Güney Kıbrıs Orta Doğu’daki gerginliğin artmasının ardından “Estia” planını devreye koydu

Voice Kıbrıs Haber
Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı'nın, Orta Doğu’daki gerilimin hızla tırmanmasının ardından “Estia” planını devreye koyduğu bildirildi.
“Philenews” haber sitesi, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığından yapılan resmî açıklamaya dayanarak, bakanlık kriz yönetim ekibinin bölgede yaşanan son gelişmelerin ardından “Estia” planını devreye koymaya karar verdiğini açıkladı.
Kararın “Kıbrıs Cumhuriyeti” toprakları üzerinden, kriz bölgelerinden üçüncü ülke vatandaşlarının kabulü ve ülkelerine geri gönderilmesi ihtiyacıyla ilgili konuları içerdiği belirtilirken, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin diplomatik misyonlarının bölgede bulunan Kıbrıs vatandaşlarıyla alakalı olarak, sahadaki durumu yakından takip ettiği kaydedildi.
“Estia” isimli özel ulusal planın, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı'nın acil durum veya kriz halinde, vatandaşların kriz bölgelerinden (geniş Orta Doğu bölgesinden) Güney Kıbrıs üzerinden güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamak amacıyla devreye konulan planı olduğu da kaydedildi.
- Kombos
Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ise konuyla ilgili olarak “X” platformundan yaptığı paylaşımda, bölgedeki durumun tırmanmasını yakından takip ettiklerini ve sahadaki büyükelçilikleriyle sürekli temas içerisinde olduklarını ifade etti.
Bölgedeki durum yüzünden “Estia” planını devreye koyduklarını belirten Kombos, buna paralel olarak Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığına bağlı kriz yönetimi dairesinin aktif durumda olduğunu ve gelişmelere bağlı olarak durumu yönetmeye hazır olduğunu da söyledi.
- Palmas
Kıbrıs Rum Savunma Bakanı Vasilis Palmas ise Kıbrıs Haber Ajansı KİPE’ye açıklamasında Savunma Bakanlığı'nın hazır olduğunu ve bölgede yaşanan son olaylar ışığında tüm gerekli önlemleri aldığını açıkladı.
Palmas bir soruya karşılık, bu gibi durumlarda öngörülen tüm gerekli önlemleri aldıklarını yineledi.
- Durumdan uçuşlar da etkilendi
ABD ve İsrail’in, İran'a operasyona başlatmasından uçuşların etkilendiği kaydedilirken, Larnaka ile İsrail arasındaki tüm uçuşların iptal edildiği, Baf’ta ise Air Haifa ile Ryan Air’in Amman uçuşlarının iptal edildiği belirtildi.
Benzer haberler
Featured
Döviz kurlarında son durum (30 Haziran 2026)
En son hava durumu tahminleri (30 Haziran 2026)
ABD Yüksek Mahkemesi, Trump'ın Fed yetkilisi Cook'u görevden alma girişimini durdurdu
KDC'de Ebola salgınında vaka sayısı 1274'e yükseldi
Yunanistan'ın üç farklı bölgesinde çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor
Özel "Biz partimizdeyiz ama yeni bir yürüyüşün, yeni bir yaklaşımın içindeyiz"
Döviz piyasalarında günün son rakamları (29 Haziran 2026)
KŞK "Sevgül Uludağ, kayıp yakınlarının sesi oldu, hatırası ilham kaynağı olsun"
Meclis Genel Kurulu’nda dört yasa tasarısı ve bir yasa önerisi daha kabul edildi



