Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
AFMER'den kuvvetli yağış ve ani taşkın uyarısı İngiltere Merkez Bankası politika faizini sabit bıraktı Özerdağ “Uyuşturucu, cinsel suçlar, kavga, yaralama, darp, öldürme ve trafik suçlarında artış var” Üstel “Erhürman’ın yasayı Cumhuriyet Meclisi'ne geri göndermesi ciddi bir tutarsızlıktır” Güney Kıbrıs’ın 2027 yılı bütçesi 11,1 milyar euro Alman emlakçının tutuksuz yargılanma talebi reddedildi Erhürman, 23 Eylül’de New York’a gidecek Kimlik tespiti tamamlanan 15 şehit yarın defnedilecek TC MSB “Kıbrıs’ta hassas dengeleri ve güven ortamını olumsuz etkileyebilecek bir adım" Şimşek, Finansal İstikrar Komitesi’ni topladı “Borsadaki sorun geçici" Altının kilogram fiyatı yükseldi Üstel “Engelli vatandaşlarımız için araç muafiyetinde yeni düzenlemeler yapıldı” Cumhurbaşkanı Erhürman “5+1 toplantısı için gerekli koşullar henüz oluşmadı” Gümrük Çalışanları Sendikası’ndan kan bağışı kampanyası Yılmaz “Kıbrıs Türkü’nün hafızasına ve şehitlerin emanetine sahip çıkmaya devam edeceğiz” Cumhurbaşkanı Erhürman'dan seçim yasasına ilişkin 4 uyarı KTTB ve EHHD "Hasta Hakları Lefkoşa Deklarasyonu"na destek çağrısı yaptı İkamet izinsiz olduğu tespit edilen 8 kişi tutuklandı KTOEÖS "Bakanlık üç maymunu oynamaktan vazgeçmeli" Hristodulidis "Yeni fikirler sunduk" AFMER'den kuvvetli yağış ve ani taşkın uyarısı İngiltere Merkez Bankası politika faizini sabit bıraktı Özerdağ “Uyuşturucu, cinsel suçlar, kavga, yaralama, darp, öldürme ve trafik suçlarında artış var” Üstel “Erhürman’ın yasayı Cumhuriyet Meclisi'ne geri göndermesi ciddi bir tutarsızlıktır” Güney Kıbrıs’ın 2027 yılı bütçesi 11,1 milyar euro Alman emlakçının tutuksuz yargılanma talebi reddedildi Erhürman, 23 Eylül’de New York’a gidecek Kimlik tespiti tamamlanan 15 şehit yarın defnedilecek TC MSB “Kıbrıs’ta hassas dengeleri ve güven ortamını olumsuz etkileyebilecek bir adım" Şimşek, Finansal İstikrar Komitesi’ni topladı “Borsadaki sorun geçici" Altının kilogram fiyatı yükseldi Üstel “Engelli vatandaşlarımız için araç muafiyetinde yeni düzenlemeler yapıldı” Cumhurbaşkanı Erhürman “5+1 toplantısı için gerekli koşullar henüz oluşmadı” Gümrük Çalışanları Sendikası’ndan kan bağışı kampanyası Yılmaz “Kıbrıs Türkü’nün hafızasına ve şehitlerin emanetine sahip çıkmaya devam edeceğiz” Cumhurbaşkanı Erhürman'dan seçim yasasına ilişkin 4 uyarı KTTB ve EHHD "Hasta Hakları Lefkoşa Deklarasyonu"na destek çağrısı yaptı İkamet izinsiz olduğu tespit edilen 8 kişi tutuklandı KTOEÖS "Bakanlık üç maymunu oynamaktan vazgeçmeli" Hristodulidis "Yeni fikirler sunduk"
Dolar
Euro
Sterlin

Güneşten 100 bin kat daha büyük

Samanyolu Galaksisi'nde dev kara delik keşfedildi

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Güneşten 100 bin kat daha büyük
Reklam

Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi'nin merkezine yakın bir bölgede, zehirli bir gaz bulutunun altında kalan ve güneşten yüz bin kat daha büyük olduğu düşünülen büyük bir kara delik buldu.

Bu kara delik, keşfi onaylanması halinde galaksinin tam merkezinde bulunan ve "Sagittarius A" olarak bilinen süper kara delikten sonra şimdiye kadar görülen en büyük ikinci kara delik olarak kayıtlara geçecek. Japonya'daki gökbilimciler, bulunan bu yeni kara deliği Şili'deki Atacama çölündeki bulunan teleskopu gaz bulutuna doğru döndüklerinde fark ettiler. Bu bulutun galaksideki diğer bulutlardan farklı olarak, içindeki hidrojen siyanür ve karbon monoksit gazlarıyla birlikte farklı hızlarda hareket ettiklerini gördüler. Şili'de bulunan Alma teleskobundan yapılan gözlemler sonucunda kara deliğin, Samanyolu Galaksisi'nin merkezine 200 ışıkyılı uzaklıkta. Kara deliğin genişliğinin ise 1.4 trilyon kilometreyi aşmadığı düşünülüyor.

En az 60 kara delik var

Tokyo'daki Keio Üniversitesi'nden gökbilimci Tomoharu Oka, tespit edilen deliğin üstünde yer aldığı düşünülen bulutlardan gelen radyo dalgalarının tespit edilmesiyle, gaz bulutunun ortasında bir kara deliğin bulunduğu yönündeki şüphelerin güçlendiğini söyledi. Bilim insanlarına göre, Samanyolu Galaksisi'nde bu küçük kara deliklerden en az 60 tane var. Ancak gökbilimciler, Samanyolu da dahil olmak üzere büyük galaksilerin merkezinde, çok daha büyük ve tehlikeli kara deliklerin olduğunu düşünüyorlar. Teorilerden ilki küçük karadeliklerin birleşerek daha büyük bir kara delik haline gelmesi. Nature Academy dergisinde bir araştırması yayımlanan Oka, yeni bulunan kara deliğin milyonlarca yıl önce Samanyolu'nun oluşumu sırasında yok olmuş eski bir galaksinin çekirde olabileceğini söylüyor.

Benzer haberler

Teknoloji
Sosyal medyadaki fotoğraf akımları biyometrik veri toplama riski taşıyor 14 Eyl 2026 19:12 Yapay zekada "hız mı, yavaşlama mı" tartışmalarına "denge" önerisi 13 Eyl 2026 21:38 OpenAI, güvenlik gerekçesiyle trilyon dolarlık halka arzı erteledi 13 Eyl 2026 10:34 Instagram'dan algoritmayı kaldırma planına tepki: Kullanıcılar marka içeriklerine boğulur 10 Eyl 2026 11:20 Anthropic araştırmacısı: Yapay zekanın tüm insanlığı yok etme ihtimali yüzde 10'dan fazla 10 Eyl 2026 10:25 OpenAI, yapay zeka modelinin 90 yıllık matematik problemini 88 saatte çözdüğünü açıkladı 9 Eyl 2026 09:31 Instagram'da yeni dolandırıcılık yöntemi: Sahte telif şikayetleri 8 Eyl 2026 21:45 Bilim dünyası, DAÜ işbirliğinde Kuzey Kıbrıs’ta buluşuyor 7 Eyl 2026 18:53 Avustralya'da sosyal medya algoritmalarını kapatmayı sağlayan yasal düzenleme yolda 7 Eyl 2026 09:50