yeşil Hat üzerinden ticaret fırsatları ve işletmelere sağlanan destekler ele alındı DAÜ Rektörü Kılıç “Üniversitede hiçbir karar, siyasi talimatla alınmadı” Petrol ve gıda fiyatlarında küresel arz şokları enflasyonu yukarı yönlü baskılıyor Themistokleus “Kabul edelim; bizim taraf bitmek bilmeyen müzakere istiyor, GYÖ ve çözüm istemiyor…” UBP “Aday belirleme seçim ve sonuçları yasa, tüzük ve yönetmeliğe uygundur” CTP spor vizyonunu paylaştı Hristodulidis, Erhürman’la görüşmesini “çok iyi ve yapıcı” olarak nitelendirdi Nöbetçi eczaneler (27 Ekim 2026) Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta eski sendika yöneticileri ile buluştu Yunanistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle dokuz bölgede"Kırmızı alarm" ilan edildi Kamacıoğlu “Özel Sanayi Bölgesi oluşturma çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyoruz” Neil Young Trump'a dava açtı Döviz piyasalarında günün son rakamları (27 Ekim 2026) Melania Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki bölgesel ateşkesin başladığını duyurdu Dünya alarm veriyor: Sera gazları benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı UNSEEN: The Athletes of Northern Cyprus belgeselinin fragmanı yayımlandı Borsa günü yatay seyirle tamamladı Güler “Kıbrıs Türk halkının güvenliği ülkemiz açısından vazgeçilmez öneme sahiptir” UBP 50 milletvekili adayını açıkladı Çeler “Siyasete güven hesap verebilirliğin hayata geçirilmesiyle mümkün olacak” Yeşil Hat üzerinden ticaret fırsatları ve işletmelere sağlanan destekler ele alındı DAÜ Rektörü Kılıç “Üniversitede hiçbir karar, siyasi talimatla alınmadı” Petrol ve gıda fiyatlarında küresel arz şokları enflasyonu yukarı yönlü baskılıyor Themistokleus “Kabul edelim; bizim taraf bitmek bilmeyen müzakere istiyor, GYÖ ve çözüm istemiyor…” UBP “Aday belirleme seçim ve sonuçları yasa, tüzük ve yönetmeliğe uygundur” CTP spor vizyonunu paylaştı Hristodulidis, Erhürman’la görüşmesini “çok iyi ve yapıcı” olarak nitelendirdi Nöbetçi eczaneler (27 Ekim 2026) Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta eski sendika yöneticileri ile buluştu Yunanistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle dokuz bölgede"Kırmızı alarm" ilan edildi Kamacıoğlu “Özel Sanayi Bölgesi oluşturma çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyoruz”
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Güney'deki 10’uncu parselde yeni doğal gaz yatağı bulunduğu açıklandı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Güney'deki 10’uncu parselde yeni doğal gaz yatağı bulunduğu açıklandı
Reklam

Güney Kıbrıs’ın tek yanlı olarak ilan edilen sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesinde" (MEB) yer alan 10’uncu parseldeki “Pegasus-1” hedefinde gerçekleştirilen sondajdan olumlu sonuç çıktığı ve yeni bir doğal gaz yatağı bulunduğu açıklandı.

Politis gazetesi “10’uncu Parselde Yeni Yatak” başlıklı haberinde söz sondajın olumlu sonucuyla ilgili resmî açıklamaların dün yapıldığını yazdı; yatağın büyüklüğünün daha sonraki bir aşamada belirleneceğini kaydetti.

Gazeteye göre Kıbrıslı Rum Hükümeti Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis konuyla ilgili olarak dün yaptığı yazılı açıklamada “Valaris DS-9” yüzer sondaj platformu tarafından Kıbrıs’ın 190 kilometre güneybatısında ve 1.921 metre derinlikte gerçekleştirilen “Pegasus-1” hedefindeki sondajın 350 metrelik bir doğal gaz rezervuarının varlığını gösterdiğini ifade etti.

Bunun büyük boyuta sahip bir doğal gaz yatağına işaret ettiğini, ancak yatağın gerçekten doğal gaz içerip içermediğinin teyit edilmesi gerektiğini yazan gazete, daha önce keşfi yapılan “Glafkos” yatağının boyutunun 100 metre, içerdiği tahmini doğal gazın da 5-8 Tcf (trilyon ayak küp) olduğunu hatırlattı.

Gazeteye göre açıklamasında ortaya çıkan verilerin değerlendirilmesi için önümüzdeki aylarda daha ileri analiz yapılacağını ifade eden Letimbiotis, başka teknik ayrıntıya ise değinmedi.

Sondajın “ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited” ile “Qatar Energy International E&P LLC” tarafından gerçekleştirildiğini ve bunun ExxonMobil-Qatar Energy tarafından 10’uncu parselde yapılan ikinci doğal gaz keşfi olduğunu kaydeden gazete, 10’uncu parseldeki ilk doğal gaz keşfinin 2019 yılının şubat ayında duyurulan “Glafkos-1” hedefindeki keşif olduğunu anımsattı.

Kıbrıslı Rum lider  Nikos Hristodulidis’in dün ExxonMobil Başkan Yardımcısı John Ardill’le gerçekleştirdiği telekonferansta yeni keşif konusunda bilgilendirildiğini kaydeden gazete, telekonferansta Kıbrıslı Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiyu ile ExxonMobil şirketinin Güney Kıbrıs’taki Genel Müdürü Varnavas Theodosiyu’nun da yer aldığını ifade etti.

Kıbrıslı Rum Enerji Bakanı Yorgos Papanastasiyu’nun geçen cumartesi günü Yunanistan’da yaptığı bir açıklamada yeni doğal gaz yatağının varlığını ilan ettiğini de anımsatan gazete, Papanastasiyu’nun ExxonMobil tarafından 10’uncu parseldeki “Pegasus-1” hedefinde yapılan son sondajın başarılı olduğunu açıkladığını iletti.

Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis dün öğleden sonra ExxonMobil yetkilileriyle telekonferansının ardından yaptığı paylaşımda, yeni doğal gaz keşfinin Güney Kıbrıs’ın enerji dinamiğini teyit ettiğini ifade etti.

Hristodulidis paylaşımında enerji konusundaki planlarını tutarlı bir şekilde, aynı zamanda doğal kaynakların halk, bölge ve AB yararına olacak şekilde değerlendirilmesi amacıyla ileriye götürmeyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Haber Alithia’da “Pegasus-1’de Doğal Gaz Bulundu- Pegasus-1’de 350 Metrelik Doğal Gaz”, Fileleftheros’ta ise “Doğal Gaz Buldular Ama Ne Kadar Olduğunu Bilmiyorlar- ExxonMobil Bizi İkilemde Bıraktı” başlıklarıyla yer aldı.

Benzer haberler

Featured
Neil Young Trump'a dava açtı 27 Eki 2026 21:56 Döviz piyasalarında günün son rakamları (27 Ekim 2026) 27 Eki 2026 21:44 Melania Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki bölgesel ateşkesin başladığını duyurdu 27 Eki 2026 21:20 Dünya alarm veriyor: Sera gazları benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı 27 Eki 2026 20:59 UNSEEN: The Athletes of Northern Cyprus belgeselinin fragmanı yayımlandı 27 Eki 2026 20:03 Borsa günü yatay seyirle tamamladı 27 Eki 2026 19:59 Güler “Kıbrıs Türk halkının güvenliği ülkemiz açısından vazgeçilmez öneme sahiptir” 27 Eki 2026 19:54 UBP 50 milletvekili adayını açıkladı 27 Eki 2026 19:31 Çeler “Siyasete güven hesap verebilirliğin hayata geçirilmesiyle mümkün olacak” 27 Eki 2026 19:23