Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Kar-İş "Öğrenci taşımacılığını başlatmayacağız" Avustralya'da ilk kez deniz aslanında kuş gribi vakası görüldü Bağımsızlık Yolu “Kıbrıslı Maronitlerin temsilci seçme hakkı yasal güvenceye kavuşturulmalı” Denetimlerde 23 araç trafikten men edildi KTTB "Çocuklar okula başlamada uyum güçlüğü yaşayabilirler" Eşini öldürdüğünü itiraf eden şahsa 3 gün tutukluluk emri Elektrik paneline giren kediyi kurtarmaya çalışan genci elektrik çarptı Damianos “GSI projesini desteklemeyi istiyoruz” Alsancak'ta park halindeki araçta yangın İsrail’in savunma sanayisi Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösterme niyetinde Yoldan çıkıp ağaca çarptı, 3 genç yaralandı! Çavuşoğlu “Yeni eğitim öğretim yılına yeni umutlar, hedefler ve büyük inançla başlıyoruz” İnce Av sezonu başladı OpenAI, güvenlik gerekçesiyle trilyon dolarlık halka arzı erteledi Endonezya'da 241 kişiyi taşıyan gemiyle irtibat kesildi Ders zili ilköğretimde yarın, ortaöğretimde salı günü çalacak Öztürkler “Bölgemizin yeni gerilimlere, silahlanma yarışına değil diyalog, iş birliği ve karşılıklı saygıya ihtiyacı var” Nöbetçi eczaneler (13 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (13 Eylül 2026) Batı Nil virüsüne karşı tavuklar erken uyarı sistemi olarak kullanılıyor Kar-İş "Öğrenci taşımacılığını başlatmayacağız" Avustralya'da ilk kez deniz aslanında kuş gribi vakası görüldü Bağımsızlık Yolu “Kıbrıslı Maronitlerin temsilci seçme hakkı yasal güvenceye kavuşturulmalı” Denetimlerde 23 araç trafikten men edildi KTTB "Çocuklar okula başlamada uyum güçlüğü yaşayabilirler" Eşini öldürdüğünü itiraf eden şahsa 3 gün tutukluluk emri Elektrik paneline giren kediyi kurtarmaya çalışan genci elektrik çarptı Damianos “GSI projesini desteklemeyi istiyoruz” Alsancak'ta park halindeki araçta yangın İsrail’in savunma sanayisi Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösterme niyetinde Yoldan çıkıp ağaca çarptı, 3 genç yaralandı! Çavuşoğlu “Yeni eğitim öğretim yılına yeni umutlar, hedefler ve büyük inançla başlıyoruz” İnce Av sezonu başladı OpenAI, güvenlik gerekçesiyle trilyon dolarlık halka arzı erteledi Endonezya'da 241 kişiyi taşıyan gemiyle irtibat kesildi Ders zili ilköğretimde yarın, ortaöğretimde salı günü çalacak Öztürkler “Bölgemizin yeni gerilimlere, silahlanma yarışına değil diyalog, iş birliği ve karşılıklı saygıya ihtiyacı var” Nöbetçi eczaneler (13 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (13 Eylül 2026) Batı Nil virüsüne karşı tavuklar erken uyarı sistemi olarak kullanılıyor
Dolar
Euro
Sterlin

Güney Kıbrıs’ta seçmenler, 56 yeni milletvekilini seçmek için yarın sandık başına gidiyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Güney Kıbrıs’ta seçmenler, 56 yeni milletvekilini seçmek için yarın sandık başına gidiyor
Reklam

Güney Kıbrıs’ta seçmenler, Kıbrıs Rum Meclisinin 56 yeni üyesini belirlemek için yarın sandık başına gidiyor.

Toplam 569 bin 182 kayıtlı seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimde, 19 siyasi partiden 752 aday yarışacak.

Oy verme işlemi ise 13’ü yurt dışında olmak üzere toplam bin 217 seçim merkezinde, sabah 07.00 ile 18.00 saatleri arasında; 12.00-13.00 saatleri arasında bir saat öğle arası verilerek gerçekleştirilecek.

İlk sonuçların 18.30-19.00 saatleri arasında çıkmasının; akşam 21.30’a kadar partilere göre koltuk dağılımının netleşmiş olmasının beklendiği kaydedildi.

Fileleftheros gazetesi “Rekorların… Seçimi” başlıklı haberinde yarın akşam sandıkların kapanmasının ardından 21.30’a kadar oranların (sayıların) ve koltukların netleşeceğini, pazartesi sabahı 01.30 sıralarında ise kimlerin seçildiğinin belli olacağını yazdı.

Pazartesi günü öğlen 12.00’de seçilen yeni milletvekillerinin ilan edileceğini yazan gazete, haberinde Rum Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Elikkos İlias’ın açıklamasına da yer verdi.

Açıklamasında vatandaşları oy vermeye davet eden İlias, dün düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada 2021 yılıyla kıyaslandığında kayıtlı seçmenlerin sayısında 11 bin 081 kişilik bir artış olduğunu belirtti.

Daimî seçmen listesinde Güney Kıbrıs’ta yaşamını sürdüren 859 Kıbrıslı Türk’ün bulunduğunu da ifade eden İlias, Kuzey Kıbrıs’ta yaşamını sürdüren 595 Rum ve Maronit’in de özel seçmen listesinde kayıtlı olduğunu söyledi.

İlias kadın seçmenlerin oranının yüzde 50.81, erkek seçmenlerin oranının ise yüzde 49.19 olduğunu da belirtti.

5’i Atina, 3’ü Selanik, 4’ü Londra ve bir tanesi Brüksel’de olmak üzere yurt dışında da 13 seçim merkezi faaliyet göstereceğini anımsatan İlia, yarın gerçekleştirilecek milletvekilliği seçimleri için başlangıçta 753 kişinin aday olduğunu ancak daha sonra bir kişinin adaylığını geri çektiğini ifade etti.

İlias bu sayının milletvekilliği seçimlerinde bugüne kadar gördükleri en fazla aday sayısı olduğuna da dikkati çekti.

2021 yılındaki milletvekilliği seçimlerinde 651, 2016 yılındaki seçimlerde ise 493 kişinin aday olduğunu kaydeden İlias, yarınki seçimlerde aday olan 743 kişinin parti adayları olarak yarışacaklarını, 9 kişinin ise bağımsız aday olduğunu belirtti.

Adayların 224’ü veya yüzde 29,8’inin kadın olduğunu da kaydeden İlias, Maronitlerin dini temsilcisi pozisyonu için iki aday bulunduğunu da söyledi.

Seçim sonuçlarının seçimlerle alakalı web sitesinde canlı olarak yayımlanacağını da dile getiren İlias, seçilenlerin 25 Mayıs Pazartesi günü öğlen saat 12.00’de Lefkoşa (Rum) Belediye Tiyatrosunda düzenlenecek törende ilan edileceklerini de ifade etti.

Alithia gazetesi de konuyla ilgili haberinde, yarınki seçimlerde Güney Kıbrıs genelinde yaklaşık 9 bin kişinin görev yapacağını yazdı.

5 bin 618 kişinin seçim merkezlerinde görev yapacağını yazan gazete, 2 bin 100 civarında polisin de düzenin sağlanması ve seçimlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için görev yapacağını kaydetti.

Politis gazetesi de konuyla ilgili haberinde yeni seçilecek milletvekillerinin 4 Haziran’da göreve başlayacağını ve bunun akabinde de yeni meclis başkanının seçileceğini kaydetti.

-Seçim kampanyası dün resmen sona erdi

Seçim kampanyasının dün resmen sona erdiğini de yazan Fileleftheros gazetesi, siyasi partilerin de dün seçimlerle ilgili son mesajlarını verdiklerini yazdı.

DİSİ Başkanı Annita Dimitriyu’nun partinin seçim kampanyasının ana mesajı üzerinde durduğunu ve bunun güvenli bir ülke ve istikrarlı bir ekonomiyi hedeflediğini yazan gazete, Dimitriyu’nun toplumun hissettiği yorgunluk ve hayal kırıklığının anlaşılabilir bir durum olduğunu söylediğini iletti.

AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu da mesajında “gözlerinize bakıyoruz ve oylarınızla bizi desteklemenizi istiyoruz” ifadesini kullandı.

DİKO ise son mesajında ekonomi konularına atıfta bulunarak, Güney Kıbrıs’ın daha fazlasına hakkı olabileceğini belirtirken, ELAM da mesajında “güçlü ELAM, güçlü Kıbrıs” iddiasında bulundu.

EDEK partisi mesajında partisinin yeni mecliste verilecek mücadelelerde de ön saflarda bulunacağını belirtirken, DİPA partisi ise partisine verilecek oyun, güven oyundan ibaret olacağını savundu.

Ekologlar da yaptıkları açıklamada, skandallardan uzak ve temiz oldukları mesajını verdi.

Benzer haberler

Featured
Kar-İş "Öğrenci taşımacılığını başlatmayacağız" 13 Eyl 2026 13:50 Avustralya'da ilk kez deniz aslanında kuş gribi vakası görüldü 13 Eyl 2026 13:46 Bağımsızlık Yolu “Kıbrıslı Maronitlerin temsilci seçme hakkı yasal güvenceye kavuşturulmalı” 13 Eyl 2026 13:13 KTTB "Çocuklar okula başlamada uyum güçlüğü yaşayabilirler" 13 Eyl 2026 12:52 Eşini öldürdüğünü itiraf eden şahsa 3 gün tutukluluk emri 13 Eyl 2026 12:07 Elektrik paneline giren kediyi kurtarmaya çalışan genci elektrik çarptı 13 Eyl 2026 11:55 Damianos “GSI projesini desteklemeyi istiyoruz” 13 Eyl 2026 11:52 Alsancak'ta park halindeki araçta yangın 13 Eyl 2026 11:43 İsrail’in savunma sanayisi Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösterme niyetinde 13 Eyl 2026 11:39