Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Hamas "Netanyahu arabulucuların çabalarını baltalıyor" Fransa'da aşırı sıcaklar nedeniyle 7 bin 300'den fazla ölüm kaydedildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (19 Ağustos 2026) Hocanın Güzelyurt Meslek Lisesi'ndeki olaya ilişkin açıklama yaptı Yılmaz "Fiber Projesi, stratejik bir kalkınma hamlesidir" Kolombiya'daki depremde can kaybı 300'ü aştı Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon temmuzda yükseldi Özersay “Liyakate dayalı bir devleti yeniden inşa etmeliyiz” AJet'ten yurt dışı biletlerde 29 dolardan başlayan fiyatlarla indirim kampanyası İncirli “Kayıt dışı yaşamla mücadele önceliklerimizin başında” Borsa günü yüzde 2,34 değer kazanarak tamamladı İstanbul Adalar'da peş peşe depremler Üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi: 7 kişi tutuklandı, 48 araç trafikten men edildi GABFEST 2026’da 3x3 sokak basketbolu kayıtları başladı Fiber optik ek protokolü Ankara'da imzalandı Hava sıcaklığı iç kesimlerde 40 dereceye kadar çıkacak Akpınar “YÖDAK üniversiteleri sıralamak yerine yükseköğretimi planlamalıdır" "İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü" davasının 66. duruşması sona erdi Sağlık Bakanlığı HPV aşısı uygulamasının uzatıldığını duyurdu Nöbetçi eczaneler (19 Ağustos 2026) Hamas "Netanyahu arabulucuların çabalarını baltalıyor" Fransa'da aşırı sıcaklar nedeniyle 7 bin 300'den fazla ölüm kaydedildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (19 Ağustos 2026) Hocanın Güzelyurt Meslek Lisesi'ndeki olaya ilişkin açıklama yaptı Yılmaz "Fiber Projesi, stratejik bir kalkınma hamlesidir" Kolombiya'daki depremde can kaybı 300'ü aştı Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon temmuzda yükseldi Özersay “Liyakate dayalı bir devleti yeniden inşa etmeliyiz” AJet'ten yurt dışı biletlerde 29 dolardan başlayan fiyatlarla indirim kampanyası İncirli “Kayıt dışı yaşamla mücadele önceliklerimizin başında” Borsa günü yüzde 2,34 değer kazanarak tamamladı İstanbul Adalar'da peş peşe depremler Üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi: 7 kişi tutuklandı, 48 araç trafikten men edildi GABFEST 2026’da 3x3 sokak basketbolu kayıtları başladı Fiber optik ek protokolü Ankara'da imzalandı Hava sıcaklığı iç kesimlerde 40 dereceye kadar çıkacak Akpınar “YÖDAK üniversiteleri sıralamak yerine yükseköğretimi planlamalıdır" "İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü" davasının 66. duruşması sona erdi Sağlık Bakanlığı HPV aşısı uygulamasının uzatıldığını duyurdu Nöbetçi eczaneler (19 Ağustos 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı resmi açılış töreni 7 Ocak’ta…

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı resmi açılış töreni 7 Ocak’ta…
Reklam

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin Ukrayna meselesinin çözüme kavuşması için Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi dönem başkanlığının yardımını istediği kaydedildi.

Haravgi’de yer alan habere göre Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis ise Kıbrıs Rum kesiminin Ukrayna’yı ve Ukrayna’nın Avrupa gidişatını aktif bir şekilde desteklemeyi sürdürmeye hazır olduğunu ifade etti.

Hristodulidis ile Zelensky’nin geçen perşembe günü telefonda görüştüğünü ve Kıbrıslı Rum Hükümeti Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis’in yazılı açıklamasına göre bunun Zelensky’nin girişimiyle gerçekleştirildiğini yazan gazete, Zelensky’nin yaptıkları telefon görüşmesinde Hristodulidis’i AB Konseyi Dönem başkanlığını devralmalarından ötürü kutladığını ve 7 Ocak’ta Lefkoşa Kıbrıs Rum kesiminde gerçekleştirilecek resmi açılış törenine katılacağı konusunda bilgilendirdiğini iletti.

Zelensky’nin buna paralel olarak Hristodulidis’i Ukrayna meselesindeki son gelişmeler yanı sıra gelişme halindeki uluslararası diplomatik ve barış çabaları hakkında bilgilendirdiği de belirtildi.

Hristodulidis’in Kıbrıs Rum kesiminin Ukrayna halkı ile Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz ve zamansız desteğini yinelediğini de ileten gazete, Hristodulidis’in bu tutumunun Güney Kıbrıs’ın dış politikasını yönlendiren uluslararası hukuk ilke ve değerlerine dayandığını söylediğini aktardı.

Gazeteye göre Kıbrıslı Rum Hükümeti Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis ise açıklamasında Ukrayna’ya yönelik desteğin Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi dönem başkanlığı esnasında da temel siyasi öncelik olarak kalmayı sürdüreceğini söyledi.

Habere göre Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ise daha sonra “X” platformunda yaptığı paylaşımda AB Konseyi dönem başkanlığını devralmalarından ötürü Hristodulidis’i kutlarken, önümüzdeki 6 aylık süre içerisinde hem Ukrayna’yı hem de Avrupa’nın tamamını güçlendirecek güçlü Avrupa kararları alınmasını beklediğini dile getirdi.

- “Ursula, Costa ve Zelensky’le Başlangıç”

Fileleftheros gazetesi ise “Ursula, Costa ve Zelensky’le Başlangıç” başlıklı haberinde AB kurumları ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin önümüzdeki çarşamba günü Güney Kıbrıs’ta eş zamanlı olarak bulunmasının, Ukrayna meselesinin uluslararası diplomatik alanda referans noktası teşkil ettiği bir dönemde, Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi dönem başkanlığının jeopolitik ağırlığını ortaya koyduğunu savundu.

Ukrayna devlet başkanı Zelensky’nin 1 Ocak’ta bizzat Hristodulidis’i telefonla arayarak Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi dönem başkanlığının resmi açılış törenine katılmakla ilgilendiğini kendisine ilettiğini kaydeden gazete, bu hamlenin ΑΒ dönem başkanlığı boyunca Güney Kıbrıs’ın Ukrayna’daki gelişmeler ışığında üstlenmesi istenen rolün kabul edilmesi olarak yorumlandığını iletti.

Gazete Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin 7 Ocak tarihinde Güney Kıbrıs’ta bulunacak olması çerçevesinde, resmi açılış töreninde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa’nın da yer alacak olmasına bağlı olarak dört yetkili arasında bir görüşme yapılmasına dair çalışmalar olduğunu kaydetti.

Söz konusu görüşmeye Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ve AB Konseyi dönem başkanlığını yürüten ülkenin başkanı sıfatıyla Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’in katılacağını kaydeden gazete, bu görüşmenin Zelensky’nin ABD Başkanı Donald Trump’la gerçekleştirdiği son temasın devamı niteliğinde olması nedeniyle çok önemli olarak addedildiğini belirtti.

- Kombos Ukrayna Dışişleri Bakanıyla telefonda görüştü

Öte yandan Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ise Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha‎’yla gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın gündemlerinin en üst sırasındaki konu olduğunu dile getirdi.

Kombos “X” platformunda yaptığı paylaşımda Güney Kıbrıs’ın Ukrayna’ya yönelik destek konusunda istikrarlı olduğunu ve Avrupa dayanışmasının da güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi.

- Rauna

Avrupa Konuları Müsteşarı Marilena Rauna ise “sabah kuşağında” yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum kesiminin başarılı bir AB dönem başkanlığına hazır olduğunu dile getirdi.

Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığının ana mesajının özerk bir Avrupa Birliği (AB) olduğunu dile getiren Rauna, bu özerkliğin Avrupa entegrasyonuna yönelik bir sonraki adımı teşkil etmesi gerektiğini dile getirdi.

Açıklamasında Ukrayna konusuna da atıfta bulunan Rauna, Kiev’e yönelik desteğin Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi dönem başkanlığının temel önceliğini teşkil edeceğini dile getirdi.

Rauna, Kıbrıs Rum kesiminin dönem başkanlığı boyunca Ukrayna’nın desteklenmesi için, 19 maddelik bir yol haritası hazırladığını da sözlerine ekledi.

Haravgi ise haberinde Rauna’nın, Ukrayna Başbakan yardımcısı Taras Kachka’yla gerçekleştirdiği telefon görüşmesine yer verdi.

Benzer haberler

Featured
Hamas "Netanyahu arabulucuların çabalarını baltalıyor" 19 Ağu 2026 21:54 Fransa'da aşırı sıcaklar nedeniyle 7 bin 300'den fazla ölüm kaydedildi 19 Ağu 2026 21:35 Döviz piyasalarında günün son rakamları (19 Ağustos 2026) 19 Ağu 2026 21:23 Hocanın Güzelyurt Meslek Lisesi'ndeki olaya ilişkin açıklama yaptı 19 Ağu 2026 21:10 Yılmaz "Fiber Projesi, stratejik bir kalkınma hamlesidir" 19 Ağu 2026 21:05 Kolombiya'daki depremde can kaybı 300'ü aştı 19 Ağu 2026 20:39 Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon temmuzda yükseldi 19 Ağu 2026 20:31 Özersay “Liyakate dayalı bir devleti yeniden inşa etmeliyiz” 19 Ağu 2026 19:50 AJet'ten yurt dışı biletlerde 29 dolardan başlayan fiyatlarla indirim kampanyası 19 Ağu 2026 19:12